Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Drónok, helikopterek, hajók és búvárok is keresték a verőcei hajóbaleset áldozatait

2024. május 28. 20:01

A hatóságoknak meglehetősen nagy területet kellett átkutatniuk.

2024. május 28. 20:01
null

Nyitókép: Lakatos Péter/MTI

Mint ismert: kilenc nappal a május-18-i verőcei hajóbaleset után végül megtalálták az utolsó áldozatot is. A Magyar Nemzet által készített térképen jól látszik, hogy a Duna mentén, több helyen akadtak rá a holttestekre, egyiküket mintegy 75 kilométerre sodorta el a folyó. A hatóságoknak tehát meglehetősen nagy területet kellett átkutatniuk, ráadásul úgy, hogy pontosan nem is tudhatták, hogy egyáltalán meddig kell kiterjeszteni a vizsgálatot. 

Forrás: Magyar Nemzet

A rendőrség Magyar Nemzetnek megküldött válaszából kiderül, hogy ilyen esetben egyszerre összehangoltan több társszervvel együttműködésben és több eszközzel is vizsgálják az érintett szakaszt az áldozatok, valamint a balesetből származó egyéb tárgyak után kutatva.

A mentésben részvevő szervezetek:

- vízi járművekkel – a Budapesti Rendőr-főkapitányság Dunai Vízrendészeti Rendőrkapitányság beosztottjai,

- a parti területek ellenőrzésével – a területi rendőri szervek,

- légi kereséssel – a Katasztrófavédelem és Pest Megyei Kutató Mentő Szolgálat drónjai, illetve a Készenléti Rendőrség Légirendészetének helikoptere,

- továbbá búvárok – a Katasztrófavédelemtől.

A tájékoztatás szerint a víz felszínét, mélyét és partjait egyszerre pásztázták, mindeközben abban sem lehettek biztosak, hogy a folyó nem vitte-e időközben messzebbre a testeket. A Magyar Nemzet kifejti: a rendőrség tájékoztatása szerint a baleset helyszínétől délre eső Duna-szakasz és mindkét parti terület közvetlen vízparti részét átvizsgálták. 

A Verőce–Ercsi folyamszakaszon folyt nagyobb erővel a keresés.

De ellenőriztük a Dunaújváros–Paks–Mohács vízterületet is” – magyarázták.

A rendőrség azt is elárulta: a kutatás során végig kapcsolatban voltak a társszervekkel, segítséget nyújtott a Katasztrófavédelem, a Pest Megyei Kutató Mentő Szolgálat, a Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület és a Fővárosi Vízművek Fegyveres Biztonsági Őrsége is.

Több civil szervezet és magánszemély is felajánlást tett, miután a médiából értesült a kutatásról. Felajánlásaikat, segítő szándékukat megköszöntük, de végül nem került sor a bevonásukra” – jelezte a rendőrség.

A kutatás során a hatóságok nemcsak vizuális nyomokra hagyatkoznak, de „víz alá látó” korszerű szonárokat is bevetettek.

A szolgálati hajóink korszerű szonár- és radarberendezésekkel vannak felszerelve, de ugyanígy a társszervek hajóin is a víz alatti kutatásokhoz, mederpásztázásokhoz használt hasonló berendezések segítették folyamatosan a keresést” – írták.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nuttika
2024. május 29. 06:55
Minden tiszteletem a hatóságoknak és a kutató szerveknek, személyeknek. Megígérték, hogy hazaviszik az áldozatokat és meg is tették.
ribizli-2
2024. május 29. 05:34
Köszönet a munkájukért. Sajnos sok a felelőtlen jani, aki részegen hajóra száll. Kár, hogy egy értelmes se volt köztük, aki megállította volna a többit. Ez van.
EX_Terminator
2024. május 29. 00:35
Az első pillanattól halottak voltak.
simonpali
2024. május 29. 00:34
Köszönet azoknak, akik ezt a nem túl könnyű munkát elvégezték. Isten nyugosztalja az áldozatokat és adjon erőt a család tagoknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!