Ausztria
ÉLŐ
Franciaország

A Balaton rossz – aki szerint mégsem, az „hülye mucsai paraszt”, „vidéki bunkó”, vagyis „agymosott” Fidesz-szavazó, ugye?

2024. május 27. 05:24

Gálvölgyi János nem érvel, hanem ítélkezik, mert azt gondolja, hogy még mindig nála van a bölcsek köve. Hogy még mindig mindenből több jár neki.

2024. május 27. 05:24
null
Nagy Ervin
Nagy Ervin

(Nyitókép: YouTube-képernyőfotó)

Menetrend szerint érkezett a balatoni nyaralások feletti siránkozás. Ahogy tavaly, úgy idén is Gálvölgyi nyitotta meg a szezont. És még csak innovatív sem volt. Hiába:

ugyanazt mondják ők évek óta. Hogy a balatoni nyaralás luxusszámba megy,

amiről természetesen – kimondatlanul is – a hatalmon lévő jobboldali kurzus tehet. Ahogy arról is, hogy a lángos és a fagyi vagyonokba kerül, s hogy a szállás drágább a magyar tengernél, mint a spanyol partokon. Legalábbis a balliberális okostojások tapasztalata szerint.

Ezt is ajánljuk a témában

Mint megtudhattuk: mivel az elmúlt években túlárazott lett a NER-tó partja, így Gálvölgyi János idén sem megy nyaralni a Balatonhoz.

És ez – szerintük – közügy.

Min fanyalog kínjában a trónfosztott balliberális elit?

Az egykor zseniális paródiáiról ismert humorista, aki a posztkommunista évtizedekben kiváltságos művész volt, azaz morális többlettel a puttonyában ítélkezhetett élők és holtak felett, mára önmaga paródiájává vált. Nem kisebbítve ezzel színészi képességeit, de mégis jogosan feljegyezhetjük:

Gálvölgyi nem érvel, hanem ítélkezik,

és egy jól kitapintható politikai szándékot követ, mikor árt a balatoni turizmusnak.

A politikai célt világosan értjük:

Az MSZP–SZDSZ-kormányok idején elkényeztetett balliberális értelmiségi holdudvar évek óta próbálja túlárazott NER-tónak átkeresztelni a Balatont.

Ebből a kontextusból ugyanis a leggyengébb képességű ellenzéki politikus is minden nyáron meg tudja fogalmazni a korrupciós vádjait. Emlékezzünk csak Fekete-Győr András méltán hírhedt és szükségszerűen zsákutcába torkollott balatoni körútjára, vagy éppen a szabadstrandok felújítása miatt hangossá váló szocialisták kádárista színezetű méltatlankodására. (Még akkor is, ha az előbbi elől végül Gyurcsány lángosozása vitte el showt, és még akkor is, ha a szocik népligeti rendezvényein sincsenek már retro árak, hisz a sör és virsli kombó a majálisokon is egy vagyonba kerül már…)

Ezt is ajánljuk a témában

A nyafogás másik szándéka is hasonlóan profán, hisz önhittségből fakad.

A szakértelem kisajátítása (amiről Csurka István nagyjából azt állította, hogy olcsó bolsevista trükk) mellett az államvezetési kompetencia és a morális felsőbbrendűségű kinyilvánítása mindig is sajátja volt a „reformkomcsiból” liberálissá, majd „európai demokratává” avanzsált posztkommunista gyökerű értelmiségnek, illetve csatolt részének, a szabadelvű művészvilágnak. De ez megkérdőjeleződött az elmúlt másfél évtizedben

Trónfosztottá váltak, ez fáj leginkább nekik

Bárhogy is erőlködnek, a saját tragédiájuk súlya alatt csupán egyre keserűbb a mondandójuk, hisz ők is tudják:

Magyarországon valójában időszerűtlenné vált a mindenhez is értő haladárok elittudata.

Kész, kifújt, elmúlt. Az államvezetési kompetencia kisajátításának kísérlete a Gyurcsány-kormányok nem éppen áldásos tevékenységének „köszönhetően” vallott kudarcot. Ezzel együtt a hagyományosan baloldali szakértelem megkérdőjeleződött, miközben az értelmiségi holdudvar megfogyatkozott, intellektuálisan kiüresedett. Elmentek a nagyok, megdőltek a progresszív bálványok és az egyévtizedes kontraszelekciónak hála

megérkeztek azok a „jól informált” törpe óriások, akiknek a nyugati minták szolgai másolásán túl semmi nem jut eszükbe.

A rendszerváltoztatásban részt vevő liberálisoknak még volt gondolatuk. Habár a történelmi léptékű árulás, a posztkommunistákkal való lepaktálás (Demokratikus Charta, MSZP–SZDSZ-kormányok) hiteltelenné tette őket, mégis volt valami intellektuális kisugárzásuk. De ők már nem élnek, míg a huszonéves szabadelvű generáció (amit a Momentum próbált megcélozni) olyan üres, mint az űr:

egyetlen saját gondolatuk sincs, csak a nyugati politikai és kulturális célok kritika nélküli importálásában jeleskednek.

Az időből kifutó köztes generáció pedig – amelynek Gálvölgyi is oszlopos tagja – beleragadt a középszerűségbe. Tizennégy év ellenzékiség és sikertelenség pedig megkeseredett vénembereket faragott belőlük.

Nézzük csak meg az utolsó néhány Szárszói találkozót! Kínos, nagyon kínos…

A hübrisz még a sajátjuk

A balliberális művészek és az értelmiség – minden látványos kudarcuk ellenére – ma is úgy gondolják, hogy mindenhez értenek, illetve hogy a mindenhez is értenek.

Koronavírus, háború, infláció. Bevándorlás, gender. Közoktatás. És Gálvölgyiéknek hála: a magyar tenger és a nyaralás. Csak néhány téma, amiben nem véleményt mondtak vagy mondanak, hanem kinyilatkoztatnak.  Aki másképp látja, mint ők, az pedig hülye mucsai paraszt. Vidéki bunkó. Tanulatlan bugris. 

Vagyis: agymosott Fidesz-szavazó.

A balliberális művész ugyanis nem érvel, hanem ítélkezik, mert azt gondolja, hogy még mindig nála van a bölcsek köve. Hogy még mindig mindenből több jár neki.

A mindentudásnak ez az érzete öröklődik szüntelen, generációról generációra. Annyi változott „csupán”, hogy a többség már nem hisz nekik.

Ma már nem működne a Heti Hetes, ahogy a Hócipő sem vicces már, a szárszói dzsemborik pedig érdeklődés hiányában évről évre elmaradnak. Csoda-e ezek után, hogy a balliberális művész és az értelmiségi ma már a leginkább megkeseredett emberek egyike. Hogy csak a folyamatos panaszkodás, a mások lefitymálása és a mások által épített dolgok kigúnyolása maradt neki?

Hát nem! Érthető, bár elfogadni akkor sem lehet. Mert tisztességtelen, mert elvtelen. Mert minden búja és baja ellenére

még mindig süt belőle a gőg. Mert még mindig meg akarja mondani a tutit.

Ahogy az esztétikáról és a politikáról, úgy a balatoni nyaralásról is.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 481 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nnjohn
2024. június 16. 09:59
Az ilyen GÁLVÖLGYI Jancsikák, akiknek a pénz egy kalapból ömlik nekik számolatlanul, qrvára nem képesek sem logikusan gondolkodni, és a MATEK sem az erősségük. Attól, hogy miközben azon siránkoznak, hogy a magyar azért megy el külföldre, mert itthon NEM fizetik meg, vajon ha megfizetik, azt a pénzt a Jancsika kalapjából perkálják-e a dolgozóiknak a vendéglátásban, vagy bizony qrvára meg kell dolgozni érte ???? Ja, persze hogy meg kell dolgozni érte... Mert ha a lángos potom 300 forint lenne, akkor a Gálvölgyi Jancsika a saját fülzsírját kenhetné rá, mivel még a fokhagyma, meg a tejföl és a sajt is grammja többe kerülne, mint az egész lángos.. És akkor még nem beszéltünk az áhított fizetésekről.. Ahhoz pedig, hogy lehessen annyit keresni, hát bizony Jancsika a lángos árát is olyan szintre kell emelni, amit még kifizetnek az emberek. merthogy a LÁNGOSOS, meg a többi vendéglátó bizony nem tud ám hakni-körútra járni, és megszedni magát a nyaraláshoz....
Mich99
2024. május 30. 11:22
Ki ez az öreg fasz?!
Krupp Skya
2024. május 29. 11:03
Nap mint nap, Nyaf mint nyaf
HZ72
2024. május 28. 08:46
Undorító kommunista fasiszta sátánista hazaáruló hazug féreg vagy. Takarodj innen a mocskos gyurcsánydobrevvel együtt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!