Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Orbán Balázs: A magyar gazdaságnak regionális bajnokokra van szüksége (VIDEÓ)

2024. május 29. 17:09

Orbán Viktor politikai igazgatója szerint Magyarország szintlépéséhez az autóipar, a hadiipar, a telekommunikációs szektor és a gyógyszeripar fejlesztése járulhat hozzá markánsan.

2024. május 29. 17:09

Nyitókép: Orbán Balázs a Huszárvágás című könyvében elemzi a magyar gazdaság szintlépésének lehetséges stratégiáját. Fotó: Mandiner/Földházi Árpád.

A Huszárvágás című, magyar stratégiát megfogalmazó könyv volt a kiindulási alapja annak a vitának, amelyen a szerző, Orbán Balázs politológus, Orbán Viktor miniszterelnök politikai igazgatója és Pogátsa Zoltán közgazdász, szociológus vett részt. Orbán Balázs a beszélgetés során kitért arra, amit a könyvben is részletesen elemez:

hogyan fordulhat elő, hogy egyes országok nem tudnak kitörni a közepes fejlettségből, vagy ha kitörnek, mégis visszacsúsznak.

Pozitív példaként három országot említett. Dél-Koreát, amely aktív, erős állami fejlesztésen keresztül az újraiparosítás stratégiájával képes volt kitörni a közepes fejlettség csapdájából. Írországot is említette, amely szerinte a geopolitikai adottságait kihasználva, a globális pénzügyi rendszerbe bekapcsolódva egy fejlett regionális pénzügyi és szolgáltató központot hozott létre. A politológus Finnországot is a közepes fejlettségből kitörni tudó országok közé sorolta, amely szintén a geopolitikai helyzetét kihasználva kelet és nyugat találkozási pontjaként funkcionál sikeresen. 

Ezt is ajánljuk a témában

Orbán Balázs hangsúlyozta, nincs univerzális sikerrecept. „Minden országnak saját történelmi tapasztalatai, saját geográfiai vagy geopolitikai helyzetéből, gazdaságszerkezetéből, a társadalom szociokulturális dimenzióiból kiinduló saját stratégiát kell kitalálni” – fogalmazott a Huszárvágás szerzője. Szerinte ahhoz, hogy egy ország a közepes fejlettséget el tudja hagyni, ahhoz nagyon intenzív működő tőkebeáramlásra van szükség, ám ez kevés. Úgy látja, 

azok az országok, amelyek csak a külföldi tőkére alapoznak és saját tőkét, saját know-how-t nem tudnak hozzátenni, azok nem képesek a szintlépésre.

Pogátsa Zoltán ekkor felvetette, hogy Magyarországon az állami megrendelésektől függenek a vállalkozások, ami miatt az elmúlt 14 év alatt nem tudtak kitörni.

Orbán Balázs ennek megcáfolására statisztikákkal szolgált: „Fejlett gazdaságunk csak akkor lehet, ha az exportképes vállalkozások száma nő. Az exportképes vállalkozások száma 2010-ben 3000 volt, most 12 ezernél tartunk, és az a célunk, hogy 20 ezer legyen”

– mondta Orbán Balázs. Azt is kiemelte, a cél az, hogy sok magyar vállalat nem csak a helyi versenyben, hanem regionális, de nyilván a nagyvállalatok globális versenyben is meg tudják állni a helyüket. Ezeknek a regionális bajnokoknak a felépítése pedig zajlik. Pogátsa Zoltán erre Dél-Koreát hozta példának, ahol ott van például a Samsung, amely valóban „Korea nemzeti bajnoka”, de nálunk nem lát ilyen céget. Orbán Balázs válaszában kifejtette, oda kell eljutni, hogy legyen Samsung-szintű magyar cég is. Szerinte a MOL már elindult ezen a úton. 

Orbán Balázs szerint Magyarország szintlépéséhez az autóipar, a hadiipar, a telekommunikációs szektor és a gyógyszeripar fejlesztése járulhat hozzá markánsan.

Pogátsa Zoltán a beszélgetés során szóba hozta, hogy a nagy külföldi gyárak kevés hozzá adott értéket jelentenek az országnak jelenleg. „Ahogy az Audinak Ingolstadtban van a központja, és a kutatás-fejlesztés, a design, a magas hozzáadott érték az Ingolstadtban történik. Magyarországon lényegében az összeszerelés történik, ugyanez a Mercedes, ugyanez a BMW, de ugyanez lesz a BYD-val is, ugyanez lesz a CATL-lel, tehát nem fognak akkumulátorokat fejleszteni Magyarországon, nem fognak elektromos autókat fejleszteni, ez továbbra is Kínában, Koreában, azokban az országokban fog történni, ahonnan ezek a befektetők érkeznek. Magyarországon szinte kizárólag az összeszerelés és a gyártás fog történni. Ez meg alacsony hozzáadott érték” – vetette fel a közgazdász.

Orbán Balázs válaszában kiemelte: „Ha egy közepes fejlettségből egy fejlett országot szeretnél létrehozni, akkor ki kell választani azokat az iparágakat, amelyekre koncentrálsz, és azokon az iparágakon klasztereket kell kialakítani. Ez azt jelenti, hogy a gazdaság azon iparágon belül teljes gazdasági spektrum minden vállalkozásának meg kell jelenni” – vélekedett. Példaként említette az elektromos autózást, amely szerinte a jövő egyik legfontosabb iparága. Azt a folyamatot is ecsetelte, hogyan lehet elérni megfelelő stratégiával, hogy ezen a területen hosszú távon sikeres legyen az ország. Mint elmondta, arra kell törekedni, hogy a gyártás során magyar beszállítók is markáns szerepet kapjanak, amivel ki lehet váltani az importot: 

„Utána meg kell győzni a befektetőt, hogy ne csak gyártást hozzon ide, hanem magas hozzáadott értékű kutatás-fejlesztést is.” 

A cél, hogy a magyar mérnökök, hazai középvállalatok és a hazai oktatás is be tudjon kapcsolódni a kutatásba, fejlesztésbe. Orbán Balázs szerint már ez a folyamat zajlik az elektromos autózás, a hadiipar, a gyógyszeripar és az agrárium területén is. „Erre van szükség ahhoz, hogy Magyarország végérvényesen a közepes fejlettség csapdájából kijöjjön” – hangsúlyozta, majd kijelentette:

„Magyarországra olyan multinacionális vállalat nem tud jönni hosszú távon, és nem fog itt maradni hosszú távon, aki ebbe a magyar gazdasági és kutatás-fejlesztési vérkeringésbe való bekapcsolódást nem vállalja”

– összegzett a beszélgetésen Orbán Balázs

Ezt is ajánljuk a témában

A teljes beszélgetést itt nézheti vissza:

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. június 03. 09:00
Már megvannak…Lölőke…Tiborcz Pisti…Szíjj Laci…Garancsi…Hernád Zsolti …
Patika
2024. május 30. 06:23
Siket vagy? Nem hallod, hogy mennyire dübörög? Minek akkor bajnok, ha itt mindenki hős? (mennél vissza oda ahonnan szalajtottak, addig míg nem lesz fel is csút meg le is csút)
contractor-2
2024. május 29. 18:37
Tele a kormány üres tekintetű és fejű politológusokkal és fidesz intézetisekkel mint ez az Orbán névrokon is. Dől belőlük a baromság. Jobban szeretném, ha a kormány 2/3-a műszaki egyetemek környékéről kerülne ki és nem az agit-prop káderekből. Egy csomó fölösleges kört meg tudnánk vele spórolni és rengeteg időt, de az utolsó - Palkovics - is belátta, hogy ennyi barommal úgysem megy semmire.
Akitlosz
2024. május 29. 18:25
Ez az ország a saját cégeinek legfeljebb a beszállítói sorsot kínálja. A külföldi befektetőktől a magyarok sohasem lesznek sikeresek és gazdagok. A külföldi befektetőkre épülő gazdaság éppen azt konzerválja, hogy alacsonyak maradjanak a magyarok jövedelmei.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!