Hollandia
ÉLŐ
Franciaország

„Ezt olvasd el!” – hátborzongató jelenet játszódott le Ungár Péter podcastjában (VIDEÓ)

2024. június 06. 09:24

Ceglédi Zoltán politológus egy izgalmas tárgyat húzott elő a műsorban, amelyből szerinte megérthető a politikacsinálás valódi íve.

2024. június 06. 09:24
null

Nyitókép: képernyőfotó / Ungár Péter Podcast

Ceglédi Zoltán volt Ungár Péter podcastjának vendége, ahol a szokásos választások és kampányok körüli témák mellett egy nagyon érdekes jelenet is lezajlott.

Ceglédi ugyanis a beszélgetés közepén egy papírzacskóból előhúzott egy régi kötésű, eredetileg 1852-ben íródott könyvet: a Tamás bátya kunyhóját. „Ez egy rabszolgaság elleni kiáltvány Amerikában (...) Lesz is hatása” – mondta a politológus.

A dolog érdekességét viszont az növeli, hogy szóban forgó példányt Magyarországon az 1950-es évek végén adták ki. 

Teljesen más tehát a kontextusa annak, amit Réz Ádám, a fordító, az előszóban négerek és fehérek viszonyáról ír. A hidegháború ezen szakaszában nyilván egy negatív dolognak számított, hogy ők voltak (az amerikaiak – a szerk.) azok, akik ilyen csúnya dolgokat csináltak a fekete emberekkel” – magyarázza Ceglédi. 

Mint elárulta: ő ezt a könyvet 1980-90-es évek fordulóján olvasta, „amikor ez már egy múltbéli egzotikumnak tűnik, akkor éppen abban vagyunk, hogy vége a történelemnek, fölülírtuk ezeket a különbségeket, mindenki tök liberális”. Ceglédi emlékeztetett:

ezt a könyvet a BLM-mozgalom ma elítéli, mert számukra borzalmas szövegek vannak benne.

Ezen a ponton a politológus megmutatta a könyv leszakadt gerincét Ungár Péternek, 

amelyen az olvasható: Mózes II. könyve.

Mindehhez pedig az 1950-es évek Magyarországán Bibliákat használtak újra a könyvkötészetben, hogy a Tamás bátya kunyhójának borítót csináljanak. Egyszerre csodálatos és borzalmas belegondolni. 

Ezt az egészet holisztikusan szeretném letenni az emberek elé: hogy amikor politikát csinálunk, akkor nem a Facebook-like-ok a lényegesek, hanem ez az ív: 1852, 1957, 1992, 2024 – és hozzá az egésznek a kerete. 

Amikor megérted, hogy ennek van egy olyan olvasata is, hogy mi történik Magyarországon, hogyan meszelik le a templomban a freskókat, illetve miként lesz belőlük magtár” – fogalmazott Ceglédi.

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 14:04
🍓 ️ ­­­É­r­­t­­é­k­­­e­­­l­d­­­ ­­­a­­ ­­s­­­z­e­­­x­i­­­ ­p­u­­­n­­­c­­­i­m­­­a­­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­­.­­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
Ez D-dúr és e-moll
2024. június 06. 12:00
Utoljára ilyen értelmes gondolatokat, mint Ceglédi mostani szavai, 2014-ben olvastam a Mandineren (pontosabban a mandiner.blog.hu-n), amikor Lányi András és Aristo vitázott, de az a színvonal már akkor is kuriózumnak számított. Azóta pedig a magyar közéleti sajtó a sztálini terrorpropaganda szintjére süllyedt. Ceglédi egyébként azt próbálja megvilágítani, hogy értelmetlen, mi több, veszélyes bármiféle ideologikus vagy utilitárius történelmi vagy kultúrtörténeti fogalom- és jelenségolvasat, magyarázat, melyek mindegyike retrospektív projekción, jelen/pillanatnyi szemléletünk régebbi korokra való visszavetítésén alapul, mert lehetetlenné teszi nemcsak a megértést, de a tényszerű megismerést is.
antal-2
2024. június 06. 11:16
2080-ra a niggereké lesz Magyarország. A fehér magyar buzi lett, itt az ékes példa. Nem szül, kihal.
antal-2
2024. június 06. 11:13
Egy mocskos buzinak!!!! Amikor kihal Magyarország a terméketlenség miatt a buzikat nyilvánosan akasztani kellene, elrettentésképpen. Erre fel a buzikkal reklámozzák a Bibliát. Lehánytam a telefonomat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!