Több száz milliós számlagyár: az Amnesty International Magyarország igazgatójának testvérét tartóztathatták le

2023. november 30. 14:55

Vig Mór lehet az a praxisától eltiltott ügyvéd, akivel szemben üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás elkövetésének gyanúja miatt folyik büntetőeljárás.

2023. november 30. 14:55

A napokban csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy hatalmas méreteket öltő számlagyár működtetőjére, egy praxisától eltiltott ügyvédre. A pénzügyőr nyomozók akciójáról videó készült, amelyet tegnap a hatóság nyilvánosságra is hozott.

A Mandiner egyik olvasója szerint a felvételen szereplő ügyvéd nem más, mint Vig Mór, az Amnesty International Magyarország igazgatójának, Vig Dávidnak a testvére.

Ezt a feltételezést támaszthatja alá, hogy a NAV közleménye szerint az ügyben letartóztatott férfi 37 éves és Vig Mór is 1986-ban született. (Erről egy rövid internetes kutakodással bárki meggyőződhet.) De, ami még ennél is beszédesebb, hogy az ügyvédi kamara nyilvántartásában Vig Mór neve mellett az a bejegyzés szerepel, hogy státusza törölt, ügyvédi igazolványa érvénytelen.

Ezt is ajánljuk a témában

Lapunk egyelőre nem tudja elérni Vig Dávidot, így nem tudjuk tőle megkérdezni, hogy a szóban forgó férfi valóban az ő testvére-e. Amennyiben elérjük a baloldal egyik meghatározó háttéremberét, frissítjük cikkünket.

Mit lehet tudni a számlagyárról?

A számagyárról eddig mindenesetre annyit lehet tudni, hogy a praxisától eltiltott ügyvéd olyan gazdasági társaságot működtetett, amely az adócsökkentés érdekében több száz millió forint összegben fogadott be valótlan tartalmú számlákat. 

A pénzügyőr nyomozók két kábítószer- és pénzkereső szolgálati kutya segítségével 33 fővárosi helyszínen kutattak és foglaltak le bizonyítékként dokumentumokat, elektronikus adatokat, hamis kormányhivatali bélyegzőt, valamint készpénzt.

A számlák mögött tényleges gazdasági tevékenység nem mutatkozott, a dokumentumok elszámolásának célja egyértelműen az adóelkerülés volt. A férfi irányítása alatt álló gazdasági társaság teljesítés nélküli számlákat fogadott be, számlákat állított ki, banki tranzakciókkal, valótlan nyilatkozatok benyújtásával manipulálta a pénzügyi ügyleteket.

A nyomozóhatóság üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntett elkövetése és más bűncselekmények miatt folytat eljárást a 37 éves férfi ellen. A bíróság a feltárt körülményeket megvizsgálva a letartóztatása mellett döntött. Amint azt fent már említettük akciókról a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerda délután tett közzé a rajtaütésekről egy hosszabb videót nyilvánosságra hozott a közösségi médiában.

A felvételen az látszik, ahogy a NAV emberei három lakásnál, családi háznál jelennek meg, és adott esetben hangosbeszélőn szólítják fel az ott lakókat, hogy fegyvertelenül jöjjenek elő. A videó tanúsága szerint az akció során rengeteg bankjegy került elő.

Az egyik ingatlanban egy többszemélyes kanapéra rakták ki a pénzt a NAV-osok: az egyik ülésrészen húszezresek sorakoznak, a másikon tízezeresek ugyanígy, mellettük néhány százas és kétszázas euróköteg. 

Telefonok, adathordozók, számítógépek, iratkupacok úgyszintén láthatók a felvételen, ahogy járművek is, egyebek közt egy Porsche terepjáró, amit szintén átvizsgáltak a NAV emberei. Végül egy magasabb férfit autóba ültetnek a nyomozók.

Frissítés!

Bár Vig Dávidot nem sikerült elérnie lapunknak, csütörtök estére közösségi oldalán reagált az Amnesty. Bejegyzésüket az alábbiakban változtatások nélkül közöljük:

„A sajtóból értesültünk arról a folyamatban lévő büntetőeljárásról, amelyben a hírek szerint egy gazdasági társaság vezetője adóelkerülést célzó tevékenységet folytatott. A cikkekben ezt a férfit a szervezetünk igazgatójának testvérével azonosították.

Bízunk abban, hogy a történteket egy független és pártatlan eljárásban vizsgálják ki, és azt nem eszközként használják ellenünk. Reméljük, hogy nem egy újabb, a független civil szféra elleni lejárató kampánysorozat kezdetét látjuk, miközben a kormány ismét egy jogellenes törvényt akar elfogadtatni, amely alaptalan, megbélyegző és félelemkeltő eljárásoknak teheti ki a közéleti kérdésekben megszólalókat.”

Mutatjuk az eredeti bejegyzést is:

Nyitókép: Pixabay

 

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
konyvtaros-0
2023. november 30. 21:09
Akik ismerik azoknak nem titok,hogy a vig csalad ilyen..
julcsi-66
2023. november 30. 21:00
Remélem a testvérénél is vizsgálódnak majd, hiszen mint tudjuk a vér nem válik vízzé.
Pelso j.
2023. november 30. 20:27
lehet Azt hallottam, valami ner lovag unokaöccse lehet....
quovadis-2
2023. november 30. 20:21
Valaki - MHM? - szerint a nagy futárcégek is pénzmosodák.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!