Belgium
ÉLŐ
Szlovákia

2019-ben Budapest volt a startupok számára legjobb hely Európában

2024. május 27. 05:58

Karácsony Gergelyt nem érdeklik a vállalkozások, az innováció.

2024. május 27. 05:58
Szalai Piroska
Szalai Piroska
Facebook

Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

„Emlékeztek, hogy 2019-ben Budapest volt a startupok számára legjobb hely Európában? Sőt a Tarlós István vezette főváros kiérdemelte a startupok számára legjobb közigazgatás díjat. Karácsony Gergelyt nem érdekli sem a vállalkozások ügye, de az innováció egyik területe sem, sőt, inkább nehezíti a vállalkozások életét. (...)

Nézzünk konkrétumokat! Tarlós lehetőségeket teremtett a fővárosi vállalkozások fejlődéséhez, ezért 2019-ben megkapta a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) »Főváros Gazdaságáért Nagydíját«, Karácsony kicsit sem vállalkozásbarát, az innovációtól pedig nagyon távol van. Tarlós István idején számos előkelő helyezést értünk el, pl:

2018-ban a Tarlós István vezette Budapest elnyerte az Európai Bizottság által alapított Startup Europe Díj startupok számára legjobb közigazgatásnak szóló kategóriáját.

2019-ben brit elemzők Európa 30 országának 80 városát vizsgálva Budapestet nyilvánították a startupok számára legjobb városnak.

Szintén 2019-ben a Cities Today szerint Budapest egyike lett a világ 100 leginnovatívabb városának.

Tarlós István idején elértük, hogy az Európai Unió régiói közül Budapesten volt a legnagyobb a high-tech szférában, azaz a csúcstechnológiai iparban és a tudásintenzív szolgáltatásokban dolgozók aránya a foglalkoztatottak között. Ezt az előkelő, »bajnoki« helyünket tartani tudtuk egészen 2022-ig, majd Prága megelőzött bennünket. A legnagyobb baj nem az, hogy visszaszorultunk, hanem az, hogy 2021 óta ez a fontos mutatónk Budapesten már csökken, míg korábban folyamatosan nőtt.

Minden modern innovációfejlesztő tudja, hogy ott születhetnek csak nemzetközi sikerek, ahol erős a lokális ökoszisztéma. Ez pedig csak úgy lehet erős, ha a lokális közigazgatás támogatja, segíti az erősödését. Ez történt 2015-től Tarlós István idejében. A város támogatásával 2015-2020 között több, mint 200 startup tudott bemutatkozni nívós nemzetközi eseményeken. Ők nem egyetemisták ötlet szintű kezdeményezései voltak, hanem már termékkel rendelkező, már piacra lépett vállalkozások. 40 delegációt szerveztünk, a városdiplomáciába beemeltük az innovációs kapcsolatokat is. Nemcsak budapesti vállalkozások mehettek külföldre, hanem jöttek külföldiek hozzánk is. Az utolsó, a 2019-es Startupok Éjszakáján már 14 országból voltak vendégeink. Így aztán számos külföldi startupot hoztunk haza, ők áthelyezték a székhelyüket Budapestre azért, hogy részt vehessenek a programokban.

Ezek a programok sajnos mind megszűntek, máig kapok megkereséseket, hogy várják, indítsuk újra az együttműködéseket. Sőt a startupok is várják, hogy történjen valami. Bármilyen változás csak akkor történhet, ha a mostani városvezetés helyett új jön. Ezek nem igazán pénzigényes programok. De ahogy korábban is mondtam, a pénzhiányra egyébként sem hivatkozhat.

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mreinstand-2
2024. május 27. 13:03
Piroska néni, tessék inkább cukrászdába menni, ahogy a Balog püspök ajánlgatta annak idején.
masikhozzaszolo
2024. május 27. 08:36
Milyen vállalkozási formák léteznek: Egyéni vállalkozó Egyéni cég Betéti társaság Korlátolt felelősségű társaság: Közkereseti társaság Részvénytársaság Szövetkezet Startup nincs. (kábel nincs) Az mi? Olyat hallottam hogy vállakozásba kezdett. A fenti valamelyikébe.
Lajoss
2024. május 27. 07:26
Piroska nem pihen…😂😂😂😂
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!