Ez Magyarországnak sem mindegy: itt javulhat végre a gazdaság

2024. április 25. 14:43

A német vállalatok arra számítanak, hogy az Európai Központi Bank kamatvágást hajt végre idén és lassul az infláció.

2024. április 25. 14:43

 

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

 

A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet áprilisi német üzleti hangulatindexe 89,4 pontra nőtt a márciusi 87,8-ról, ami meghaladta az elemzők 88,9 pontos becslését – írja a VG.hu.

A portál hozzáteszi, 

a cégek a jövőt is pozitívan látják: a várakozásokra vonatkozó hangulatindex 89,9 pontra nőtt az előző hónapban regisztrál 87,5 pontról, miközben a jelenlegi helyzet megítélése is 88,9 pontra javult.

A VG.hu szerint két tényező magyarázza adatok javulását két Magyarország legfontosabb külkereskedelmi partnerénél: a vállalatok arra számítanak, hogy az Európai Központi Bank kamatvágást hajt végre idén és lassul az infláció. Németország megsínylette az elmúlt két évet: tavaly az infláció, a magas energiaárak és a gyenge külföldi kereslet miatt recesszióba süllyedt az év egészében a gazdaság, a bruttó hazai termék (GDP) 0,3 százalékkal zsugorodott. 

A gazdasági portál azért óvatosságra int, a német gazdaság idei adatai ugyanis még nem jeleztek javulást.

Ezt is ajánljuk a témában

Javulnak a német kilátások, de egyelőre visszafogott a kereslet

A KSH friss, termék-külkereskedelmi adatai szerint az import visszaesésének a mértéke érdemben mérséklődött az előző hónaphoz képest, ám a külső kereslet várhatóan a következő hónapokban is visszafogottan alakulhat. A Makronóm Intézet szakértője szerint jó hír viszont, hogy a legfrissebb hangulatindexek már javulást mutatnak a hazai szempontból is fontos német iparban, főleg a járműgyártásban a müncheni Ifo Gazdaságkutató Intézet friss felmérése szerint.

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:51
🍓 ️ ­­I­­­g­­­a­­z­­i n­i­­m­f­­­o­­­m­­á­­n­­i­­­á­­k­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­.­𝐗­­𝟏­­­𝟖­.­­𝐅­𝐔­­𝐍
2024. április 25. 19:41 Szerkesztve
Hol az az itt? A béka segge alatt van azt látom, de hány kilóméterről jön fel és hány centit?
Zsolakomarom
2024. április 25. 16:04
a magyar alapkamat csak a 3xosa az europainak, ugyhogy itthon nem kell vagni
Uztu
2024. április 25. 15:25
Ajokurvaanyatokat
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!