Kérdés, hogy Jókai miért nem írta meg regényben a forradalmat

2024. március 13. 15:01

Tartozunk annyival a történelmi személyiségeknek, hogy a barna képkeretben lévő arcokat levegyük a falról. Interjú.

2024. március 13. 15:01
Szente Vajk
Szente Vajk
Magyar Nemzet

Nyitókép: Mandiner/Ficsor Márton

„Mennyire egészítették ki egymást Rákay Philippel? Hogyan zajlott a forgatókönyv megírása?

Vállt vállnak vetve dolgozunk, viták sosem voltak, harmóniában zajlott az alkotási folyamat. A járvány miatt a film jelentős részét online beszélgetésekben csináltuk, mindenki a saját dolgozószobájából jelentkezett be. Kis-Szabó Márk először azt mondta, hogy a múzeum lépcsőjén kell befejezni a filmet, mert talán ott van vége ennek a történetnek. Rákay Philippel azonban nagyon ragaszkodtunk hozzá, hogy 24 óra történését mesélje el a film. Az volt a legizgalmasabb feladat, hogy azt a mérhetetlen mennyiségű történelmi anyagot, amit felleltünk, elolvastunk erről a napról, hogyan illeszthetjük össze az általunk kitalált fiktív elemekkel.A magyar nézőknek szánják a filmet vagy elképzelhető nemzetközi forgalmazása is?

A magyar nézőknek szánják a filmet vagy elképzelhető nemzetközi forgalmazása is? 

Ebben objektívnek kell lenni, racionálisan kell gondolkozni. Elsősorban a honfitársainknak meséljük el ezt a történetet. Tartozunk annyival a történelmi személyiségeknek, hogy a fekete-fehérrel rajzolt és barna képkeretben lévő arcokat levegyük a falról, és föltegyük a filmvászonra, talán így közelebb tudjuk hozni saját magunkhoz, a magyar emberekhez őket, és ezek között a vágyak között az első körben nem az szerepel, hogy mi Japánban vagy bárhol máshol is bemutassuk. Ha így történne, akkor persze örülök, de ennek a fő célja szerintem az, hogy egy magyar történetet magyar nézőknek mutassunk meg.


Egy ilyen nagy költségvetésű – hatmilliárd forintból készülő – film esetén van-e elvárt nézőszám?

Nagyon megváltoztak a mozinézői szokások, ezt mindenki tudja. Az elmúlt években máshogy nézték a filmeket, és azok a nézettségi adatok, amik 2020 előtt voltak, árnyaltabban elemezhetők a Covid-járvány után. Igen ám, de a Semmelweis nézettsége nagyon jó, háromszázezer fölött van. Ez a siker bizakodásra ad okot, hogy ha egy film jól felépített, jól elkészített, akkor látható, hogy a magyar témák érdeklik a magyar nézőket. Visszatérve a háromszázezer nézőre, azért az már egy komoly szám, a 2020 előtti adatokhoz képest is igen jó. Elvárt nézőszám helyett vágyott nézőszám van: akkor lennék boldog, ha mindenki megnézné, akit érdekel ennek a témának bármelyik ága. Mert mindannyian gondolunk valamit erről a napról. Ki többet, ki kevesebbet. Mi ezt gondoljuk, és semmi baj, ha valaki más véleményen van. De ahhoz, hogy ez kiderüljön, meg kell néznie a filmet.”

Kapcsolódó vélemény

Szente Vajk

24.hu

Idézőjel

Az én perspektívámban ez nem számít. Interjú!

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:10
🍓 ️ ­A­­­ ­­­d­­ö­­g­­­ö­­­s­­­ ­l­­á­n­y­o­k­­­ ­v­­á­­­r­­­n­­a­­­k­­ ­­­r­­­á­­­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­.­­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
konyvtaros-0
2024. március 15. 09:22
Jokai Mor szabadkumoveskent es eleg informacioval eendelkezo emberkent tisztaban volt vele,hogy nem Magyarorszag fuggetlenitese hanem a habsburg haz tronfosztasa volt az elsodleges celja (nem Battyhanyi lajosnak) Kossuth lajosnak aki az utasitasokat a sajat szabadkomuves paholyatol kapta..kepzeljuk el ha akkor mar megirja a valos hatteresemenyeket,mikor meg ma sem ismerik az emberek az igaszsagot a “48as szabadsagharcrol”
polárüveg
2024. március 15. 00:51
Miért nem írta meg Jókai a forradalmat? Talán, mert az felségsértés és felforgatás lett volna a Habsburg uralkodás alatt? Nem akart úgy járni, mint Wesselényi, aki megvakult a börtönben. Vakon nem tudott volna írni, és világszintű íróvá válni.
Grogu
2024. március 14. 07:42
„Esztendők óta folyik Magyarországon majdnem büntetlenül egy csúnya komédia Petőfi nevével Petőfi ellen. Petőfibe kapaszkodva ágálnak, ámítnak, sürögnek, gyarapodnak olyanok, akiket az a néhai isteni fiatal ember, aki haragudni is jobban tudott, mint mi, ha velük él, okvetlenül véresre ver. Rossz könyvek, farizeus beszédek, lelketlen ünnepek, lelkes üzletek omlanak és ömlenek. És egyszerre csak teljes vakmerőséggel már teljesen a magukénak hirdetik Petőfit éppen azok, akiket Petőfi legjobban utált. Népellenes urak, apáca-telepítő mágnás-asszonyok, cifra reverendás papok, s nagyurak galád szolgái jönnek elénk - Petőfivel. És azok, akiket Petőfi még jobban utált: a gyávák, az üres, hazug honfiaskodók és mindenek fölött a rossz írók, a tehetségtelenek.”
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!