Cseh Katalinék uniós botránya miatt több helyszínen is házkutatást tartott a NAV

2024. március 21. 17:34

Az adóhatóság költségvetési csalás miatt folytat nyomozást.

2024. március 21. 17:34

Nyitókép: Union Europeenne/Hans Lucas via AFP

A Fővárosi Főügyészség a Magyar Nemzetnek eljuttatott közleménye szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal több helyszínen is házkutatást tartott és bizonyítékokat foglalt le a Cseh Katalinékhoz köthető uniós pénzügyi botrányban. Mint ismert, az uniós botránnyal 2021 nyarán, az Anonymus álarcos alak leleplező anyagai után kezdett foglalkozni a sajtó, 

az adóhatóság pedig költségvetési csalás gyanújával indított nyomozást.

A nyilvános adatok alapján ugyanis a lap szerint arra lehetett következtetni, hogy a Cseh Katalinék családi vállalkozásához köthető céghálózat tagjai bűncselekménygyanús körülmények között pályáztak és nyertek el 4,8 milliárd forintot. A NAV szakemberei áttekintették a nagyjából fél tucat gazdasági társaságból álló hálózat elmúlt években benyújtott uniós tendereit. Ezek után a nyomozók megállapították,

 a vállalkozások összehangoltan pályáztak uniós és hazai pénzekre.

Több esetben azonos volt a cégek székhelye, fióktelepe, ügyvezetője, de nemegyszer egyezés mutatkozott a beszállító személyében és a projekt megvalósításának helyszínében is.

A pályázatokban úgynevezett holografikus eszközök, illetve technológiák szerepeltek. Utóbbi elem meglehetősen lényeges, hiszen az adóhatóság munkatársai azt valószínűsítik, hogy a hálózat cégei tíz pályázaton legalább részben ugyanazzal a fejlesztéssel vettek részt. A nyomozók feltárták: két pályázatnál azonos eszközbeszerzés történt, s többször ugyanazokat a számlákat tüntették fel az uniós pénzek felhasználásának igazolására.

Már van két gyanúsított

2022 őszén a NAV egy személyt kihallgatott az ügyben, akit félmilliárdot meghaladó adócsalással gyanúsítanak. Az illető korábbi információink szerint a Cseh család cégéhez kapcsolható egyik vállalkozás tisztségviselője, akinek az érdekeltségeinél a nyomozó hatóság milliárdos értéket meghaladó vagyont is lefoglalt. Később a nyomozók újabb gyanúsítottat „szólítottak meg”, a férfiról azt lehet tudni, hogy a korábban meggyanúsított tisztségviselő bűnsegédje lehetett.

Külföldről is kaptak információt a nyomozók

A határokon átnyúló adócsalási ügyben a magyar hatóság több külföldi jogsegélykérelmet is kibocsátott már. A megkeresett országok közé tartozott Litvánia, Lengyelország és Csehország is. A válasz mindhárom országból megérkezett, a cseh jogsegély kiértékelése már megtörtént, a litván és lengyel választ pedig még elemzi a hatóság.

 

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:19
🍓 ️ ­­A­­ ­­­d­­ö­­g­­ö­s­­ ­­l­­­á­­n­­­y­o­k­­­ ­v­á­­r­­n­­­a­­k­ ­­­r­­­á­­­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­.­­­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­𝗨­­­𝗡
Tommaso
2024. április 23. 17:31
- Eddig hol volt a NAV? - Éveket várt, hogy megkezdődjön a kampány és a választásokig napirenden lehessen tartani az ügyet, ami talán nem is ügy. De lejáratásra alkalmas. MOCSKOS FIDESZ!
Tommaso
2024. április 23. 17:30
FOSIK a FIDESZ, hogy elvesztheti a 6 almát. Ezért hoz le a rezsim lakájmédiája NAPONTA 20- 25, Magyart és a Magyarokat mocskoló, lejárató, rágalmazó cikket, s jelenik meg 1000 hasonló komment is, A felmérések szerint A csak nemrég alakult MAGYAR PÁRT már 4 EP-s mandátumnál tart. A FIDESZ-nek júliustól várhatóan kevesebb képviselője lesz.
Csubszi
2024. március 22. 12:59
Eddig hol volt a NAV???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!