Szlovákia
15:002024. június 21.
Ukrajna
Lengyelország
18:002024. június 21.
Ausztria

Orbán: Csak a máltai munkáspárt ért el jobb eredményt a Fidesz-KDNP-nél

2024. június 10. 19:05

Az történt az európai parlamenti választáson, amit elterveztünk, és szerettünk volna elérni: sikerült lelassítani Európa háborúba sodródását – mondta Orbán Viktor a tegnapi választásokat értékelve a közmédiának adott exkluzív interjúban hétfőn.

2024. június 10. 19:05
null

Interjút adott Orbán Viktor az m1-nek, amelyen a vasárnapi választást értékeli. A kormányfő a beszélgetés elején azt mondta, hogy a 44,6 százalékos eredmény, amelyet a kormánypártok elértek, Európa-rekord. A miniszterelnök közölte, hogy az 56-57 százalékos részvétel megmutatja, a magyar demokrácia él és virul.

„A Máltai Munkáspártot leszámítva Európában messze ez a legnagyobb támogatottság, amit politikai szereplő kapott” – fogalmazott.

Hozzátette: most több mint kétmillió ember voksolt rájuk, és amikor a legjobban szerepeltek, akkor pedig csak 1,8 millió.

„Ha ez egy parlamenti választás lett volna, akkor nagyjából olyan erőviszonyok lennének a kormánypárti mandátumok számát tekintve, mint amik most vannak a magyar parlamentben” – fejtette ki a magyar kormányfő.

„Ilyen háborús időkben, ilyen nehéz körülmények között egy gyötrelmes háborús, inflációs évvel a hátunk mögött, egy jó gazdasági esélyeket teremtő növekedés megindítása előtt ebben a helyzetben azt mondom, 14 százalékot ráverni a másodikra az egy tisztességes eredmény” – tette hozzá.

Orbán Viktor annak a véleményének is hangot adott, hogy az európai parlamenti választáson sikerült lelassítani az európai politikusok egyre gyorsuló ütemű háborúba sodródását, amelyet „meg is lehet állítani, mert Franciaországban – ami a legerősebben a háború mellett érvelő ország volt – valódi politikai földindulás történt. Ott ki kell írni, illetve ki is írtak már egy parlementi választást, mivel olyan nagy erővel és nagy arányban nyertek a békepártiak. Ha a békepártiak tudnak nyerni a parlamenti választáson is, akkor azt gondolom, hogy az első félidőt megnyertük. Egy null ide, Európában a békepártiak győztek”.

A kormányfő az ellenzék szerepléséről is kifejtette a véleményét. Mint mondta, amikor nekiindultak a választásoknak, tudta, hogy a kormánypártoknak két ellenzéket kell majd legyőzniük, a régit és az újat és végül legyőzték mindkettőt.

Kifejtette: a következő másfél évben van munka bőségesen, erre kell összpontosítani, a legfontosabb a nyugdíjak értékének megőrzése, az infláció lent tartása és a gazdaság újraindítása, valamint továbbra is figyelni kell a háború és béke kérdésére. 

A lehetsége szövetségesekről az PE-ben úgy fogalmazott, ha a két jobboldali frakció (ECR és ID) megegyezik egymással, akkor a jobboldal második helyen végezhet, habban az esetben, ha a Fidesz is csatlakozik.

H Le Pen és Meloni megállapodik, akkor új helyzet lesz, de egy hónapot még meg kell várni – mondta.

Orbán Viktor úgy vélekedett, az önkormányzati választáson jól szerepeltek a kormánypártok, de nem annyira jól, mint szerett volna. Az EP-választásokkal kapcsolatbna viszont hozzátette: ilyen háborús időkben 14 százalékot ráverni a második helyezettre, jó eredmény. 

Nem emlékszik egyetlen könnyű választásra, a sikert nem adják könnyen – mondta Orbán Viktor. A főpolgármester-választásról úgy vélerkdett, hogyha 3 jelölt maradt volna talpon, akkor nem lett volna esély a változásra.

Mejegyezte, Magyarországon stabil és kiszámítható kormányzati munka van. Nyugaton a kormányzati munka előfeltételeinek a megteremtésével foglalkoznak 80 százalékban, míg nálunk a kormányzati munka a 80 százalék, és ennek az az oka, hogy nincs koalíciós kényszer.

Orbán Viktor rávilágított, nincs olyan sportoló, aki mindig világcsúcsot úszik. Ám azt is hozzátette: nincs ma Európában egyetlen párt sem, amely ne cserélne velünk boldogan.

Cikkünk frissül...

 

Összesen 188 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hajnóczi Kristóf
2024. június 11. 09:02
A máltai újságírókat lelövik, ugye?
cccbasatu
2024. június 11. 07:32
Csak annyit tudtok hogy ezentúl minden pénz a TISZA párthoz megy és az agytröszt ezt a pénzt ellenetek fogja felhasználni+ a háttér politika minden hibátokat tetteteket felhasználja hogy elbukjatok.Betelt a pohár !
cccbasatu
2024. június 11. 07:21
Bedőltetek a Gucci Tóninak.Fogalmatok sincs róla hogy ki húzta ki a kalapból a nyuszikát amely vérengző vadállattá vált.Kapkodtok fűhöz fához és mindenkibe ellenséget láttok a lényeget nem látjátok.Minden tettetek,minden mozdulatotok azt jelzi hogy beszartatok.A legvérmesebb álmotokba se gondoltátok hogy a szavazó körzetekből kilopott adatok igaziak vagy hamisak bepánikoltatok.Ezt nem tudjátok letagadni sem.Nem úgy működött a forró drót ahogy azt elterveztétek.A következmények borzalmasak lesznek.
Skywalker_bp
2024. június 11. 07:05
@birozslett - azt gondolom, legalábbis számomra az lenne logikus és észszerű lépés, hogy a köztévét és a Megafont zászlóhegyre kell tűzni. A propagandának neki kell menni őszig. Olyan nincs, hogy egy ilyen politikai teljesítmény sem juttatta el odáig a köztévét, hogy interjút készítsen. De a Mandiner sem jutott el odáig még. Ezeket ki kell kényszeríteni. A köztévét mindenképp. Szerintem perceken belül fel fog állni az országos pártszervezet és arra támaszkodva az országjárást folytatni kell. Magyar esték. Mondjuk ilyen néven csinálni rendszeres vidéklátogatásokat, ahol beszélgetni fog a Tisza és MP a vidéki lakossággal adott ügyek mentén. Podcast-okban feldolgozni Tisza témákat és teríteni. Térdre rogyott a rendszer. És nem tud önkorrigálni mert OV is megkattant, szemmel látható. Elég megnézni a TikTok anyagot az Orbán beszéd alatti Fidesz arcokról. Kifejezetten ijesztőek a hatalomgyár arcai.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!