Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Karácsony nem mond le, ezért Vitézy akcióba lendül

2024. június 30. 17:03

Ígéretének megfelelően az LMP főpolgármester-jelöltje az Alkotmánybírósághoz fordult, hogy pontot tegyen a választási fiaskó végére.

2024. június 30. 17:03
null

Nyitókép: Kisbenedet Attila/AFP

Alkotmányjogi panaszt nyújtott be Vitézy Dávid a főpolgármester-választás eredménye miatt. Az LMP főpolgármester-jelöltje a választási eredmény megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól.

A 28-ai keltezésű panasz befogadásáról három munkanapon belül kell döntenie a testületnek.

Karácsony először meg akarta semmisíttetni az eredményt a Kúriával, majd megköszönte a testületnek, hogy elutasították a kérését

Mint ismert, Karácsony Gergely mindössze 41 szavazattal győzte le Vitézy Dávidot a június 9-i választáson. A hivatalban lévő polgármester és kihívója között azután csökkent ekkorára a különbség, miután az elsőre érvénytelennek nyilvánított szavazatokat újraszámolták. Karácsony Gergely már az újraszámolás közben telekürtölte a nyilvánosságot a kárára elkövetett választási csalásról szóló összeesküvés-elméletével és azzal fenyegetőzött, hogy új választást fog követelni. Ettől még azután sem állt el, hogy az újraszámolással együtt is ő nyerte meg a választást.

Mint megírtuk, döntött a Kúria, aminek értelmében nem ismétlik meg a főpolgármester-választást Budapesten. Karácsony Gergely beadta a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének érvénytelenítését és a szavazás teljes városban történő megismétlését kérte. Később Budapest főpolgármestere már teljesen máshogy magyarázta a történteket. 

„A választási folyamat átláthatatlansága miatt még azt is vállaltam volna, hogy az egész városban ismételjük meg a főpolgármester-választást, immár mentesen minden politikai és jogi manipulációtól.

A Kúria jogerős döntése azonban ezt a vitát lezárta.

A főpolgármesterségről természetesen nem mondok le, mondjanak le azok, akik félre akarták vezetni a budapestieket és akik képtelenek voltak egy tisztességes újraszámlálást levezényelni” – írta szerdán a Facebook-oldalán Karácsony Gergely.

A Kúria helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság döntését,

amelynek értelmében a következő öt évben is én leszek Budapest főpolgármestere.

Természetesen elfogadom a független magyar bíróság döntését” – írta Karácsony.

Ezt is ajánljuk a témában

Alkotmányjogász: Ha tényleg új választást akar Karácsony, jobban tenné, ha lemondana

Ifj. Lomnici Zoltán korábban azt nyilatkozta: a bírói út igénybevétele akkor lenne hiteles és korrekt a főpolgármester részéről, ha más megoldás nem lenne a kezében, ezzel szemben Karácsony Gergely a lemondással gyorsabban és költséghatékonyabban tudna megismételt választásokat elérni.

Az alkotmányjogász szerint Karácsony Gergelynek a választás megismétlésével kapcsolatos ténykedése kizárólag a baloldali főpolgármester politikai céljait szolgálja, ugyanis egy esetleges elutasító döntés megerősítheti a győzelmét, rosszabb esetben pedig a főpolgármester az Alkotmánybíróság esetleges elutasítását követően az igazságszolgáltatás támadásába kezdhet.

Ezt is ajánljuk a témában

Vitézy reménykedett benne, hogy Karácsony Alkotmánybírósághoz is fordul, de aztán inkább ő nyújtott be alkotmányjogi panaszt

Gratulálok Karácsony Gergelynek, hogy a Kúria elutasította az indítványát. A saját beadványának elutasítása után talán senki nem ünnepelte még úgy a független magyar bíróságokat, mint ahogy most ő teszi” 

– jegyezte meg Vitézy Dávid.

„A Kúria döntése kapcsán a választási eljárásról szóló jogszabályok szerint alkotmányjogi panasszal még mindkét jelölt élhet. Mivel Karácsony Gergely korábban azt mondta, hogy az általa szükségesnek tartott új budapesti főpolgármester-választás érdekében minden lehetséges jogi eszközzel élni fog, gondolom az Alkotmánybírósághoz is fordul még ezügyben. A Kúria döntésének a korábbi általam bemutatott visszásságokat érintő része kapcsán a határozat jogi értékelését követően az alkotmányjogi panasz lehetőségét fenntartom” – írta a volt főpolgármester-jelölt.

Mint most kiderült, Vitézy állta a szavát és tényleg alkotmányjogi panaszt nyújtott be.

Elemző: Karácsony lebuktatta a baloldali narratívát

Rotyis Bálint, a Nézőpont Intézet elemzője Karácsony viselkedése kapcsán a Mandinernek kifejtette: 2010 óta van egy állandó baloldali narratíva a magyar kormánnyal szemben, hogy a különböző demokratikus rendszerekben szükséges intézmények legitimitását, demokratikus mivoltát, törvényességét megkérdőjelezik. Az egyik ilyen intézmény a magyar bírói rendszer: nagyon gyakran halljuk baloldali politikusoktól, hogy a magyar bíróságok nem függetlenek. Ráadásul ez nemcsak belpolitikai vitákban kerül elő, hanem uniós szinten is.

Ezt is ajánljuk a témában

Karácsony idézett kijelentésével a teljes baloldali narratívát buktatta le.

Ha olyan döntés születik, amelyet saját szemszögéből a baloldal pozitívnak értékel, akkor független a bíróság, ha pedig olyan, ami nem tetszik nekik, akkor nem az. A főpolgármester megerősítette azt a sokak által osztott feltételezést, hogy a baloldal az egész bírói függetlenségi kérdést egyfajta politikai kommunikációs eszközként használja Magyarországon és Brüsszelben” – mondta Rotyis Bálint.
 

 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-103
2024. július 02. 14:24
🍓 ️ ­É­­­r­­­t­é­­­k­e­l­­­d­­ ­a­­ ­s­­­z­­­e­x­­i­­ ­­p­u­n­­c­­­i­­m­­­a­­­t­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­­.­­­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­­­𝐍
Zokni
2024. július 01. 11:30
“Rotyis Bálint…nagyon gyakran halljuk baloldali politikusoktól, hogy a magyar bíróságok nem függetlenek. Ráadásul ez nemcsak belpolitikai vitákban kerül elő, hanem uniós szinten is.” Most akkor ez lenne a függetlenség bizonyítéka? Nyilván maga nős. És amikor a neje megkérdi:” Rotyi, megcsaltál, akkor azt mondja neki, hogy nem, mert hiszen tegnap egész nap veled voltam, ugye…” Ez most mi?
Ma is bukik a Zorbán...
2024. július 01. 10:42
El kell kergetni a bolsevista suttyó KamuGerit! Én már csak a korrupciós és bolsevista felfrgatási perében szeretnék újra hallani róla...
Isten jobb keze
2024. június 30. 23:10
LMP-sbolond mandi te hülyébb vagy a leghülyébb fideszestől is😂😂 Fidesz jelölt volt ő 💩💩
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!