Eszkaláció: megtörtént az első halálos kimenetelű húti támadás
Nem sikerült elrettenteni a jemeni lázadókat az Egyesült Államoknak.
Minden rekordot megdöntött a kakaó világpiaci árának emelkedése: egy év alatt két és félszeresére drágult a csokoládé legfontosabb alapanyaga, és a piaci pánik további áremelést hoz. Ez azt jelenti, néhány hónap múlva jóval drágább lesz a csokoládé a magyar üzletekben is, de az áremelés mértéke és gyorsasága már a gyártókon múlik.
Nyitókép: Getty Images
Pánik tört ki a világpiacon, eddig sosem látott mértékben emelkedett 2023-ban a kakaóbab ára. Az áremelkedés 2024 elején újabb lendületet vett és az előrejelzések szerint nincs jele annak, hogy az árak visszatérnének a 2022-ig tartó, viszonylag egyenletes szintre.
Az Nemzetközi Kakaó Szervezet (ICCO) legfrissebb jelentése szerint a kakaóbab szempontjából meghatározó londoni és New York-i tőzsdéken
idén februárban 147 százalékkal és 120 százalékkal haladta meg a kakaó ára az egy évvel korábbi átlagárat.
Ez azt jelenti, hogy a csokoládé legfontosabb alapanyaga, a kakaó világpiaci ára két és félszeresére emelkedett egy év leforgása alatt, korábban ilyen mértékű drágulás még nem fordult elő.
A 2023-ban kezdődött, idén pedig tovább gyorsuló áremelkedés oka elsősorban a 2023/2024-es kakaószezonra vonatkozó, lesújtó termés-előrejelzések okozzák. Az ICCO szerint idén 11 százalékkal kisebb termés várható, mint a korábbi szezonokban.
Ez azt jelenti, hogy a 4,5 millió tonnás várható globális kakaókínálat több százezer tonnával elmarad a kereslettől,
vagyis az egyik legfontosabb élelmiszer-alapanyagból idén nem terem meg a szükséges mennyiség.
A nemzetközi szervezet szerint a kimondottan pocsék kilátások oka
A kakaóbab az Egyenlítő mentén terem, a trópusi éghajlaton. A legnagyobb kakaótermesztő és exportáló országok Nyugat-Afrika országai, vagyis Elefántcsontpart és Ghána. A térséget ebben a szezonban rendkívüli esőzések sújtották, az áradások késleltették, vagy lehetetlenné tették a szüretet. Emellett az időjárás az ültetvényekben is kárt tett: jelentősen elterjedtek a növénybetegségek.
Hosszú távú probléma, hogy a kakaóültetvények mindenhol elöregedtek, a termesztés és a feldolgozás körülményei pedig az elmúlt évtizedekben szinte alig fejlődtek, ráadásul az érintett országokra a politikai stabilitás sem jellemző.
Szintén árfelhajtó hatása van a szállítási költségek megemelkedésének, amelyet elsősorban a Vörös-tengeren megszaporodó fegyveres összetűzések nehezítenek az izraeli-palesztin konfliktus tavaly októberi fellángolása óta.
Ezt is ajánljuk a témában
Nem sikerült elrettenteni a jemeni lázadókat az Egyesült Államoknak.
A szakértők rámutattak, hogy Elefántcsontpart és Ghána kikötőibe februárban 35 százalékkal kevesebb kakaóbab érkezett, mint tavaly. Csak idén februárban, egy hónap leforgása alatt 30 százalékos volt a kakaóbab világpiaci árának emelkedése, a folyamat pedig aligha áll meg.
A kakaó világpiaci árának hosszú távú jövője egyelőre bizonytalan, ám az ICCO nem lát olyan körülményt, amely a korábbi szintre csökkentené az árakat. Az alapvető problémát a kakaóültetvények állapota jelenti, a több évtizede telepített ültetvények egyre kevesebb termést adnak, és egyre kevésbé ellenállók a szélsőséges időjárásnak. Ráadásul a növény szedése és feldolgozása egyáltalán nincs modernizálva, a kakaótermesztő országok pedig többségében fejlődő országok, egykori gyarmatok, ahol gyakoriak a fegyveres konfliktusok és az etnikai ellentétek. Az ültetvények jelentős fejlesztésére egyelőre remény sincs.
A világ kakaótermésének mindössze egyharmadát adják a politikailag stabilabb országok, például Brazília, Mexikó vagy Indonézia. Az árakat a következő években tovább emeli az Európai Unió hamarosan életbelépő szabálya,
amely megtiltja, hogy olyan alapanyagokat exportáljon a kontinens, amelyek előállítása erdőirtáshoz, gyermek- vagy kényszermunkához köthető.
Egyes előrejelzések nem zárják ki, hogy az idei szezon végére háromszor annyiba kerül majd a kakaóbab, mint egy évvel korábban. Ez a rendkívüli áremelkedés pedig biztosan megjelenik idővel a magyar üzletekben is: az egekbe emelkedhet a csokoládé ára.
A kakaóbab tehát csak a Föld kis részén, a trópusi területeken terem, ugyanakkor ezek a területek látják el az egész világot az egyik legfontosabb élelmiszeripari alapanyaggal. A kakaóbabot termesztő országok egyikében sincs csokoládégyártás, az alapanyagot exportálják, döntő többségében Európába és kisebb arányban az Egyesült Államokba.
A csokoládégyártás másik fontos alapanyaga szintén sokat drágult:
a cukor – szintén az El Niño hatás miatt – világpiaci ára közel 50 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőttit.
A cukor világpiaci árát a dél-amerikai cukornádültetvények termés-előrejelzései befolyásolják. Így ha az előzetes kilátásokhoz képest többet sikerül betakarítani, a spekulánsok megnyugodnak, ezért világszerte korrigálhat a cukor ára az év második felében.
Németország, Belgium, Olaszország és Lengyelország adja a világ teljes csokoládé kínálatának 40 százalékát, ám a legnagyobb gyártók székhelye nem ezekben az országokban van. A világ legnagyobb csokoládégyártói
A magyarországi és az európai fogyasztók egyelőre még nem tapasztalhatnak árváltozást az üzletekben, az eddigi áremelkedéseket döntően az elmúlt két évben rekord magas inflációra vezethető vissza.
Ezt is ajánljuk a témában
Az elemzői várakozásoknál kedvezőbb ütemben, tovább lassult az infláció februárban: 3,7 százalékra – értékeli a KSH friss adatait a Makronóm Intézet senior elemzője. A szakértő szerint éves átlagban 4,9 százalék lehet idén az infláció, amely jövőre 4,2 százalékra lassulhat.
A nagy gyártóknak az év ezen időszakában jellemzően még vannak készleteik az előző szezonból, ráadásul a kakaóbabra hosszú távú szerződéseket kötnek a felvásárlók, így a brutális áremelkedés akkor jelenik meg a gyártók előállítási költségeiben, és így nem sokkal később a fogyasztói árakban, amikor a korábbi készletek kifogynak és a szerződések lejárnak.
Borítékolható tehát, hogy a csokoládé látványos drágulása Magyarországon sem marad el,
és az is, hogy mértéke akár az 50 százalékot is elérheti, de sok múlik a csokoládégyártók piaci gyakorlatán. A piaci verseny tompítja a csokoládéfogyasztókra nehezedő várható nyomást, vagyis az áremelés aligha hirtelen jelenik meg, és mértéke biztosan nem éri el a kakaó világpiaci árának éves, közel 150 százalékos emelkedését.
A hazai fogyasztásban szinte biztos, hogy átrendeződést hoznak idővel a világpiaci folyamatok. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány rámutatott, hogy Magyarországon a húsvéti időszakban a legnagyobb a csokoládé iránti kereslet.
A gyártók várakozásai szerint már idén is elsődlegessé vált ár-érték arány, amely minden eddiginél jobban befolyásolja a keresletet. A korábbi években a magyar vásárlók már egyre inkább a minőségre szavaztak.
Ezt is ajánljuk a témában
Árkedvezményekkel és akciókkal készülnek a húsvéti időszakra az általunk megkérdezett élelmiszerláncok. Az idei év slágerei a hagyományos édességek mellett az ajándékcsomagok lehetnek, amelyekben különböző édességek vagy játékfigurák találhatók.