A liberalizmus vége?

2024. június 19. 22:15

2024. június 19. 22:15
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Úgy tűnik, átalakulóban a világrend. Nem pusztán a geopolitikára gondolok, hanem a Nyugat szellemi állapotára, domináns, megalapozó meggyőződéseire. A liberalizmusra. Feltűnt a posztliberalizmus, amely végre túl akar lépni az előző pár száz év projektjén. Magyarország az első, Make America Great Again, populizmus, a Politico szerinti „hard right”, azaz „kemény jobb” – ők képviselik ezt politikailag.

De mi a baj a liberalizmussal? A liberalizmus a felvilágosodás megvalósításának ideológiája: alkal­mazott felvilágosodás. Legutolsó megerősödési hulláma nyugaton a második világháború után, Közép-­Európában a rendszerváltozás után volt. A liberalizmus feltörte a társadalom erős alapjait, és helyette gyenge alapokat tett le – gumialapokat. John Rawls, a huszadik század második felének egyik legnagyobb liberális teoretikusa úgy hívta ezeket, hogy semleges értékek – egyenlőség, szabadság, ilyesmik. Semleges értékek persze nem léteznek, de átnevezhetjük őket operatív értékeknek – tehát a liberálisok saját bevallásuk szerint olyan értékeket kerestek, amelyek biztosítani tudják a békés együttélést, a modus vivendit. Azaz a premodern időket jellemző igazságparadigmát – miszerint a társadalom igyekszik igazodni az általa ismert igazsághoz – felváltotta a szabadságparadigmával, mivel az igazságparadigma szerinte immorális, és konfliktushoz vezet. Vagyis a liberalizmus puszta keretrendszerként árulta saját magát.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2024. június 19. 23:49
“A liberalizmus a felvilágosodás megvalósításának ideológiája: alkal­mazott felvilágosodás… A liberalizmus feltörte a társadalom erős alapjait, és helyette gyenge alapokat tett le – gumialapokat.” Emberileg az az elfogadható - liberális - hozzáállás az ilyen nézetekhez, hogy mindenkinek joga van a saját lelki-eszmei bizonytalanságát olyan kijelentésekkel leplezni, melyek szerint például a történelmi jelenségek és események, - úgy látszik - gondolatok és eszmék megfogalmazásának a következményei. Itt egyébként Szerző mondandójának közvetlen értelmezése alapján végső soron a “felvilágosodás” “törte fel a társadalom erős alapjait”. Vagyis azokon az “erős” alapokon a feudalizmus állt, valamint az ember anyagi tevékenységét az egyház “lelki” alapon szabályozta. Miközben “mennyei mértékű” anyagi vagyont és hatalmat halmozott fel magának... Nyilván csak idő (és fejlettség) kérdése volt, hogy eme alapokat az ember “feltörje”…
kepiblanc
2024. június 19. 23:27
"Nem pusztán a geopolitikára gondolok, hanem a Nyugat szellemi állapotára, domináns, megalapozó meggyőződéseire." Undoritó bolsevik propaganda kibaszott olcsó nemzetinek csúfolt mázzal leöntve, költözzetek haza oroszországba, és akkor majd ott geci jól érezhetitek magatokat. Nem véletlen, hogy még Giorgia Meloni is nemet mondott ma Orbánnak a Fidesz csatlakozási szándékára az ECR EP-frakciójához. Miért?! Mert nem jobboldali párt a fidesz, hanem egy csótány orosz bolsevik párt egy csótány orosz tábornokkal. ---------------------------------------------------------------------------------------- Szijjártó Péter és az orosz trollhadsereg. A megafon. Podcast: tiktok.com/@andras.kiraly/video/7380914685979217185
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!