Hollandia
ÉLŐ
Franciaország

Elemző magyarázta el, mi várható Budapesten a választás nyomán

2024. június 11. 15:54

Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerint a választás után „érdekes szövetségek” köttethetnek a Városházán.

2024. június 11. 15:54

Nyitókép: Dódity Gabriella Facebook-oldala

A szavazatok megszámlálása után a fővárosi közgyűlési erőviszonyok a következőképp alakulnak: 

a tíz budapesti listából az első helyet a Fidesz–KDNP szerezte meg. 

A Tisza Párt a második, míg a Párbeszéd–Zöldek–DK–MSZP a harmadik a sorban. 

A mandátumszerzési küszöböt összesen öt lista lépte át: az előbb említetteken túl az MKKP és a Vitézy Dáviddal Budapestért–LMP–Zöldek is – összegezte cikkében a Magyar Nemzet.

Mindez azonban 

egy róka fogta csuka helyzetet teremthet Budapesten

 – fogalmazott a lapnak Tóth Erik.

Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy míg „a 2019–2024 közötti ciklusban az ellenzéki összefogás polgármesterei a közgyűlésben összezártak a főbb kérdések mentén, de ez az időszak 2024 őszétől lezárulhat”.

Tóth azzal folytatta, hogy azt, hogy melyik baloldali párt kivel játszhat össze, csak a korábbi nyilatkozatokból lehet csupán sejteni. Bár Gyurcsány Ferenc „hol szentségeli, hol magához próbálja édesgetni” a Tisza Pártot, Tóth Erik szerint 

hosszú távon a DK vezetője az együttműködésre játszhat. 

A szakértő szerint Magyar Péterék frakciója esetében az a kérdés, hogy annak tagjai mennyire lesznek fegyelmezettek és mennyire lesznek eseti jellegűek a döntéshozatalaik.

Ezt is ajánljuk a témában

Magyar Péter „helytartót” küldhet maga helyett a Kőzgyűlésbe

Tóth Erik arra is rámutatott, hogy

lehetetlen előre megmondani, hogy Magyar Péter pártja milyen elvek és elképzelések mentén fog politizálni 

a Fővárosi Közgyűlésben, ugyanis „a Tisza Párt előnye eddig az volt a többi baloldali párthoz képest, hogy friss erőként azt mondtak, amit akartak, mindent elhitt nekik a saját, formálódó bázisuk” – magyarázta.

„A Fővárosi Közgyűlésben azonban nem fognak tudni a »vezérszónokuk« hiányában kimaradni a döntéshozatalból. Miután parlamenten kívüli pártról beszélünk, az, hogy milyen képet alakítanak ki magukról a fővárosban, a közgyűlési munkájukon is múlik. 

Vagy a jövőbeni főpolgármester ellenzékeként, vagy a Fidesz–KDNP újdonsült politikai ellenfeleiként pozicionálhatják magukat” 

– jegyezte meg a szakértő.

Tóth emlékeztetett arra is, hogy Magyar Péter korábban azt nyilatkozta, nem fog beülni a Fővárosi Közgyűlésbe, ugyanakkor elképzelhető, hogy a maga helyett egy „helytartót” fog kinevezni.

Ezt is ajánljuk a témában

Visszaszorulban a baloldal

Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója arra a kérdésre, hogy erősebb vagy gyengébb pozíciókkal rendelkeznek-e a kormánypártok a Fővárosi Közgyűlésben, azt felelte, 

a közgyűlésben és országosan is a baloldal visszaszorulása érhető inkább tetten”.

Tóth Erik a kormánypártok budapesti elnökével kapcsolatban pedig elmondta, a választás után világossá vált Szentkirályi Alexandra pozíciója, akinek a feladata a következő öt évben egy működőképes alternatíva felmutatásáról fog szólni. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 14:01
🍓 ️ ­­­É­­r­t­é­k­­e­­l­­­d­ ­­a­ ­s­­­z­­­e­­x­­i­­­ ­­­p­u­n­­c­­i­­­m­­­a­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­­.­𝐗­𝟏­­­𝟖­.­­𝐅­𝐔­𝐍
gyaloggos
2024. június 11. 20:33
ÁCSI mán! FIDESZ 10 VITÉZYÉK 4 KUTYÁK 3 -------------------- 17
kbs-real
2024. június 11. 20:08
A Tisza Pártnak öt olyan embere van, aki az EP-be és a fővárosi közgyűlésbe is bejutott. A két posztot egyidejűleg betölteni nyilvánvalóan lehetetlen. Ha mind az öten az EP-t választják (ami anyagilag kétségkívül sokkal nagyobb buli - a felelősség meg semmi), tehát ha mind az öten az EP-t választják, akkor a fővárosi közgyűlésben egy mandátum betöltetlen marad. (Ugyanis a teljes listájuk 14 főből állt.)
Abiondi
2024. június 11. 17:30
Jövőre előrehozott önkormányzati választás lesz Bp-en, ez a jóslatom. Bárki is lesz a főpolgi, nem lesz igazi, meghatározó többsége a közgyűlésben. Decemberben meg már el kellene fogadni a 25-ös költségvetést! Úgy, hogy a főváros jelenlegi pénzügyi helyzetét sűrű homály fedi. A kormány szerint csődközeli az állapot Bp-en, GeLgő meg csak sír-rí, hogy nincs pénz semmire sem. (Bár pop-art parkra, pár zebrára, választási várostakarításra most volt még zseton, és ilyenkor nyáron szokták a fontos elvtársakat is megjutalmazni, akik ezt el is várják a Városházától, igaz-e Mártha úr!?)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!