Hiába van hányingere a DK-tól a Momentum elnökének, Donáth Anna mégis megegyezett Gyurcsányékkal

2024. március 04. 16:01

Két kerületben jöhet előválasztás az ellenzéki jelöltek között. Budafok és Zugló kivételével ugyanakkor több hónapos huzavona után az összes kerületben megállapodott a jelöltről a Momentum és a DK.

2024. március 04. 16:01

A Momentum elnöksége úgy döntött, hogy a 2024-es önkormányzati választásokon, Budapesten külön listával indul, a párt így nem vesz részt a DK által dominált közös budapesti listán. Ennek ellenére a Momentum és Gyurcsány pártja szinte az összes kerületben megállapodott arról, ki legyen a közös ellenzéki jelölt.

Nem sikerült megegyezni Budafokon és Zuglóban, így ezekben a kerületekben előválasztáson dőlhet el, melyik ellenzéki jelölt indulhat a júniusi választáson a kerületek vezetéséért. 

Komoly lépést tett a DK és a Momentum abba az irányba, hogy az ellenzéki pártok közös polgármesterjelöltekkel vágjanak neki a június 9-i önkormányzati választásnak – értesült korábban a Telex. Budapesten és jó pár vidéki nagyvárosban sikerült feloldania a konfliktusos kérdéseket a DK és Momentum vezetésének, így több hónapos tárgyalássorozat végén, Karácsony Gergely segítségével széles körű megállapodást írtak alá. Ennek fontos eleme, hogy ahol újraindul a jelenlegi ellenzéki polgármester, ott mögé állnak a pártok.

Az Infostart összegyűjtötte, hogy jelen állás szerint a Momentum, a Párbeszéd, a DK és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere melyik jelöltet támogatják:

  • I. kerület – V. Naszályi Márta
  • II. kerület – Őrsi Gergely
  • III. kerület – Kiss László
  • IV. kerület – Trippon Norbert
  • V. kerület – Juhász Péter
  • VI. kerület – Soproni Tamás
  • VII. kerület – Niedermüller Péter
  • VIII. kerület – Pikó András
  • X. kerület – Mustó Géza
  • XI. kerület – László Imre
  • XII. kerület – Dr. Farkas Csaba
  • XV. kerület – Németh Angéla
  • XVIII. kerület – Szaniszló Sándor
  • XIX. kerület – Gajda Péter
  • XX. kerület – Fekete Katalin
  • XXI. kerület – Dukán András Ferenc
  • XXII. kerület – Előválasztás
  • XXIII. kerület – Ritter Ottó.

Az elmúlt hónapokban a Momentum és a DK több fővárosi kerületben már bejelentette polgármesterjelöltjét, és mostanáig kérdéses volt, sikerül-e megegyezniük a közös indulásról. Egy kerület kivételével mindenhol megállapodtak. Mostanra biztossá vált, hogy

a XXII. kerületben (Budafok-Budatétény) előválasztást tartanak március 21-24. között.

A DK Perlai Zoltánt, míg a Momentum Havasi Gábort ajánlja a választóknak. A lebonyolítás részleteit is leütötte a két párt: személyesen és online is lehet majd szavazni, utóbbihoz egy új felületet fejlesztenek. Az előválasztás regisztrációhoz kötött: lakcímkártyát és személyi igazolványt kell majd befotózni, vagy bemutatni a pultoknál.

Zuglóban is előválasztás körvonalazódik Horváth Csaba és a momentumos Rózsa András között, ráadásul hétfőn a Jámbor András vezette Szikra Mozgalom is bejelentette, Sudár Orsolya is elindul a XIV. kerületben.

Ezt is ajánljuk a témában

Ungár Péter keményen nekiment Donáth Annának 

Donáth Anna tegnap teljes joggal kritizálta a DK pedofilozó plakátjait. A kritikája sok szempontból igaz, de hogy ha Donáth Anna hányingert érzett az »Isten? Haza? Pedofil!« plakátok miatt, akkor mit érzett, amikor a teljes a Momentum frakció »Stop Pedofidesz!« feliratú szöveggel jelent meg az Országgyűlésben? Felállni a DK-val közös színpadra, megállapodni a DK-val szinte minden önkormányzati helyben, majd ugyanazért hányingerkeltőnek nevezni őket, mint amit a Momentum maga csinál az álszentség és a következetlenség egyik legerősebb koktélja – bírálta a Momentnum elnökét Ungár Péter. Az LMP társelnöke arra kéri a választókat, hogy ne dőljenek be a Momentumnak.

Ezt is ajánljuk a témában

Mutatjuk, kik lesznek a Fidesz jelöltjei

Az öt évvel ezelőtti önkormányzati választásokat a III. kerületben az akkor még MSZP-s, majd gyorsan a DK-ba lépő Kiss László nyerte meg. Bús Balázs, a kerület korábbi polgármestere pedig most nyáron megpróbálná visszaszerezni a kerület vezetését. A fideszes politikus a múlt héten közösségi oldalán tudatta, azért távozott a Nemzeti Kulturális Alap alelnöki posztjáról, mert elindul a választásokon.

Az I. kerületben is komoly bajban van az ellenzék: a polgármesteri munkáját folyamatosan botrányokat körülvevő párbeszédes V. Naszályi Márta kihívója Böröcz László, a Fidesz kerületi elnöke lesz. A felmérések szerint nagy esélyes Böröcz, komoly esélye van leváltani a baloldali polgármestert, akinek már többsége sincs a testületben, miután sorra álltak ki mögüle a korábbi támogatói is.

Zuglóban új jelöltet indít a kormánypárt, ugyanis míg öt éve Rozgonyi Zoltán indult Horváth Csaba ellen, most Borbély Ádámot indítják.

Sok helyen bár egyértelműnek tűnik, ki a legesélyesebb az indulásra, még nem nevezték meg a jelöltet: Kovács Péter XVI. kerületi polgármester borítékolhatóan indulhat majd nyáron, ahogy nagy összegben lehet fogadni Szentgyörgyvölgyi Péter belvárosi kerületvezető újrázására is. Még nem hivatalos, de valószínűleg a Fidesz Dódity Gabriellát indítja Gajda Péter ellen Kispesten.

Hamarosan kiderül az is, hogy ki lesz a kormánypárt főpolgármester-jelöltje.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Facebook

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 23:06
🍓 ️ ­­­A­ ­d­­­ö­­­g­ö­­­s­ ­­­l­­­á­­n­­y­o­k­ ­­v­­­á­r­n­­a­­k­­­ ­­­r­á­­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­.­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­𝗨­­𝗡
Tommaso
2024. március 05. 23:49
18:17 atti64 a sajat anyjarol es nejerol keszitett fotokat kommentalta. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tommaso
2024. március 05. 23:46
A FIXESS sportszerutlen, antidemokratikus valasztasi torvenye kenyszeriti a tobbi partot.. Nincs a Galaxisban meg egy Getzy aki hasonlot tenne v tett volna.
bagira002
2024. március 05. 18:26
Gyurcsányné Donáthnak miniszteri széket ígért .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!