Zuglóban gyáva nyúl játékban küzd meg egymással a Momentum és az MSZP

2024. március 01. 06:45

Horváth Csaba szocialista polgármester semmiképp sem szeretne előválasztáson megmérkőzni a volt alpolgármesterével, de Hadházy Ákos kijelentette, akkor is felírják a nevét a szavazólapra.

2024. március 01. 06:45
KARÁCSONY Gergely; HORVÁTH Csaba
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Nem sokkal az önkormányzati választási kampány hivatalos kezdete előtt számos ellenzéki vezetésű településen, kerületben zajlanak még komoly viták, alakultak ki botrányos állapotok, ám

ami Zuglóban megy, az aligha überelhető.

Adva van az MSZP-s polgármester, akinek elvileg indulnia kellene a június 9-i voksoláson, hiszen az a közmegegyezés a szivárványkoalícióban, hogy a hivatalban lévő politikusok újrázhatnak.

Csakhogy Horváth Csaba pozíciója – hiába számít ő a budapesti szocialisták erős emberének – már több éve megrendült, amelynek számos oka van. Ő – aki korábban a második kerület élén is állt, sőt főpolgármester-helyettes is volt – négy és fél évvel ezelőtt úgy került a XIV. kerületbe, hogy 

2019 elején elveszítette a főpolgármester-jelölti előválasztást Karácsony Gergely akkori zuglói polgármesterrel szemben, 

így gyakorlatilag megörökölte a helyét, az önkormányzati választáson meggyőző fölénnyel, több mint 13 százalékponttal verte meg a fideszes Rozgonyi Zoltánt.

Horváth azt szerette volna, ha a 2022-es parlamenti választáson a korrupciógyanús ügyekbe keveredett párttársa, Tóth Csaba indul Zuglóban, de a többi ellenzéki párt szinte egyöntetűen kiállt Hadházy Ákos mellett, ezért a szocialista politikus az utolsó pillanatban visszalépett az előválasztástól. Ezért nagyon megromlott a magát korrupcióvadásznak tartó, immár független, de a Momentummal szimpatizáló országgyűlési képviselő és a polgármester viszonya, rendszeresen gyepálják egymást a Facebookon, sőt olykor fel is jelentgetik. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezért egyáltalán nem volt meglepő, hogy a lila párt tavaly novemberben bejelentette, hogy – a városvezetés gyatra teljesítményére hivatkozva – saját polgármesterjelöltet állítanak, aki nem más, mint Horváth helyettese, Rózsa András alpolgármester, aki egyébként ezt követően lemondott a posztjáról.  Azóta megy az üzengetés a két fél között, egymást akarják meggyőzni arról, hogy a másik vonuljon vissza.

Ezt is ajánljuk a témában

Persze kézenfekvő lenne az előválasztás, de ebbe sem Horváth, sem a pártja nem akar belemenni, épp a már említett okból, miszerint ő inkumbens politikus. Nemrég számolt be a Facebook-oldalán Hadházy Ákos arról, hogy a szocialisták és Horváth nem vettek részt a Civil Választási Bizottság legutóbbi ülésén. 

Csak egy levelet küldtek, amelyben megerősítették, hogy 

a zuglói polgármester gyáva ahhoz, hogy előválasztáson mérettesse meg magát. 

Azt írták, hogy szerintük a Fidesz érdekeit szolgálja, aki ki meri hívni előválasztásra” – fogalmazott a parlamenti képviselő, s leszögezte, a leghatározottabb véleménye továbbra is, hogy az ellenzék részéről csak egy jelölt indulhat június 9-én. Így mindenképp megtartják az előválasztást, ha pedig addig nem lép vissza Horváth, a szavazólapokon az ő neve is szerepelni fog, „akkor is, ha azon nem mer elindulni” – jelentette ki Hadházy.

S ha mindez nem lenne elég gond Horváthnak, biztosan nagyon nyomasztja az a büntetőeljárás, ami több mint két éve zajlik ellene. Nemrég írta meg a Magyar Nemzet a Központi Nyomozó Főügyészség válaszai alapján, hogy már öt gyanúsítottja van a zuglói parkolási botránynak. A nyomozás befolyással üzérkedés, vesztegetés és más bűncselekmények gyanúja miatt indult. A nyomozóhatóság szerint Tóth Csaba és Horváth Csaba a Zuglóban tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amellyel túlárazott vállalkozói díjban állapodtak meg, és a nyereség felére igényt tartottak. A kifizetéseket fiktív számlák kibocsátásával fedezte a SIS Parking Kft.

Ezt is ajánljuk a témában

Korrupcióval gyanúsítják Horváth Csabát

A megalapozott gyanú szerint a politikus 2016-ban a társával Zuglóban, a fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére keresett egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt.

2022 februárjában házkutatást tartottak a zuglói polgármesteri hivatalban, továbbá Horváth házában, és ha a következő hetekben esetleg további látványos akciókra kerül sor – netán őrizetbe veszik, előzetes letartóztatásba helyezik –, az természetesen alapvetően megváltoztatná a jelenlegi patthelyzetet. Horváth – nem meglepő módon – tagadja, hogy bűncselekményt követett volna el, s állítása szerint nyugodtan várja a büntetőeljárás folytatódását.

Egyelőre úgy tűnik, nem enged sem a Momentum, sem az MSZP, a végsőkig ki akarnak tartani a jelöltjük mellett. Kérdés, melyik párt lesz a gyáva csirke, amelyik az utolsó pillanatban elrántja a kormányt. A Závecz Research három héttel ezelőtti felérése szerint a válaszadó zuglóiak 38 százaléka Horváth Csabára voksolna, a fideszes Borbély Ádám 31 Rózsa András 18 százalékot kapna, 13 százalék nem tudott választani. 

A biztos elmenő és jelöltet választók körében 45 százalék támogatja Horváthot, 35 Borbélyt, 20 pedig Rózsát. 

Ezek az eredmények ugyan biztatónak tűnnek Horváth számára, de korántsem biztos, hogy az előválasztási kampány után is ugyanez lenne a helyzet, ezért nem csoda, hogy a polgármester nem akar kockáztatni. Ha pedig végül mindkettejük ringbe száll júniusban, akkor Borbélynak komoly esélyei lesznek a győzelemre.

Ugyanakkor a saját polgármesterjelöltet állító, ezzel a kerületben viszonylag erősnek tűnő Momentumnál sincs minden rendben. A minap jelentette be Kisné Szivcsovics Nikolett, hogy hét év után kilép a Momentumból, lemond a helyi elnökségi tagságáról és kiül az önkormányzati frakcióból is – amely emiatt meg is szűnt –, de az egyéni választókerületben szerzett mandátumát nem adja vissza.

Ezt is ajánljuk a témában

A politikus azzal indokolta döntését, hogy az utóbbi időben sok méltánytalanság érte, de a legnagyobb problémája az, hogy a pártja – az ő hangoztatott aggályai ellenére – választási szövetségre lépett a CivilZugló Egyesülettel. „A többszörösen elítélt Várnai László személye és személyisége erodálja a Momentum hitelét és személyesen engem is! ... Bántalmazottként és a bántalmazottakért kiálló emberként, nőként sem tehetem meg, hogy odaállok olyan valaki mellé, akinek a neve egybeforrt a partnerbántalmazással. 

Nem tudnék sem tükörbe, sem a bántalmazott sorstársaimnak a szemébe nézni!” – 

írta, majd azzal folytatta, hogy Várnai volt a generálója az ellene indult fideszes lejáratókampánynak két éve, és erős ráhatással megkérték, hogy ne jelentse fel, amit az előválasztásra tekintettel nem is tett meg. De eljött az a határ, amelyen túl nem mehet a lelki egészsége érdekében. „Nem tudok és nem is akarok együtt kampányolni ilyen emberekkel” – zárta bejegyzését.

Persze Várnai reagált, azt írta, szomorú, hogy miután Kisné tudomására jutott, a Momentum nem akarja őt képviselőjelöltként indítani, őt okolja ezért a leginkább általa okozott szituációért. Majd arra utalt a civil politikus, hogy az exmomentumos politikust, 2011-ben ő vette fel a zuglói LMP alapszervezetbe tagnak, segített neki a pártban állást szerezni, az elakadt önkormányzati - jogos - lakáskiutalása ügyében eljárt tanúskodni, ezért – fogalmazott – „különösen visszataszító amit művelsz”

Utána azt részletezte, nem követett el családon belüli erőszakot, testi sértést, meg se gyanúsították ilyesmivel, hanem utcai veszekedés volt, amelynek a gyerekelhelyezési vita volt az oka. 

S csupán garázdaságért és közúti veszélyeztetésért kapott 350 ezer forintos pénzbüntetést. 

Azóta boldog párkapcsolatban él, neveli a fiát, s az exével is rendezett lett a viszonya.

Majd azt is szomorúnak nevezte, hogy 11 év elteltével ő is azzal akarja lejáratni, mint a Fidesz és a szocialisták, ugyanakkor elismerte, hogy 2021-ben – bár nem ő generálta az ügyet, ő is úgy gondolta, hogy neki mint több mint fél milliót kereső tanácsnoknak nem kellene a képviselőségét használva újabb önkormányzati lakást kérnie, mert piaci alapon is tudna bérelni, venni, vannak a kerületben nála rászorultabb családok is. S csatolt a bejegyzéséhez egy magánlevél másolatát, amit Kisné neki írt a lakásügyével kapcsolatban. Erre természetesen újra reagált Kisné, s nem lennénk meglepve, ha ez az adok-kapok a cikk megjelenése után is folytatódna.

 

Nyitóképünk archív: Karácsony Gergely főpolgármester (j) és Horváth Csaba (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), Zugló polgármestere a Zuglói Egészségügyi Szolgálat új diagnosztikai centrumában az átadási ünnepség napján a XIV. kerületi Örs vezér téren 2020. március 4-én. MTI/Balogh Zoltán

 

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:27
🍓 ️ ­A­­ ­d­ö­g­ö­­s­ ­l­­­á­­n­y­o­­­k­ ­v­­á­­r­­n­­a­­­k­­­ ­­­r­á­­­d­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­­.­­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
Fed74
2024. március 02. 08:50
Almási geci ,és a pedofidesz!!! Rühes fideszes pedofil gecik vagytok!!!! Csak kiderült hogy miért foglalkoztatok annyit a Gyerekek nemi hova tartozásával !!!!!!!! Pedofil mosdató mocskos kutyák vagytok!!!!!!
SABOTAGE
2024. március 01. 17:49
Te pedofideszes kamukrónikás!!!! Köztetek vannak a leggyàvább szaremberek, mind a 135 orbánfasszopó rohadék!!!! A vidéki birkákat győzködd te szarjancsi geciláda!!!!
iSTaR_GoM
2024. március 01. 14:22
Zugló egy többre érdemes városrésze Budapestnek. De ha így folytatják, rohamosan közelednek a csepeli történések irányába. Lehet, hogy Gelgőke nem is akart főpolgármester lenni, hanem egyenesen elmenekült? Az érme másik oldala - Zugló választópolgárai ilyen levest főztek maguknak, tehát ez a vacsorájuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!