Hídpénz botrány: további 500 milliót vettek föl készpénzben

2024. április 07. 16:45

Vig Mór mellett egy másik ügyvéd is érintett lehetett a Lánchíd felújítása körüli üzelmekben. Karácsony Gergely eddigi védekezése összeomlani látszik az új fejlemények tükrében.

2024. április 07. 16:45
null

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Tovább gyűrűzik a hídpénz botrány. Lapunk információi szerint Vig Mór mellett egy Hegedűs Dániel nevű másik ügyvéd is hatalmas készpénzösszegeket vett föl az A-Híd Zrt. által a Sunstrike Hungary Kft. számlájára utalt pénzekből. A Hegedűs által fölvett 500 millió forinttal így már közel 1,5 milliárdra rúg az az összeg, amihez hozzá jutottak az ügyben érintettek. Azt azonban továbbra sem tudni, miért kellhetett a Lánchíd felújításán dolgozó A- Híd Zrt-nek ekkora összeget készpénzre váltania.

Karácsony Gergely eddigi védekezése összeomlani látszik az új fejlemények tükrében. Az eddig ismert 900 millió forinton felül további 500 millió forintot vett föl készpénzben egy Hegedűs Dániel nevű ügyvéd abból a mintegy másfél milliárd forintból, amit a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. utalt át a számlagyáras exügyvéd, Vig Mór cége, a Sunstrike Hungary Kft. számlájára.

Ezt is ajánljuk a témában

Ismert, hogy 2023 novemberében több, mint harminc helyszínre is nagy erőkkel szálltak ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) emberei, és elfogták az Amnesty International Magyarország vezetőjének, Vig Dávidnak a testvérét, Vig Mórt, aki a gyanú szerint egy többszáz millió forintos számlagyárat működtetett. Lapunk most megtudta, a rajtaütésekről készült videón látható egyik másik helyszínen azt Hegedűs Dávid ügyvédet fogta el a hatóság, aki szintén érintett lehetett a bűncselekményekben. 

Készpénzre váltották a Lánchíd felújításának árát?

Másfél hónappal később, 2024 január 11-én a Mandiner írta meg, hogy a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt-nél is kutathattak a NAV nyomozói Vig Mórék elfogásakor. Ennek az értesülésnek a jelentősége akkor nőtt meg igazán, amikor nem sokkal később az ATV pedig már azt derítette ki , hogy az A-Híd Zrt. két év alatt közel másfél milliárd forintot utalt Vig Mór cége, a Sunstrike Hungary Kft. számlájára, amelyből a férfi mintegy 900 millió forintot továbbított a saját magán- illetve ügyvédi letéti száláira, és készpénzben fölvette. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezek az utalások A-Híd Zrt. számlájáról 2020. novembere és 2022. júliusa között történtek, és az ATV információi szerint Vig Mór általában már rögtön az utalások napján készpénzre váltotta a beérkező összegeket. Lapunk Hegedűs Dániel köreiből úgy értesült, az ő közreműködésére azután került sor, hogy a korábban több bűncselekményben is érintett Vig Mórt eltiltották ügyvédi praxisa gyakorlásától. 

Ekkor vonták be Hegedűst az ügyletekbe, aki a saját ügyvédi letéti számlájára utalta a Sunstrike Hungary Kft-hez érkező összegeket, és további mintegy 500 millió forintot fölvett készpénzben. Minderre 2022 március vége, és 2022 július közepe között került sor. 

Karácsony elnézhette a naptárát 

Ez az időintervallum azért is érdekes, mert cáfolja Karácsony Gergely eddigi védekezését a Hídpénz-botrányban. A főpolgármester, aki szerint amúgy nincs is Lánchíd-ügy korábban ugyanis azzal érvelt, hogy időben nem estek egybe Vig Mór és az A-Híd Zrt. manipulációi és a Lánchíd felújítása. Ez az okfejtés már korábban, Vig Mór esetében sem állta meg teljesen a helyét, ugyanis a Lánchíd felújítása 2021 tavaszán megkezdődött, az arra vonatkozó tendert pedig már 2020 márciusában kiírták. 

Hegedűs Dániel pedig egy az egyben a Lánchíd felújítása közben vette föl azt az 500 millió forintnyi készpénzt, ami a híd renoválásán éppen akkor dolgozó cégtől érkezett. 

Megmagyarázhatatlan drágulás 

Karácsony Gergely számára azért is különösen kellemetlen a hídpénz botránynak ez az új szála, mert már a felújítási pályázat kiírása is gyanús körülmények között történt. A főpolgármester ugyanis hivatalba lépése − után éppen a magas árajánlatokra való hivatkozással − megsemmisítette a Tarlós-érában szintén az A-Híd által megnyert tendert, majd kilenc hónappal később ismét kiírta a pályázatot, amit ugyanaz a cég már egy − csökkentett műszaki tartalom mellett − ötmilliárd forinttal drágább ajánlattal nyert meg. 

Ráadásul 75 millió forintról közel négymilliárdra emelték az A-Híd Zrt-nek járó előleget, úgy, hogy a kivitelezőt terhelő esetleges kötbér mértékét valamiért a felére csökkentették. Minderre Karácsony Gergely azóta sem adott értékelhető magyarázatot. Amikor 2021 januárjában az Inforádióban rákérdeztek a dologra, a főpolgármester úgy fogalmazott: „Nézze, erre most, megmondom őszintén, a pontos választ nem tudom megmondani.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 168 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. április 09. 20:31
…lapunk információi szerint… 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
B_kanya
2024. április 08. 11:23
"orrbanzabszem 2024. április 07. 19:32 összességében 227 milliárd forinttal terhelte meg a Kormány csak az adórendszeren keresztül a Fővárosi Önkormányzatot és ezen keresztül a budapestieket. Ezek a tételek égették fel 2019 óta Budapest összes pénzügyi tartalékát." Amikor a fogatlan, vidéki, alkesz és tanulatlan kakigeli szerint "Júdapesten" termelik (!) meg a magyar GDP felét, akkor ez hogy is van? Ja, igen, szolidaritási hozzájárulást kell fizetni az ország többi részének, a "vidéki" fiatalok elszipkázásáért is, ahogy a focistákat meg kell venni az őket kinevelő klubtól... Teccene szaporodni Lipóciában.
B_kanya
2024. április 08. 11:17
"orrban 2024. április 07. 19:30 A 670.- forintos orbáni üzemanyagár egyik oka az, " A szlovákiai orbáni üzemanyagárnak?
B_kanya
2024. április 08. 11:15
"greg 2024. április 07. 21:12 Lölő bő egy nap alatt gazdagszik 500 millióval," A matek nem a barátotok, ugye? És mondd, Mészáros úrnál volt Lánchíd-mutyi- buszmutyi, öngyilkos libatenyésztők, ki nem fizetett SZEVIÉP-alvállalkozók vagy olyan műszaki kifogás, amit nem korrigáltak? Esetleg immár 14 év alatt tenderen a Mészáros-érdekeltségekkel szemben VESZTES multi, amelyik immár EUs bíróságon perel?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!