Hídpénzbotrány: így áramolhatott másfél milliárd forint korrupciós pénz a Városházára

2024. április 24. 05:30

A milliárdokkal túlárazott Lánchíd-felújításból „kiszedett” tetemes összeg útja egyre biztosabbnak tűnik: a gyanú szerint a beruházásra szánt közpénz egy része készpénz formájában, több közvetítőn keresztül a Városházán és vezető baloldali politikusok zsebében köthetett ki.

2024. április 24. 05:30

Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala

Egyre csak sűrűsödnek a sötét felhők a Karácsony Gergely vezette budapesti Városháza felett, miután Budai Gyula feljelentése alapján a baloldal egyik legnagyobb korrupciós botrányában már a rendőrség is nyomozást rendelt el.

Ez az ügy nem más, mint a túlárazott és korrupciógyanús Lánchíd-felújítás, amihez a legújabb információk szerint egy több száz milliós számlagyárba belebukó simlis exügyvéd, Vig Mór és ügyvédtársa, valamint egy biztonsági cég vezetője is köthető.

Hogy a szövevényes ügyet megértsük, vissza kell ugornunk az időben egészen 2019 őszéig, amikor a balliberális koalíció Karácsony Gergely főpolárgmesterré választásával átvette a hatalmat Budapesten. Karácsonyék nem is tétlenkedtek sokat és megfúrták a Tarlós Istvánék által a Lánchíd felújítására kedvező feltételekkel kötött tendert felrúgták és új közbeszerzési eljárást írtak ki. A tenderen az előző városvezetés alatt is befutó A-Híd Zrt. lett a győztes, csakhogy furcsa módon ötmilliárd forinttal drágább ajánlattal nyertek, mint amennyiért a Tarlós-érában végezték volna el a munkát. Ráadásul majdnem hatvanszorosára, 4,2 milliárd forintra emelték a Tarlós idején zajló tenderhez képest a vállalkozónak járó előleget, a céget terhelő kötbért viszont megfelezték.

Ezt is ajánljuk a témában

Bajnai bizalmasa megadta a választ

Az érthetetlen drágulást már abban az időben is többen kifogásolták, Karácsonyék részéről viszont csak mellébeszéléssel találkozott a közvélemény. Voltak persze olyan bennfentesek, akik tudhatták a drágulás okát. Ide tartozik a volt miniszterelnök, Bajnai Gordon régi bizalmasa is, aki egy lapunk által megismert hangfelvétel-leirat szerint arról beszélt, hogy azért került ötmilliárd forinttal többe Karácsonyék idején a Lánchíd felújítása, mert abból pénzeket osztottak vissza.

Az üzletember konkrétan úgy fogalmazott: „El vannak foglalva ezzel a Lánchíd meg Blaha Lujza tér, meg ezek körüli fosztogatással meg osztogatással stb., stb.” A beszélgetőtárs megdöbbenve kérdezett vissza, hogy „ebből ki lehet venni pénzt?” Bajnai Gordon régi „harcostársa” a felvételen a Lánchídra utalva konkrétan ezt mondta:

Hát ötmilliárddal megdrágult, és kisebb a tartalma.”

Azaz, az üzletember arra utalt, hogy a baloldali városvezetés pénzt szivattyúzhatott ki a projektből.

A hídpénzbotrány kulcsfigurája

Mindez a beszélgetés 2021 nyarán zajlott le, amikor – mint utóbb kiderült – már javában áramlottak a Lánchíd-pénzek egy titokzatos, a praxisától azóta eltiltott ügyvéd, Vig Mór cégéhez. A férfi (aki egyébként Vig Dávid Amnesty-vezér testvére) a hídpénzbotrány főszereplőjének is nevezhető. Neve azután vált ismertté, hogy a NAV tavaly novemberben őrizetbe vette, miután belebukott egy sok száz milliós számlagyárba.

Ezt is ajánljuk a témában

Az adóhatóság az ügyben több helyszínen tartott házkutatást és foglalt le pénzeket. Az eljárás keretében kiszálltak többek között egy bizonyos Hegedüs Dániel ügyvédhez, illetve a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-hez is. 

Ezt is ajánljuk a témában

Közpénzből készpénz

Később kiderült, miért lehetett szükség utóbbi hatósági intézkedésekre: az atv.hu hozta nyilvánosságra hetekkel ezelőtt, hogy 2020 novembere és 2022 júliusa között az A-Híd 1,4 milliárd forintot utalt Vig cégének, fentebb említett Sunstrike Hungary Kft.-nek. Ebből az összegből továbbutaltak 900 millió forintot Vig Mór magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára. A gyanú szerint a továbbutalások a Vig Mórhoz köthető számlákra jellemzően ugyanazokon a napokon történtek, mint amely napokon az A-Híd Zrt.-től a pénzek a Sunstrike Kft.-hez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról.

A több más bűncselekménnyel is összefüggésbe hozott Vig Mórt 2022 januárjában egy jogerős ítélete miatt eltiltották az ügyvédi hivatás gyakorlásától, emiatt stratégiát kellett váltani. Ezután vonták be Hegedüst az ügyletekbe, aki a saját ügyvédi letéti számlájára utalta a Sunstrike Hungary Kft.-hez érkező maradék összeget, majd onnan mintegy ötszázmillió forintot felvett készpénzben.

A fenti dátumokat és adatokat megerősítette az az elrendelt Kehi-vizsgálat is, amelynek részjelentése gyanús pénzmozgásokat tárt fel a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. és a számlagyáras Vig Mór cége között. A dokumentum emellett porrá zúzza Karácsonyék védekezését is: a főváros balliberális vezetése ugyanis eddig azzal érvelt, hogy a renoválás és a kétes pénzmozgások között nincs időbeli egybeesés. Csakhogy a Kehi egyértelműen rámutatott, hogy a másfél milliárd forint egésze a közbeszerzési eljárás alatt, 1,3 milliárd forint pedig a kivitelezési szerződés megkötése után került az A-Hídtól a számlagyáras exügyvéd cégéhez.

Ezt is ajánljuk a témában

Megszólalt egy titokzatos informátor

Karácsonyék még a részjelentés közzététele után is lapítottak, majd az ügyben fordulat következett be: egy ismeretlen személy levelet küldött az egykori elszámoltatási kormánybiztosnak, Budai Gyulának. A levélben az szerepelt, hogy a Vig Mór a Mammut bevásárlóközpontnál található biztonsági cég irodájába járt „elszámolni” a Lánchíd-beruházásból kiszivattyúzott, majd készpénz formájában felvett összegekkel. Az „elszámolás” a levélíró szerint a vállalkozás vezetője és a jogász között zajlott.

Ezt is ajánljuk a témában

Mindebből az következik, hogy az A-Híd Zrt. által az exügyvédnek átutalt másfélmilliárd forint itt cserélhetett gazdát. Budai szerint ráadásul a biztonsági cég kapcsolatban áll a felújítást végző A-Híd Zrt.-vel. Ám ami még gyanúsabbá teszi az egész történetet, hogy a levélíró úgy tudja: a hídpénzből jelentős összegek kerültek a fővárosi baloldalhoz.

A megtudott adatok alapján nem volt nehéz megállapítani, hogy a biztonsági cég a Lövőház utca 7–9. szám alatt található Árgus-Security Vagyonvédelmi Kft. A biztonsági vállalkozás egyik tulajdonosa Apáthy Zoltán Endre, az ő édesapja pedig nem más, mint Apáthy Endre, akinek a családi érdekeltségébe tartozik az A-Híd Zrt.

Pofonegyszerűnek tűnik a korrupciós pénz útja

Amennyiben tehát igazak a bennfentes levélíró állításai, a Lánchíd-beruházásból „kimentett” pénzek az azt végző A-Híd tulajdonosi köréhez kerülhettek vissza, ahonnan az összegek a levélíró szerint a budapesti Városházán landoltak. Egyelőre egyik cég sem reagált az üggyel kapcsolatos kérdésekre, ahogy a főpolgármester sem érzete úgy, hogy meg kellene szólalnia.

Budai mindenesetre azonnal feljelentést tett hivatali vesztegetés gyanújával a rendőrségen, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) pedig el is rendelte a nyomozást.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:52
🍓 ️ ­I­g­­­a­­­z­­­i n­­i­­m­f­­­o­­m­á­n­i­­á­k­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­.­­­𝐗­­­𝟏­𝟖­.­­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
states-2
2024. április 24. 15:08
Gyurcsány kifizetőhelye lett a főváros. Aki idáig nem értette, hogy miért nincs pénz semmire, miért rinyál Vigyori, az most már érti. Ez a másfél milliárd csak a jéghegy csúcsa, százmilliárdok tűntek el, azok, amit Tarlós a pénztárban hagyott.
véna
2024. április 24. 13:38
Amire büszkék: Az elmúlt 5 évben többet loptak mint az azt megelőző 20 évben.
Gullwing
2024. április 24. 12:28
Ballibcsik csak lopni tudnak. Meg hazudni. Meg csalni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!