Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia

Hódmezővásárhely választ – ez lehet Márki-Zay Péter utolsó húzása

2024. május 27. 09:33

Most is nagy csatatérnek ígérkezik a csongrád-csanádi megyei jogú város, Hódmezővásárhely. Márki-Zay Péter ezúttal három kihívóval mérkőzik meg a polgármesteri székért. A tét nagy: Márki-Zaynak a politikai karrierje forog kockán, míg a városnak és az ott élőknek a jövője. A Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjét, Grezsa Istvánt kérdeztük. Interjúnk.

2024. május 27. 09:33
Krupincza Mariann
Krupincza Mariann

Nyitó- és belső képek: Grezsa István Facebook-oldala

Már több mint hat éve annak, hogy alaposan felfordult az élet a csongrád-csanádi megyei jogú városban, Hódmezővásárhelyen.

Az Almási István halálát követően megválasztott és hivatalba lépő Márki-Zay Péterről hamar kiderült, hogy csak ugródeszkaként tekint a városra, és országos politikai babérokra tör. 2022-ben már az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjeként is próbára tette magát, de jelentősen alulmaradt mind Orbán Viktorral, mind Lázár Jánossal szemben. Azonban sem ez a hatalmas vereség, sem az nem szegte kedvét, hogy időközben valamennyi támogatója kihátrált mögüle.

Márki-Zay június 9-én három kihívóval mérkőzik meg újból a polgármesteri székért, köztük egykori beosztottjával, a HMSZ Zrt. volt igazgatósági elnökével, Kovács Pállal és a Mi Hazánk indulójával, Balog Norberttel.

A Fidesz-KDNP pedig április közepén jelentette be, hogy a 2019-ben már önálló jelöltként magát megmérettető Grezsa Istvánt indítja. A címzetes főorvos, aki már miniszteri biztosként is bizonyított, most újult erővel és egy szinte teljesen új csapattal lépett elő. A céljuk, – amennyiben bizalmat kapnak a választóktól – hogy kivezessék a várost abból a politikai zsákutcából, amelybe Márki-Zay vezényelte, és véget vessenek annak az évek óta tartó permanens kampánynak, amely nemcsak a közéletet, de a családok mindennapjait is megmérgezte. Interjúnk.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Miért döntött úgy, hogy a 2019-es választási vereség után újból megméretteti magát az önkormányzati választáson, immár, mint a Fidesz-KDNP jelöltje?

Azért, mert nem tudom elfogadni azt a tényt, hogy egy városnak nincs szövetségese, sem a jobboldali kormánykoalícióban, sem pedig az ellenzéki pártok sorában. Annak ellenére, hogy utóbbinak 2022-ben miniszterelnök-jelöltként vezetője volt Hódmezővásárhely regnáló polgármestere, Márki-Zay Péter. 

Mára azonban Márki-Zay mindenkivel összeveszett, még korábbi szövetségesei is otthagyták.

Ebből az következik, hogy Hódmezővásárhelynek sincs támogatója, és ez egy tarthatatlan állapot, amiatt is, mert egy megyei jogú városról beszélünk. 

Kapcsolódó vélemény

undefined

Kötter Tamás

Facebook

Idézőjel

Az idővel szemben már csak mi őrizzük homályló emlékét, mi, kik egykoron csatáztunk vele.

Miként értékelné azt a hat évet, amióta Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely polgármestere?

Eljött az idő, hogy döntsünk a jövőnkről. Itt nem Lázár Jánosról, a térség országgyűlési képviselőjéről, nem a Fideszről, és nem is rólam van szó. Kizárólag egyetlen egy dolgot kell eldöntenie a választóknak: hogy tovább támogatják-e Márki-Zay Péter kétes politikai karrierjét vagy a változás mellett teszik le a voksukat, és visszatérünk a normalitás útjára. 

Ki kell húznunk a város szekerét abból a zsákutcából, amelybe ez a politika beterelte. 

Április végén vette kezdetét az önkormányzati kampány. Azóta a képviselő-jelöltekkel járják a várost, fórumokat tartanak. Mit tapasztalnak, milyen hangulat uralkodik a városban?

Tíz, fiatal, a harmincas éveiben járó, a polgári életben már bizonyított képviselőjelölttel együtt indulok a választáson. Amellett, hogy ez megtiszteltetés számomra, rengeteg lehetőséget is nyújt arra, hogy sok új emberrel találkozzunk. Ahogy járjuk a várost együtt vagy külön, 

azt tapasztaljuk, hogy egyre növekszik a változást akarók száma. 

Kapcsolódó vélemény

undefined

Lázár János

24.hu

Idézőjel

És ez így is történt. Óra, percre stimmelt. Vége van. Interjú.

Grezsa István polgármesterjelölt és csapata. Fotó: Facebook

Márki-Zay Péter, mint a Mindenki Magyarországa Néppárt listavezetője most is járja az országot. Egyáltalán marad ideje a helyi kampányra?

A támogatók nélkül maradt Hódmezővásárhelyen 

meg kell szüntetni azt az állapotot, hogy nem a városnak van polgármestere, hanem a polgármesternek van városa.

Nem üres lózung az a szlogen, hogy „Csak Vásárhely!”. Azt gondolom, hogy egy városvezetőnek nem országos politikai párt grundolása a feladata, hanem az, hogy a településének az érdekeit képviselje, és csak annyira bocsátkozzon bele a politikába, amennyi ehhez szükséges. A Fidesz-KDNP jelöltjeivel együtt mi Hódmezővásárhelyt akarjuk szolgálni. Számunkra a város és az itt élők az elsők!

Lázár János, a város országgyűlési képviselője, építési és közlekedési miniszter mennyire van jelen ebben a kampányban?

Miniszter úr pár hónapja világosan kifejtette, hogy 2026-ban nem indul újra az országgyűlési választáson, és egy teljesen új közéleti karrierben gondolkodik. A segítségére alapvetően abban lesz majd szükség, hogy létrejöjjön egy új kiegyezés a kormánnyal, melyre Vásárhelynek nagy szüksége van, de mindenekelőtt a belső békét kell megteremteni.

Mik voltak az elmúlt években Hódmezővásárhely legnagyobb veszteségei, amellett, hogy családi és baráti kapcsolatok romlottak meg vagy szakadtak szét?

A legnagyobb veszteség az volt a város számára, hogy a korábbi jó hírneve odalett: mindig negatív összefüggések miatt került be a hírekbe, főként a polgármester olyan vállalhatatlan megnyilvánulásai miatt, amelyekkel nem lehetett mit kezdeni. Nagyon nagy hiányossága az Márki-Zay Péternek, hogy szinte minden megnyilvánulásában kirekeszti minimum a választók felét. Hiszen ebben a városban továbbra is a legerősebb párt a Fidesz-KDNP. 

Egy városvezetőnek minden lakost képviselnie kellene, attól függetlenül, hogy őt támogatja-e vagy sem.

 Erre sajnos Márki-Zay nem képes. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezen kívül elvesztettünk közel 100 milliárd forintos forrást a Modern Városok Programban. 

Ezzel Hódmezővásárhely lett a legnagyobb vesztese ennek a programnak, nem tudtuk meg kihasználni a lehetőségeinket. 

Emiatt nem újulhattak meg iskoláink, és nem épülhetett meg egy modern tudásközpont, nem sikerült fejleszteni az Ipari Parkot sem, ami új vállalkozások helyszíne lehetett volna. Ráadásul az embereket ma azzal tévesztik meg, hogy a tatarozást igyekeznek fejlesztésként eladni számukra. Ez nem mehet így tovább: Hódmezővásárhely ennél sokkal többet érdemel!

Ezt is ajánljuk a témában

Fotó: Facebook

Ha június 9-én Ön és a csapata kapna bizalmat a hódmezővásárhelyiektől, mi lenne az első lépése?

Az első intézkedésem az lenne, hogy újra kinyitnám a Városházát. Hiszen ott is fordított világ uralkodik jelenleg, a hivatalnak van városa, és nem a városnak hivatala. Ennek egyik kézzel fogható bizonyítéka, hogy beléptetőrendszer működik.
De az első hetekben, hónapokban 

az lenne az egyik legfontosabb cél, hogy szűnjön meg az a gyűlölködés, az a perpatvar, amely hat éve jellemzi a várost.

Megunták a vásárhelyiek ezt a folyamatos kampányt, amiben hosszú évek óta élnek. Ha a polgármester úr kap újból lehetőséget, akkor marad ez az állapot. Márki-Zay Péter nem tud másképp politizálni, mivel a személyisége kizárja azt, hogy ne kirekesztő, perlekedő hangnemben nyilvánuljon meg. Amennyiben viszont a vásárhelyiek engem tisztelnek meg a bizalmukkal, akkor garantálom, hogy azok is jól járnak majd velem, akik nem rám szavaznak. 

Ezt is ajánljuk a témában

Milyen hónapok elé nézhet majd az új képviselő-testület?

Amennyiben reményeink szerint ezt a választást megnyerjük, és testületi többséget tudunk szerezni, az minimum elvárható dolog lenne, hogy a jelenlegi városvezetés június 9-e után nem tesz olyan személyi ígéretet vagy elköteleződést, amely kihathat a későbbi munkára. De az elmúlt hat évből kiindulva arra számítunk, hogy egy kifosztott kassza marad ránk, de így is vállaljuk ennek a felelősségét. 

Meg kell állítani a népességfogyást

Jelentősen csökkent Hódmezővásárhely lakossága az elmúlt években. A rendszerváltáskor még mintegy 52 ezren éltek a csongrád-csanádi városban, mára ez a szám 42 ezer alá csökkent. „Itt a tendencia aggasztó, hogy majdnem minden korcsoportban kétszeres a fogyás az országos átlaghoz képest. Ezt nyilvánvalóan nem lehet a jelenlegi városvezetés nyakába varrni, de a felgyorsulását mindenképp. Nemcsak minőségben, hanem létszámban is meg kell fordítani ezeket a folyamatokat. Erre két esélyt látok: minimum két új high-tech beruházás Vásárhelyre települését, valamint azt, hogy a Szeged mellett zajló, történelmi léptékű iparfejlesztésnek nem az asztalról lehullt morzsáit kell összegyűjteni, és csak utánamenni a dolgoknak, hanem élére kell állni a lehetőségeknek” – vázolt fel egy lehetséges forgatókönyvet Grezsa István.

 

Összesen 225 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makapaka2
2024. május 28. 08:58
Nagy csalódást jelentettek a hódmezővásárhelyi emberek, hogy kétszer megválasztották ezt a hazug, pénzért, hatalomért bármire képes MZP-t.
zimmezumm
2024. május 27. 17:18
Csoda hogy miután mzp bebizonyította, hogy súlyos elmeroggyantságban szenved nem kergették el a polgármesteri székből. Itt az ideje kipenderíteni a hivatalból és teljes vagyon elkobzás után a valagát szétrúgva ki kergetni a világból.
konfucius
2024. május 27. 12:38
Nekem semmi közöm nincs Vásárhelyhez. Sosem jártam ott, senkit onnan nem ismerek. Kivéve, hogy tavaly néhány orgonista kollégámmal megnéztük a környéken található, történelmi értékeket jelentő orgonákat. Így ismertem meg a 12 éve elhagyatottan álló, János téri (Kálvin tér) református Újtemplomot, és 1840-ben, egy szegedi magyar orgonaépítő, Kováts István által épített nagyszerű orgonát. A múlt szombatot a kisfiammal ketten azzal töltöttük, hogy az évtizedes port a játszóasztalról, a pedálról, billentyűkről, és általában az egész karzatról eltávolítsuk. Utána még néhány sípot meghangoltunk, néhány billentyű mechanikáját beszabályoztuk, hogy akármilyen romos is a templom, a hangszer használható állapotban maradjon. Természetesen nem fizetségért csináltuk, csak azért, hogy a 185 éves hangszerrel picit törődjünk. A fiam közben elengedte a fantáziáját, és a tesói számára kisfilmet forgatott az orgona szelleméről, akinek aztán a játékát is hallani lehetett a maguktól mozgó billentyűkön.
röviden
2024. május 27. 11:00
Vásárhely túl kicsi egy ilyen nagyformátumú politikusnak. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!