Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Mi változik a kulturális tárcánál? Kitálalt az új miniszter!

2024. június 12. 16:41

Csák János minisztert két év után váltja Hankó Balázs, aki ma részletesen kifejtette terveit.

2024. június 12. 16:41
Hankó Balázs

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád

Mikor Csák János miniszter 2 év után benyújtotta lemondását, a Mandinernek úgy nyilatkozott: „Azt tudom mondani, az ezeréves magyar állam miniszterének lenni rendkívül felemelő, felelősségteljes, egyben alkotó, élvezetes munka”. Mint megjegyezte: 

a négy évre tervezett munkát sikerült két év alatt elvégezni. Itt az ideje átadni a stafétabotot a fiatal nemzedéknek.” 

Ez a fiatal nemzedék ebben az esetben a felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkár, Hankó Balázs, aki már le is tette az esküt, de csak júliustól veszi át a feladatokat.

Ezt is ajánljuk a témában

A 46 esztendős, nős, négygyermekes, gyógyszerészként diplomázott Hankó Balázs a Magyar Nemzetnek adott interjúja alapján nem kifejezetten szimpatizál Brüsszellel, s ahogy ő fogalmazott: „Brüsszel azért bünteti a magyar egyetemi diákokat, kutatókat és tanárokat is, amikor az európai mobilitási, kutatási lehetőségekből igyekszik kizárni őket”, „mert sem a migráció, sem a genderideológia, sem az orosz–ukrán háború kérdésében nem úgy vélekedünk és cselekszünk, ahogyan azt a mainstream elvárná, hiszen Magyarország a béke pártján áll”.

Ezt is ajánljuk a témában

A miniszter azonban a köztévében és a Kossuth Rádióban is nyilatkozott, s az interjúk során az alábbi fontosabb kijelentéseket és ígéreteket tette, miközben azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy 

a világ legjobb dolga magyarnak lenni, legyünk büszkék arra, hogy magyarok vagyunk és ha ezt bárki kritizálja, vagy bárki el akarja venni tőlünk, azt nem hagyhatjuk.”

A miniszter szerint a tárca három fontos és erős pilléren áll: a magyar identitásunkat nyújtó kultúrán, a hivatásformáló felsőoktatási intézményeken, a szakképzésen és az innováción, valamint a nemzet jövőjét biztosító családügyön.

A magyar kulturális támogatási rendszer egyike a legkiterjedtebbeknek a világon, az összes kulturális támogatásnak jelentős része, körülbelül 70 százaléka Budapestre, míg 30 százaléka vidékre jut  – hangsúlyozta a miniszter, majd példaként hozta fel, hogy a közös működtetésben finanszírozott színházakra 15 milliárd forintot, a klasszikus zene támogatására pedig 18 milliárd forintot biztosít a kormányzat – fogalmazott a tárcavezető.

Hankó Balázs kultúrpolitikája céljaként jelölte meg, hogy „a magyar minőségi kultúra mindenki számára biztosítva legyen és a mindennapok részévé válhasson”. Mint mondta: „a családügynek és a kultúrának is arról kell szólnia, hogy jobbá tegyük nemzetünket, erősítsük fiataljainkat és családjainkat”, miközben a kultúra feladata az, hogy a „családi életet” és a gyerekvállalást vonzóvá tegye.

Szerinte fontos a tudás és versenyképesség, a nemzet érdekében azonban nagy szükség van a közösségformáló hatású identitásőrzésre, és ebben van hatalmas szerepe a kultúrának és a családügynek.

A továbbiakban még nagyobb odafigyeléssel folytatja a Csák János minisztersége alatt indult olyan kezdeményezéseket, mint a Neumann János Program vagy a Petőfi Kulturális Program.

Kimondottan eredményként közölte, hogy 2024-ben eddig több mint 120 ezren jelentkeztek a hazai felsőoktatási intézményekbe. Ezzel együtt a magyar egyetemek versenyképesebbé váltak, mivel jobb helyezést érnek el a nemzetközi egyetemi rangsorokon.

Részben annak is köszönhetően, hogy az egyetemek forrásai, mint fogalmazott, megduplázódtak. Szerinte az is fontos tény, hogy 2010 óta az Orbán-kormány ötven családtámogatási programot indított, ezzel együtt a célra 3300 milliárd forintot fordít évente, ami nem kevesebb, mint a GDP 4,5 százaléka.

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kastellorizo
2024. június 12. 21:08
Amúgy nem a legjobb választás.
kastellorizo
2024. június 12. 21:08
FeketeFehér 2024. június 12. 18:25 Kamu a zuhanás, a professzorok lopták szét az egyetemet, ahogy a többit is.
Illieral
2024. június 12. 20:23
@70 színház egy városban.@ Nem tudom, hogyan jött ki ez a szám, egy ekkora városba, mint Bp. bőven elég lenne 6-10 színház. Illetve úgy mondom ennyi államilag támogatott, saját pénzből, mindeki csinál, amit akar.
Sztrovacsek
2024. június 12. 20:19
"a világ legjobb dolga magyarnak lenni, legyünk büszkék arra, hogy magyarok vagyunk és ha ezt bárki kritizálja, vagy bárki el akarja venni tőlünk, azt nem hagyhatjuk.” Úgy van bakker, jól mondod!!! Nincs is ezzel semmi baj. Csak hát a világ összes nemzete ezt vallja magáról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!