Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

A magyar modellt ajánlja egész Európának az új kulturális és innovációs miniszter

2024. június 14. 09:09

Vonzó lett a magyar felsőoktatás, amelyet az is bizonyít, hogy immár második éve több mint 120 ezren jelentkeznek az egyetemekre – hangsúlyozta Hankó Balázs.

2024. június 14. 09:09

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Folytatni szeretné elődje, Csák János által megkezdett programokat a kulturális és innovációs miniszternek kinevezett Hankó Balázs.

Az eddig az innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár a Magyar Nemzetnek adott interjújában ezek közé sorolta a Petőfi kulturális programot, amely elérhetővé teszi a minőségi kulturális szolgáltatásokat a vidéki települések lakosságának is, vagy a felsőoktatás-innováció terén a Neumann János-programot. De ilyen a családügy területén az új helyzethez igazodó csok plusz támogatást, ami az otthonteremtést hivatott támogatni.

Az új miniszter szerint nem csupán versenyképességi fordulatra van szükség Európában, hanem 

vissza kell vezetni a kontinenst az alapértékeihez. 

Mi, magyarok azért maradtunk meg és vagyunk itt Európa szívében, hogy a magyar modellel, a magyar kultúrával, a magyar tudással és innováció­val, családbarát országunkkal példát mutatva visszavezessük Európát az alapító atyák által lefektetett értékekhez, megerősítve így kontinensünk keresztény gyökerét – fogalmazott az interjúban Hankó Balázs.

A felsőoktatás és szakképzés kapcsán szerinte azt a három kérdést kell feltennünk, hogy jobbak lettünk-e, többen választják-e a felsőoktatást és a szakképzést, illetve hogyan állnak finanszírozási szempontból. „Kijelenthetem, hogy minden területen előreléptünk” – mondta Hankó. 

Tájékoztatása szerint összesen 310 ezren tanulnak a magyar egyetemeken, ami annak köszönhető, hogy előrébb léptünk a nemzetközi rangsorokban, és egyre erőteljesebb a tudományos teljesítményünk.

Ráadásul az előrelépés a nemzetközi listákon úgy valósult meg, hogy 

Brüsszel folyamatosan gáncsol minket, tehát ellenszélben is működik a magyar modell.

– tette hozzá. 

Hankó hangsúlyozta: a magyar modell eredményes és működik, ennek kulcsa pedig az egyetemek, a körülöttük lévő gazdasági szereplők, a társadalmi szereplők és a szakképzés együttműködésén alapul. A miniszter ezt a jól működő magyar modellt ajánlja uniós elnökségünk során Euró­pának, ami a versenyképességi fordulatot és az értékekhez való hazatalálást mutatja meg. Európa úgy lehet erős, ha minden nemzet büszke saját magára, saját kultúrájára és saját nemzetére – szögezte le a miniszter. 

Az új miniszter a kulturális tervei kapcsán azt mondta, hogy egyszerre kell elérhetővé és vonzóvá tenni az identitásőrző kultúránkat, illetve úgy a középpontba helyezni, hogy a közösségeink szeressék. Érezzük jól magunkat, éljük meg a magyar és minőségi kultúrát, ezt kell legfőbb célként kitűznünk! – fogalmazott. 

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Patika
2024. június 14. 10:03
Hankónak a kamuka ugyanaz mint zsidónak a hanuka.. Magyar modell a hülyeség plántálása lebutított fejekbe. (kemény szégyen)
koronaszepe
2024. június 14. 09:56
HeJ'esírás...
szintetikus
2024. június 14. 09:39
Bevett valamit ez az ember?
Zsolakomarom
2024. június 14. 09:21
Eddig az volt, hogy munkaalapu gazdasag kell, nem diplomasok most ez az ellenkezojevel dicsekszik No nem baj, fontos siker hogy egyedul a magyarokat vagtak ki az Erasmusbol. Szoval jobban jarnak ha egybol kulfoldon kezdik az egyetemet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!