Rácáfolt Karácsonyra a hídpénzbotrányról szóló Kehi-jelentés, amely bizonyítja, hogy a Városháza pénzét vették fel

2024. április 12. 14:51

Karácsony érvelésével ellentétben a Kehi szerint is időbeli összefüggés van a Lánchíddal kapcsolatban lefolytatott közbeszerzés és a Vig Mór cégének történt gyanús utalások között.

2024. április 12. 14:51
null

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Karácsony Gergely és a főváros korábban azt kommunikálta, hogy szerintük nincs időbeli összefüggés a Lánchíd felújítása és az A-Híd Zrt. részéről Vig Mór cégének (Sunstrike Hungary Kft.) irányába történő kifizetések között, hiszen az A-Híd és a Sunstrike közötti utalások időben megelőzik a főváros az első, Lánchíddal kapcsolatos kifizetéseit, illetve magát a szerződéskötést is. 

A főpolgármester januárban a köztévének egészen pontosan azt nyilatkozta, hogy „ha valaki megnézi a számokat meg az időpontokat, akkor kiderül, hogy az utalások akkor történtek, amikor még le sem zártuk, meg sem kötöttük a szerződést. Tehát, és az A-Híd pedig cáfolta ezeket a feltételezéseket, úgyhogy én azt gondolom, hogy a téma ilyen szempontból le van zárva.”

Ehhez képest nagyon sokatmondó a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) jelentése, ugyanis a hivatal szerint a megismert adatok alapján látszik, hogy az A-Híd Zrt. három alkalommal (2020. november 4., 2020. december 9. és 2021. január 19. napján) már a fővállalkozási szerződés megkötését megelőzően is teljesített átutalásokat, összesen 1,54 milliárd értékben Vig Mór kft.-je, a Sunstrike Hungary Kft. részére, de már az első átutalás is időben összefügg a közbeszerzési eljárás folyamatával. Az A-Híd Zrt. ugyanis első alkalommal a Lánchíd projekt kapcsán kiírt közbeszerzési eljárás során beérkezett ajánlatok bontását (2020. október 28. napja) követő egy héttel teljesített átutalást a Sunstrike Hungary Kft. részére 71 648 320 Ft összegben.

S itt a lényeg: a dátumok tételesen cáfolják Karácsonyék védekezését, a másfél milliárd forint egésze a közbeszerzési eljárás alatt, 1,3 milliárd forint pedig a kivitelezési szerződés megkötése után került az A-Hídtól a számlagyáras exügyvéd cégéhez.

A beérkezett ajánlatok bontásának időpontja azért lényeges egy közbeszerzési eljárás során, mert az ajánlatkérő (ez esetben a BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt.) a bontást követően látja a beérkezett ajánlatokat, és bár a közbeszerzés végeredményét még nem hirdetik ki, de már pontosan lehet látni, hogy az adott közbeszerzési eljáráson melyik cég nyert. Az A-Híd Zrt. a Kehi szerint az első utalást a BKK-hoz beérkezett ajánlatok bontását (2020. október 28. napja) követő egy héttel teljesítette Vig Mór cége, a Sunstrike Hungary Kft. részére 71 648 320 Ft összegben, azaz egy héttel azután, hogy a BKK már tudhatta, hogy ki nyerte meg a Lánchíd felújításának projektét, csak még formálisan nem hirdették ki a győztest, és nem kötöttek vele szerződést.

A pénzmozgások két ok miatt keltettek gyanút – írja a Magyar Nemzet. Egyrészt az A-Híd a korábbihoz képest ötmilliárd forinttal drágábban végezte el a híd felújítását, másrészt a másfél milliárd forint átutalására a mai napig nem adott senki semmilyen magyarázatot, annak üzleti vagy más oka nem ismert.

A Kehi még egy szempontra rámutatott: a Sunstrike-hoz érkezett 1,54 milliárd forintból 1,51 milliárdot utaltak tovább két ügyvéd részére. A tranzakciók időpontja és összege alapján beazonosítható módon ebből

a továbbított summából 1,34 milliárd forintot 39 alkalommal, jellemzően az átutalás napján vagy azt követő néhány napon belül készpénzben felvettek.

Az utalások és a készpénzfelvételek sorrendje, illetve a beruházóhoz érkező kifizetések között időbeli összefüggés fedezhető fel – állapította meg a Kehi.

A két ügyvéd kiléte az eddigi bűnügyi és más információkból kikövetkeztethető. Egyikőjük Vig Mór (aki nem mellesleg Vig Dávid Amnesty-vezér testvére), másikuk Hegedüs Dániel, akinek – mint a Kehi is utalt rá – egy épületben volt irodája Viggel.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal azt is hangsúlyozta, hogy a jelentés megállapításai alapján további bűncselekmények gyanúja is felmerülhet.

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:11
🍓 ️ ­­­A­­­ ­­d­­­ö­­­g­­ö­­­s­­ ­l­á­n­y­­o­­k­ ­­v­­­á­­r­­n­a­k­ ­r­á­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­.­­­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­𝗙­­𝗨­­𝗡
orrban
2024. április 13. 10:46
orrban Zsolt75 2024. április 13. 10:46 Segítek hugyagyú mert látom lölö szinten van az IQ-d. A fideszes Híd Zrt és a főváros kötött egy szerződést a Lánchíd felújítására amit nem csak a Transparensy de az Európai beruházási bank is végig ellenőrzött és mindent rendben találtak. A lánchíd határidőn belül és olcsóbban készült el amire a tolvaj fajtád még sose volt képes, hogy ezután a fideszes Híd Zrt milyen orbáncsicska ügyvédeknek utalgatott azzal majd el fogtok számolni mint az összes többi sok ezer milliárdos sikkasztásaitokkal is!
mreinstand-2
2024. április 13. 01:12
“ Helyreigazítást közölt pénteken a Metropol, mivel egy 2023. augusztusi cikkükben több valótlanságot is állítottak. Az „Évekre tönkrevágták Budapest zöldterületeit Karácsonyék a gyomtengerrel” című írásban az szerepelt, hogy a fővárosban évek óta elhanyagolják a gyommentesítést, és az erre szánt összeget más, „a holdingvezér számára kedvesebb tevékenységre csoportosították át”. A helyreigazítás szerint viszont valótlanul állították azt, hogy a főváros nem tartja be a saját rendeletét, amikor nem kaszáltat, „hiszen fővárosi rendelet határozza meg a kaszálások rendjét”.
Isten jobb keze
2024. április 13. 00:59
Na ugyan ki?? A bolond fideszesek szerint Sotos, neg a Ygyurcsány.. ja meg a Brusszel😂😂 hogy az arcuk váljonle😂😂
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!