Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Mit gondolnak a magyarok a háborúról? Itt vannak a felmérések

2024. június 04. 14:31

Elétéres mutatkozik a konfliktushoz való hozzáállás mértékében a férfiak és a nők, valamint a vidékiek és a fővárosiak körében is.

2024. június 04. 14:31

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/AP/Mindaugas Kulbis

Ahogy arról a Mandiner is többször beszámolt, folyamatosan készülnek olyan felmérések, amelyek fókuszában az áll, hogy a magyar társadalom miként vélekedik az orosz-ukrán háború fejleményeiről, mit gondol a Nyugat-Európában elhatalmasodó háborús pszichózisról.

Május végén a Závech Research által készített felmérésből kiderült, hogy a magyarok 46 százaléka szerint 

az Európai Uniónak semmilyen módon nem kellene támogatnia az oroszok által bő két évvel ezelőtt megtámadott Ukrajnát.

Mint írták, a háborúból való teljes kimaradást a nők 54 százaléka támogatja, míg a férfiaknak csak 38 százaléka. Ezzel párhuzamosan a férfiak nagyobb arányban (26 százalék) küldenének fegyvert, mint a nők (10 százalék). 

A kutatásban arra is rámutattak, hogy Budapesten 40, a városokban 47, a községekben 49 százalék válaszolt úgy, hogy semmiféle segítséget nem kellene adni Ukrajnának.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Velünk él a világháború rémképe

A Magyar Társadalomkutató Kft. által április végén publikált vizsgálat arra mutatott rá, hogy 

a magyarok közel fele tart attól, hogy kitörhet egy harmadik világháború.

A kutatás szerint a felnőtt lakosság 47 százaléka szerint valós esély van arra, hogy kipattanjon egy világméretű konfliktus.

A közvélemény-kutató arra is kíváncsi volt, hogy a válaszadók szerint Magyarországnak milyen magatartást kellene tanúsítania háborús konfliktusok esetén. 

Kiderült, a magyarok túlnyomó többsége (84 százalék) egyetértett azzal az állítással, hogy Magyarországnak ilyen helyzetben az azonnali tűzszünetet és a felek tárgyalóasztalhoz ültetését kell szorgalmaznia, ami a magyarok békepártiságára utal.

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

A lakosság több mint fele tart attól, hogy atomfegyvereket is bevetnek

A Nézőpont Intézet által ugyancsak április végén közzétett elemzés szerint a magyarok többsége (54 százalék) valós veszélynek érzi, hogy az orosz-ukrán háborúból akár világháború is lehet.

Szintén többségben vannak azok, akik szerint 

a háború folytatása során az egyik fél akár atomfegyvert is bevethet (55 százalék). 

Az Intézet felméréséből arra is fény derült, hogy az ellenzéki szavazók több mint harmada (39 százalék) szintén valósnak tartja a világháború kockázatát, többségük (59 százalék) azonban nem tartja elképzelhetőnek a háború ilyen mértékű eszkalációját.

 

Ezt is ajánljuk a témában

A Békemeneten megjelent tömeg is „üzenetet” fogalmazott meg

A Nézőpont Intézet elemzője, Pálfalvi Milán a Békemenetet követően arról beszélt az M1 csatornán, hogy „a június 9-ei EP-választás történelmi pillanat, 

ha most rosszul döntünk, belesodródhatunk a harmadik világháborúba”.

Az elemző azt mondta, Orbán Viktor a beszédével reményt adott a hallgatóinak, hogy „a magasra tett lécet” át kell és át is lehet ugrani a június 9-i EP-választáson. Hozzátette, a Békemeneten megjelent „sok bátor ember” a jelenlétével üzente, „kiállunk mi magunk is a békéért”. A miniszterelnök pedig egyértelművé tette, hogy „valóra kell tudni váltani ezt a nagyon nagy lehetőséget” – tette hozzá Pálfalvi.

Orbán Viktornak a mozgósítással kapcsolatos szavaira utalva az elemző azt mondta, nem szabad csupán a Fidesz-KDNP jelenlegi egyértelmű támogatóira leszűkíteni a kört. 

Itt ténylegesen a háború és a béke között kell választani.

Mindenkihez el kell juttatni azt az üzenetet, hogy a békét csak a Fideszre leadott szavazatokkal lehet képviselni” – fogalmazott az elemző, aki úgy látja, hogy a magyarországi baloldal nem képviseli a békepárti álláspontot.
 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 162 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2024. június 04. 21:02
vanced 2024. június 04. 17:13 "Az agymosás Magyarországon való pusztításának pontos és hiteles látlelete ez a felmérés." A "zárul az olló" Závecztől? És mesélj, te is az utolsó fuckránig akarsz harcolni?
pollip
2024. június 04. 20:33
Ezek szerint a budapestiek akarnak menni Ukrajnába idő előtt meghalni.
2024. június 04. 20:12 Szerkesztve
Tud valaki egy linket, hogy mik voltak a kérdések, és a lehetséges válaszok? Mert így lófaszt sem ér.
vandor-58
2024. június 04. 19:39
Összegyüjteni az összes segfejt akik háborút akarnak és a frontra zavarni aztán ott majd játszhatnak háborúsdit én biztos hogy nem fogok fegyvert csak azért mert néhány elmebeteg békét prédikál miközben ki akarja írtani az emberiséget.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!