Alvilági nehézfiúk, véresre vert áldozat – Bíróság elé áll a számlagyáras jogász, Vig Mór

2024. január 28. 05:42

Az Amnesty-vezér testvérének haragosát viperával verték össze, a tragédia hajszálon múlott.

2024. január 28. 05:42
Vig Dávid
Pámer Dávid

Szinte a teljes büntető törvénykönyvet lefedik azok a bűncselekmények, amikkel összefüggésbe hozták azt a nehézfiút, akit a százmilliós számlagyárba belebukó, a Lánchíd-botrányban is felbukkanó Vig Mór megbízhatott haragosa összeverésével – értesült a Mandiner. A férfinak volt egy bűntársa is, ő sem a galamblelkéről ismert, hiszen korábban a hírhedt „kötözős” rablóbanda egyik tagjaként azonosították a hatóságok. Vignek ellensége összeveretése ügyében felbujtás miatt kell felelnie.

Hamarosan súlyos testi sértés kísérlete miatt áll bíróság elé a több száz millió forintos számlagyár működtetésével is gyanúsított Vig Mór, akit azzal vádolnak, hogy megverette felesége volt párját. Az exügyvédről az is tudható, hogy testvére az ismert sorosista jogvédő, Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

Az erőszakos bűncselekmény 2020-ra nyúlik vissza, amikor azért „vette elő” Vig Mórt a hatóság, mert egy elmérgesedett vita után verőlegényeket küldhetett felesége volt kedvesére.

A két elkövetőt megtalálták a rendőrök, és mindkettőjüket gyanúsítottként hallgatták ki. Viget, mint a bűncselekmény megbízóját ugyancsak azonosították, és felbujtás gyanújával őt is kihallgatták a nyomozók. Az eljárást végül mégis megszüntették, mert a hatóság szerint kétséget kizáróan nem lehetett bizonyítani, hogy az érintetteknek köze lenne a bűncselekményhez.

Az áldozat ebbe nem törődött bele, és pótmagánvádat terjesztett elő, amit a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) befogadott, a tárgyalás pedig rövidesen kezdetét veszi.

Viperával támadtak Vig ellenségére

Az csak a szerencsének volt köszönhető, hogy a férfi a verés következtében nem szenvedett maradandó sérüléseket. Ez már csak azért is igaz, mert a lapunk által megismert rendőrségi iratokból kiderült, hogy viperával estek neki, és ott ütötték, ahol érték: a sértett a fején, a karján és a lábán is komoly sérüléseket szenvedett. Az sem mellékes körülmény, hogy az egyik támadó az alvilág jól ismert alakja, akit pár éve a „kötözős” rablóbanda tagjaként fogott el a rendőrség: a 2010-ben kezdődött és hét éven át tartó „kötözős” rablássorozat országszerte több települést érintett, fővárosi, Komárom-Esztergom, Bács-Kiskun, valamint Baranya vármegyében hasonló módszerrel elkövetett bűnesetek kerültek górcső alá. 

Tízmilliós zsákmány, megfélemlített áldozatok

A rendőrök megállapították, hogy a vizsgált bűncselekmények helyszínén 3-4 fős, rendkívül agresszív elkövetői csoport garázdálkodott, bejutásukat a házba tapasztalt betörő segítette, megkötözött áldozataikat pedig fegyverrel, késsel fenyegetve kényszerítették értékeik, több tízmillió forint, illetve ékszereik átadására, menekülés előtt pedig nyomaikat alkoholt, vagy vegyszereket szétlocsolva igyekeztek elfedni.

A hatóságok 2020 végén csaptak le az első gyanúsítottakra, de még két évvel később is történtek elfogások. A rendőrségi közleményekből tudható, hogy a bűnszervezet drogkereskedelemben is utazott, sőt, a rablássorozat egyik gyanúsítottjáról később az is kiderült, egy négy évvel ezelőtti kettős emberöléssel is összefüggésbe hozható: egy XIII. kerületi lakásban 2016. február 11-én több lövéssel megöltek két szlovák állampolgárt, értékeiket elvitték, majd a feldarabolt holttesteket Pilisszentiván erdős részén elrejtették. A rablóbanda ügye jelenleg bírósági szakban van.

Nehézfiú, hosszú bűnlajstrommal

A lapunk által megismert hatósági dokumentumok szerint Vig haragosának másik támadója is a nehézfiúk kategóriájába sorolható, és szintén ismert személy az éjszakában. Ráadásul, szinte alig van olyan bűncselekmény, amit a múltban ne írtak volna H. J. számlájára: zsarolás, lopás, kényszerítés, rongálás, súlyos testi sértés, emberölés előkészülete, lőfegyverrel való visszaélés, vesztegetés, csalás. Mindezekért a férfi korábban hosszú börtönéveket kapott.

Végleg bezárt a számlagyár

Visszatérve Vig Mórhoz, a praxisától eltiltott, zavaros cégügyeiről is ismert ügyvéd neve a testi sértéses ügyön kívül több más eljárásban is előkerült már. 

A legutóbbi esetre tavaly november végén derült fény, amikor az Amnesty-vezér testvérét egy adóhatósági razzia után őrizetbe vették, majd letartóztatták. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanújával indított vizsgálatot. Vig a gyanú szerint egy hatalmas méreteket öltő számlagyárat működtetett, amely az adócsökkentés érdekében több száz millió forint összegben fogadott be valótlan tartalmú számlákat.  

Milliárdos összeg landolt Vig Mór érdekeltségénél

Ezzel a botránnyal összefüggésben a Lánchíd túlárazott felújítását is végző A-Híd Zrt-nél is házkutatást tartott a NAV. Pár napja az is napvilágot látott, hogy az A-Híd közel másfél milliárd forintot utalt 2020. novembere és 2022. júliusa között Vig Mór cégének, a Sunstrike Hungary Kft-nek. 

Ebből a tetemes összegből a médiában megjelent információk szerint továbbutaltak 900 millió forintot Vig magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára. A gyanú szerint a továbbutalások a Vig Mórhoz köthető számlákra jellemzően ugyanazokon a napokon történtek, mint amely napokon az A-Híd Zrt-től a pénzek a Sunstrike Kft.-hez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról. Az egyelőre homályos, sikkasztás gyanúját is felvető tranzakciót az adóhatóság a Vig mór elleni eljárás keretein belül vizsgálja.

***

Nyitóképünkön Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

 

Összesen 221 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemkellnév
2024. január 29. 13:06
Abban az államban hiszek, amelyik úgy működik, mint egy falusi gazdaság: ha a barom, a szárnyas, bármelyik, amelyiknek a közvetlen élete a gazdától függ renitenskedik, azt a gazda azonnal helyre teszi: legföljebb leöli. Miért? Mert az izgága állat nem életfenntartható módon viselkedett. Az emberi gyilkost sem tűröm el, mert a gondját fenntarthatatlan módon kísérli megoldani.
110100100
2024. január 29. 09:14
Édes istenem mandi, ehhez a cikkhez ilyen címmel berakni az ügyben nem érintett tesó fotóját a címlapra. Azért még mindig meg tudtok lepni. Pedig én aztán nagyon rühellem ezt a gyereket, de ezt azért talán nem kéne.
radagast
2024. január 29. 05:06
Egy brancs ezek!
EX_Terminator
2024. január 28. 21:20
És amikor azt mondom, hogy ezért ti férgek MIND MEG FOGTOK DÖGLENI!? NYUGODTAN ÉRTHETITEK SZÓ SZERINT!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!