Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Újabb ítélet születik Magyarországról, ezúttal a befektetők is nagyon figyelnek

2024. május 30. 11:38

Nagy kérdés, hogy mikor minősíthetik fel Magyarországot a hitelminősítő intézetek. Mutatjuk a feltételeket!

2024. május 30. 11:38
null

Nyitókép: saját montázs / Shutterstock

Idén másodjára értékeli a magyar szuverén adósosztályzatot a nagy nemzetközi hitelminősítő intézetek egyike. A Standard and Poor’s áprilisi ítélete után most pénteken a Moody’s formál véleményt a magyar gazdaságról. Az elemzők szerint kicsi az esélye egy leminősítésnek, erre az elmúlt két évben bármikor nagyobb lehetősége lett volna a cégnek, a felminősítéstől azonban még nagyon messze vagyunk – írja a Világgazdaság.

Ehhez kellene a javuló költségvetési fegyelem, a mérséklődő államadósság és persze a gazdasági növekedés felpörgése” – teszi hozzá a portál.

Befektetésre ajánlott

A VG kifejti: pénteken vizsgálja felül Magyarország adósságbesorolását a Moody’s Investors Service. A New York-i székhelyű hitelminősítő intézet legutóbb tavaly szeptemberben mondott ítéletet a magyar gazdaságról: 

bár a kockázatokra is felhívta a figyelmet, fenntartotta a korábbi Baa2 besorolást, stabil kilátás mellett. 

Mivel a Standard and Poor's, amely tavaly év elején leminősítette hazánkat, áprilisban meghagyta a besorolásunkat BBB mínusz szinten, így nagy meglepetés lenne, ha a Moody’s most pénteken másképp döntene. 

Azaz bármi is történik, mindhárom nagy hitelminősítő intézetnél befektetésre ajánlott kategóriában maradhat Magyarország.

Szerintem leminősítéstől nem kell tartani, és a kilátásrontást is kisebb valószínűségűnek tartom, mint a kilátás stabilan tartását” – fogalmazott a Világgazdaságnak Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrumának igazgatója. 

A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy a költségvetési helyzet és a gazdasági növekedés a Moody’s tavaly szeptemberi döntése óta rosszabbul alakult, a költségvetési pálya ráadásul eléggé jelentősen eltért ahhoz képest, amit a hitelminősítő akkor előrejelzett. 

Erős külső egyensúly

Ugyanakkor az elmúlt egy-két hónapban a fogyasztási kereslet erősödését láthatjuk, ami az adóbevételeket is javíthatja” – jegyezte meg az elemző, 

aki szerint az is pozitívum, hogy a külső egyensúly továbbra is nagyon erős.

Amennyiben tavaly ősszel rontotta volna a magyar minősítés kilátását a Moody’s, az még nem lett volna annyira meglepő, ám egy kilátásrontás mostanra már a meglepetés kategóriába esne” – mondta a portálnak Árokszállási. Hozzátette: úgy látja, valószínűleg a Moody’s is észrevette, hogy a magyar költségvetési pálya jóval kedvezőtlenebbül alakult a tavaly őszi várakozásánál, így érdekes lesz majd látni, hogy ezzel kapcsolatban milyen kommentárt tesz a hitelminősítő.

Elhalasztott beruházások

A Világgazdaság korábban már felhívta a figyelmet, hogy az, a kormány 4,5 százalékra módosította az éves hiánycélt a korábbi 2,9 százalék helyett, nem kell, hogy befolyásolja a hitelminősítő döntését érdemben, ugyanis az intézetek többsége már tavaly beárazta a 4,5 százalékos deficitet.

Ráadásul a kormány azóta bejelentette, hogy elhalaszt 675 milliárd forint beruházást idén,

ezt az elemző szerint a Moody’s is értékelheti. 

Árokszállási a VG-nek elmondta: egyébként jól látható, hogy régiószerte magas költségvetési hiányok alakultak ki, és nem igazán van olyan ország, ahol egyik évről a másikra a GDP 3 százaléka alá lehetne csökkenteni a hiányt. 

Ha a következő évekre hiteles költségvetési pálya vázolható fel, akkor az nem érdemel leminősítést, és vélhetően a Moody’s is így fogja látni ezt Magyarországgal kapcsolatban” – szögezte le a portálnak.

Növekedés fokozatos beindítása

Regős Gábor, a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza a lapnak elmagyarázta: „Az elmúlt két évben lehetősége lett volna a Moody’snak leminősíteni hazánkat, 

például amikor a gázimport jelentősen megdrágult, a forint árfolyama gyengült, az infláció pedig 20 százalék  fölé emelkedett. 

Mivel ez az időszak már mögöttünk van, ezért nem számítok negatív kilátásra sem.

Regős szerint a makrogazdasági mutatók stabilizálódása és a növekedés fokozatos beindítása a várakozásai szerint megment minket a leminősítéstől és a negatív kilátástól.

Ezzel együtt arra is felhívta a figyelmet: 

ahhoz, hogy felminősítés történjen, érdemi javulásra van szükség a költségvetési hiányban. 

A tavalyi 6,7 százalékos költségvetési deficit magas, emellett pedig nem várható felminősítés. „A kormányzat szándékát a hitelminősítő várhatóan üdvözli a hiány lefaragását illetően, de a konkrét felminősítéshez szükség van arra, hogy ez a hiánycsökkentés az adatok szintjén is látható legyen” – fogalmazott a szakember.

Az uniós viták

Az elemző a portálnak azt is kiemelte, 

hogy a költségvetés mellett a másik jelentős kockázat az uniós források kérdése, illetve az unióval való viszony: 

bár a források egy része már megnyílt hazánk előtt, még mindig tetemes a befagyasztott forrásmennyiség, ennek feloldása vagy fel nem oldása pedig kockázatot jelent a jövőbeni magyar makropálya szempontjából.

„Ha Magyarország végre hozzájutna a neki járó teljes forrásmennyiséghez, az javítaná a költségvetés pozícióit (adóbevételeket generálna), így pozitívan befolyásolhatná a hitelminősítői megítélést. Ha azonban ez elmarad, és forrásvesztés történik, az inkább a negatív kilátást segítené elő” – írja a Világgazdaság.

Nagy kérdés tehát, hogy mikor minősíthetik fel Magyarországot a hitelminősítő intézetek. Árokszállási szerint ehhez szükség lenne a költségvetési helyzet konszolidálódására, a növekedési kilátások javulására, mindennek köszönhetően pedig az adósság érdemi csökkenésére. 

Ahogy az is sokat segítene, ha az EU-val való viták csitulnának, és Magyarország minél több EU-s támogatáshoz hozzáférne.

 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolakomarom
2024. május 30. 15:15
Oriasi siker, hogy az egesz EUban egyedul a balkani cigany nepeknek van (roman, gorog, bulgar, olasz) a magyarhoz hasonlo katasztrofalos credit ratingje BBB-minusz mi lenne ez ha nem az Orban kormany sikere ? https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1a/BlankMap-World_S%26P.svg/1920px-BlankMap-World_S%26P.svg.png
Zsolakomarom
2024. május 30. 15:04
Mind a 3 hitelminositonel a romanokkal egy kategoria a bovli magyar besorolas, az egyiknel pedig szub-roman Most meg beszart a forint ismet, szoval a befektetok mar tudnak valamit
letsgobrandon-2
2024. május 30. 13:55
A Kínaiak , leszarják ezeket a véleményeket meg mások is ----- Elérte legmagasabb pontját a Sensirion Debrecenben épülő új gyártócsarnoka és logisztikai központja. A mikroszenzorok és rendszerek vezető gyártója 7 ezer négyzetméterrel bővíti telephelyét. A 4 és fél milliárdos beruházás a Szinorg és a Xanga Cégcsoport fejlesztésében és építésben készül el várhatóan szeptemberre. A tervek szerint a Sensirion Hungary Kft. megduplázza munkavállalói számát. https://www.dehir.hu/videogaleria/szerkezetkesz-a-sensirion-uj-gyartobazisa/
csapláros
2024. május 30. 12:48 Szerkesztve
Reszelő Aladár 2024. május 30. 11:55 ..."Egy 21 fokú skálán értékelnek pozitív, stabil, negazív kilátásokkal, ez 63 fokozat. A lényeg, hogy minél magasabban jegyzett egy ország, annál kisebb a kamatfelár. Az meg pofára megy, nem gazdaságra."... Ez annál BONYOLULTABB. Pl. a forint kormányzatilag az MNB-vel együttesen ALULÉRTÉKELT, éppen az exportkitettségünk okán, az így keletkező többletbevételek érdekében. De ez megdrágítja az importunkat is. És ebbe a hitelminősítőnek az esze ágában sincs beleszólni, mivel az így összeállított minősítése (a gazdaságunk erősségére tekintettel) még csak megalapozottabbá válik. A kamat felár az IMF hitelekkel volt csak magas. A válságból való ADÓCSÖKKENTÉSES kilábalás egyik alfája és omegája volt a Forint nemzetközi pénzpiacon való megmérettetése, a magyar gazdaság teljesítményével alátámasztva. A folyamatosan csökkentett kötvény kamatok és így a kisebb kamatfelárakból eredő megtakarítások adták ehhez a forrást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!