3,7 százalékra lassult az infláció, idén már 5 százalék alatt maradhat!

2024. március 08. 12:47

Az elemzői várakozásoknál kedvezőbb ütemben, tovább lassult az infláció februárban: 3,7 százalékra – értékeli a KSH friss adatait a Makronóm Intézet senior elemzője. A szakértő szerint éves átlagban 4,9 százalék lehet idén az infláció, amely jövőre 4,2 százalékra lassulhat.

2024. március 08. 12:47

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője 

A KSH ma közzétett, friss adatai szerint az áremelkedést a megelőző hónapokhoz hasonlóan most is a szolgáltatások, a szeszesitalok, dohányáruk, valamint a ruházkodási cikkek drágulása húzta felfelé, de mindhárom kategóriában lassulást mutatnak az adatok. Éves alapon ugyanakkor csökkent a tartós fogyasztási javak ára 2 százalékkal, ez azonban elsősorban a kereslet visszaesése nyomán történt, illetve a háztartási energia ára is mérséklődött. Ez utóbbi esetében a csökkenés oka az előző évinél alacsonyabb fogyasztás, amelyet a melegebb időjárás, a lakossági energiahatékonysági beruházások, valamint a takarékossági intézkedések eredményeztek. 

Szintén lefelé húzta az áremelkedési ütemet az élelmiszerek árváltozása, itt a KSH csupán 2,2 százalékos drágulást mért egy év alatt. 

 Több kategóriában nem volt érdemi drágulás 

Havi bázison is elsősorban az üzemanyagárak húzták fel az áremelkedési ütemet, itt a KSH 6,7 százalékos drágulást regisztrált. Kedvező viszont, hogy a többi termékkategória esetében nem történt érdemi áremelkedés. A szolgáltatások egy hónap alatt például csupán 0,6 százalékkal drágultak. 

Az év eleji adatok azért is kiemelten fontosak, mert sok vállalat csak ekkor módosít árakat. 

A friss adatok azt mutatják, hogy az év eleji átárazások mértéke elmaradt a megelőző évitől, és ez az infláció további lassulását vetíti előre, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a termelői árak alapján költség oldalról megszűnt az inflációs nyomás a magyar gazdaságban. 

Mi várható az év hátralévő részében? 

Az év hátralévő részére nézve a legnagyobb kockázatot továbbra is az üzemanyagárak alakulása jelenti, amelyet a világpiaci olajárak és a globális konfliktusok befolyásolnak. Kérdés emellett, hogy a vállalatok hogyan reagálnak majd a reálbérek emelkedése nyomán várhatóan felpattanó belső keresletre. A tavalyi árcsökkenések bázisba kerülésével, a nemzetközi trendeknek megfelelően ugyan várható az infláció átmeneti gyorsulása, azonban ennek mértéke nem lesz számottevő. 

Előrejelzésünk szerint az év végén is 6 százalék körül maradhat az áremelkedési ütem. Így éves átlagban 4,9 százalék lehet idén az infláció, amely jövőre 4,2 százalékra lassulhat, miközben a jegybank 3 százalékos célját jövő nyáron érheti el. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.   


 

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:24
🍓 ️ ­­­A­­­ ­d­­­ö­­g­ö­­­s­­ ­­l­­á­n­­­y­­o­k­­ ­v­á­­­r­n­­a­­­k­ ­r­á­d­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­.­­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­𝗙­𝗨­𝗡
llnnhegyi
2024. március 08. 16:14
A trollok sem értik.
llnnhegyi
2024. március 08. 16:13
Petschnig Mária Zitát megütötte a hír. Nem,nem és nem érti! Az alma közel esik Kéri Laci bácsihoz. Ő a politikát nem érti. ----+++---------++++--- Ők a nemértő házaspár!-:)))
janicsar-2
2024. március 08. 13:23
Én már csak recipbroki hozzászólását várom. Csak is ő tudja a tutit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!