Horvát lap: Az EU történetének leghosszabb hat hónapja vár ránk

2024. június 26. 15:42

Az is kiderült, hogy egyes EU-tagországok aktívan dolgoznak azon, hogy legális utat találjanak a magyar elnökség megkerülésére.

2024. június 26. 15:42
PM Giorgia Meloni hosts Hungary PM Viktor Orban

Nyitókép: TIZIANA FABI / AFP

A Jutarnji.hr cikke szerint a magyar soros elnökség az EU történetének leghosszabb hat hónapja lesz, nem titok, hogy egyes EU-tagországok aktívan dolgoznak azon, hogy legális utat találjanak a magyar elnökség megkerülésére.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a héten bemutatta olasz kollégájának, Giorgia Meloninak a július 1-jén kezdődő EU Tanács soros elnökségének prioritásait. Meloni a találkozó legelején tudatta Orbánnal, örül annak, hogy az EU magyar kezdeményezésre többet foglalkozik

olyan sürgető társadalmi kérdésekkel, mint az illegális migráció és az Unió versenyképességének erősítése a globális piacon,

valamint a tagországok demográfiai problémáira is jobban fókuszál.

A lap arra is rámutatott, hogy a magyar miniszterelnök már utalt arra, hogy nem tervezi támogatni Ursula von der Leyen bizottsági elnök új megbízatását. Ellenkezése azonban önmagában keveset jelent.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 174 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. június 26. 21:50
Hajrá. Ha Horvátországnak annyit ér a saját függetlensége, hogy 30 évvel később nagy tempóban eveznek be egy olyan államszövetségbe, ami ellen 30 éve mág háborúztak. De ezek szerint megbékéltek vele, hogy az Adria a német nyuggereké lesz. Az autópályát már megépítették nekik, azóta is törlesztik.
B_kanya
2024. június 26. 19:59
Tommaso 2024. június 26. 17:02 "Órban nem tett semmit azért, hogy Szerbia feIőI kevesebb mingráns érkezzen a magyar határra. SŐT!!!!" Kiüthetné valaki annyi fogadta, ahány száz km drótot küldtünk nekik HAZUG és HÜLYE tomika.
Hajnóczi Kristóf
2024. június 26. 19:18
1. Nélkülünk nem lenne INA. 2. Nélkülünk Nyakkendőország nem lenne uniós tag. 3. Ha nem veszik át Orbán családpolitikai programcsomagját, belátható időn belül demográfiai katasztrófa elé néznek.
figyelő4322
2024. június 26. 17:14
polárüveg 2024. június 26. 16:40 "Nehéz lenne annak beismerése, hogy ha valaki ki tudja vezetni Európát a gödörből, az bizony mégis a magyar kormány." Jó megfogalmazás, szerintem is így van. Még a barátságosabb országok vezetői is viszonylag langyosak az elismerésben (na ja, a Dinnyés asszony most kivétel, dehát ennek is vannak politikai okai.) Az országhoz ellenséges hozzáállású kormányoktól meg nem is érdemes beismerést várni. Hiszen azok Orbán Viktor bevált javaslatait is úgy veszik át, mintha ők fedezték volna fel a spanyol viaszt. Már ugyan közhely, de érdemes itt is megemlíteni: Orbán Viktornak (és így Magyarországnak is) végül igaza van/ lesz a fontos kérdésekben!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!