Szerbia
ÉLŐ
Anglia

Reuters: az Európai Unió nyíltan megfenyegette Magyarországot

2024. május 24. 17:54

Amennyiben Magyarország nem tesz eleget az Európai Bizottság kérésének, akkor az EU Bírósága elé kerülhet ez az ügy.

2024. május 24. 17:54

Nyitókép: MICHAEL MATTHEY / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Az Európai Bizottság csütörtökön közölte, hogy két hónapot adott Magyarországnak arra (mielőtt az ügy az EU Bírósága elé kerülne), hogy enyhítse az aggodalmakat egy olyan törvény miatt, amely börtönbüntetést szabna ki azokra a csoportokra, amelyek politikai célokra fogadnak el külföldi forrásokat – írja a Reuters.

A bizottság februárban jogsértési eljárást indított a „nemzeti szuverenitás védelméről szóló” decemberben elfogadott törvény miatt, amely Brüsszel szerint sérti az uniós demokratikus értékeket és alapvető jogokat.

Az EU végrehajtó ága szerint Magyarország februári felhívására adott válasza nem enyhítette aggodalmait.

Közölte, hogy most elküldte az úgynevezett indoklással ellátott véleményt, amely hivatalos kérés az uniós jog betartására, és amely két hónapot ad Magyarországnak a válaszadásra és a szükséges intézkedések megtételére.

Ha Magyarország nem tesz eleget ennek, a bizottság az EU Bírósága elé terjesztheti az ügyet.

A magyar törvény külön hatóságot hoz létre a politikai beavatkozás kockázatainak feltárására és nyomon követésére. Három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtaná a választáson induló pártok vagy csoportok betiltott külföldi finanszírozását. A kormányzó Fidesz szerint a törvényre azért van szükség, hogy védelmet nyújtson a külföldi politikai beavatkozás ellen.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:07
🍓 ️ ­É­­­r­t­­­é­­k­­e­­l­­d­­­ ­­­a­ ­­s­­z­e­­­x­­i­ ­­­p­u­­n­c­­i­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­.­­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
pandalala
2024. május 27. 22:15
:-DDDD Az _Európai Unió_ ?? Tényleg?? Milyen nyelven? :-)
jan36
2024. május 27. 14:12
"Brüsszel szerint sérti az uniós demokratikus értékeket és alapvető jogokat." Tisztelettel kérdem: melyeket? mert, ez így nagyon tág... Ha a súgójuk, a nyomentum és a többi hárpiái vagy csodadoktorai bevezetnék ezeket az óvodásokat a magyar nyelv rejtelmeibe, akkor az ilyen többszavas mondat-indoklást kiválthatnák egyetlen szóval: "csak!" De, ha sejtelmesebbek akarnak lenni, akkor azzal indokolnák, hogy: "Azért, hogy a rák ne menjen a vetésre!" vagy " Mert Bálint katona!". Ha a rák és a vetés interakciójáról mernénk kérdezni, megtoldhatnák az indoklást: " Ha már odament, akkor visszajőjön." - Körülbelül ugyanannyi értelme lenne mint az általuk alkalmazott indoklásnak.
verkez
2024. május 27. 11:10
Milyen aranyosak. A KÉRÉSÉNEK. ANYÁTOKAT!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!