Baranyi Krisztina nem hatódott meg, nem tárgyal a balliberális pártokkal

2024. március 01. 17:30

Torzsa Sándor, az MSZP-DK-frakció vezetője nem tartja kizártnak, hogy saját polgármesterjelöltet állítanak, ha Baranyi nem kér a balliberális erők támogatásából.

2024. március 01. 17:30
BARANYI Krisztina
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

„Ami késik, nem múlik” – válaszolta a ferencvárosi önkormányzat MSZP-DK-frakciójának a vezetője a Mandinernek arra a kérdésére, hogy megtartották-e a szerenádot Baranyi Krisztinának. Mindez azért vetődött fel, mert Torzsa Sándor több mint három héttel ezelőtt egy, a Telexnek adott válaszában azt írta, februárban egy rézfúvóssal köszöntik az ablaka alatt a polgármestert, 

hátha akkor elindulnak végre a tárgyalások az ellenzéki pártok és közte,

illetve, hogy talán akkor válaszol a megkeresésükre.

Ezt is ajánljuk a témában

Most már március eleje van, tehát egyelőre elmaradt a beígért szerenád, annak ellenére is, hogy Baranyit nem hatotta meg ez az – erőteljes nyomásgyakorlással felérő – kedveskedés, hiszen 

továbbra sem hajlandó szóba állni az ellenzéki pártokkal. 

Torzsa szerdai Facebook-posztjából kiderül, hogy először már 2022 decemberében, azóta pedig további hat alkalommal jelezték a polgármesternek, hogy szeretnének vele egyeztetni a júniusi önkormányzati választásról, de ez alatt a több mintegy 440 nap alatt nem tudtak vele zöld ágra vergődni, minden kezdeményezésük lepereg róla. 

Torzsa azt írja a közösségi oldalán, hogy itt lenne az ideje, hogy megkezdődjenek a tárgyalások, de a polgármester egyszerűen nem válaszol érdemben a megkeresésükre. „Bár a DK-nak és az MSZP-nek együtt 30 százalékos támogatottsága van, de tudjuk, hogy együtt nagyobb esélyünk van legyőzni a Fideszt” – fogalmazott a szocialista politikus. Közölte, miután kevesebb mint négy hónap van hátra az önkormányzati választásokig, ezért 

a DK-MSZP szövetség aláírásgyűjtésbe kezd, hogy itt Ferencvárosban is induljanak újra együtt az ellenzéki pártok, jöjjön létre a teljes ellenzéki egység.

Torzsa a Mandinernek kijelentette, nagyon úgy fest, hogy Baranyi függetlenként, civilként akar elindulni a választáson, nem kér az ellenzéki pártok támogatásából. A szocialista politikus azt mondta, amennyiben nem szeretne az ellenzéki pártok polgármesterjelöltje lenni, ezt szomorúan, de tudomásul kell venniük, a döntését tiszteletben kell tartani, de bízik benne, hogy az emberek az aláírásukkal nyomást gyakorolnak rá. 

A tárgyalások elmaradásának azonban épp az a következménye az MSZP-s képviselő szerint, hogy a helyi politikusok csak találgathatnak, Baranyinak mi a szándéka, hiszen ezt nem osztja meg velük. „Egy komoly politikus nem a tévéstúdiókból, rádióműsorokból, különböző portálokból vagy a Facebookból üzenget a partnereinek, hanem közvetlenül tájékoztatja őket és ily módon rendezi az esetleges vitás ügyeit is” – fogalmazott Torzsa.

Arra a kérdésre, hogy amennyiben nem lesz megállapodás a Baranyival, ragaszkodik a független státuszához, az ellenzéki pártok állítanak-e önálló polgármester-jelöltet, a képviselő azt mondta, 

ezt a lehetőséget sem zárják ki, de erre nyilván csak alapos mérlegelés után kerülhet sor. 

Torzsa azt is kijelentette, mindez nem csupán a hatalomtechnikáról, a pozíciók elosztásáról szól; vannak olyan szakpolitikai ügyek, amelyekben nem értenek egyet Baranyival. Ilyen például a tömbrehabilitáció folytatása, illetve az Ecseri úti metróállomás felszínének a rendbe hozatala. Az ellenzéki pártok úgy vélik, fel kellene gyorsítani az önkormányzati bérházak felújítását, hiszen a 36 épület mindegyikével vannak – többek között tartószerkezeti – problémák, néhány pedig különösen rossz állapotban van. 

A polgármesternek azonban nem ez a prioritása, számára fontosabbak a közterületek, a látványberuházások, így ő inkább a metróállomásnál építtetne milliárdokért üvegbódékat és csilivili, zöldtetős pagodákat négyzetméterenként 2,4 millió forintért, hivatkozva arra, hogy ezeket a területeket többen használják, mint a bérlakásokat. 

Torzsa szerint mindez értékválasztás kérdése, mindkét projektet ugyanis nem bírja el a kerület büdzséje.

Az MSZP-DK-szövetség azonban eddig nemcsak Baranyival nem tudott megállapodni, de a többi ellenzéki párttal sem. Komoly tárgyalások – ahol azt vitathatnák meg, hogy mit csináljanak a következő öt évben a kerületben – nem folynak közöttük, s ha találkoznak is, ezeket legfeljebb informális beszélgetéseknek lehet nevezni Torzsa szerint. 

Az LMP-vel azért nehéz egyeztetni, mert nincs helyi szervezetük, van ugyan alpolgármesterük, de ő azzal hárít, hogy hivatalosan nem tagja a zöld pártnak; a Momentummal többször leültek, jól megvitatták az országos politika nagy ügyeit, de a lilák egyik alkalommal sem akartak hivatalos tárgyalást. A Párbeszéddel ugyan érdemi megbeszéléseket folytattak, elvi szinten sok kérdésben egyet is értettek, de a másik zöld pártnál az ilyen jellegű döntéseket nem a helyi szervezetük, hanem az országos elnökségük hozza meg. A Jobbikkal pedig inkább csak beszélgetésre futotta eddig, túl sok eredmény nélkül – vázolta fel a helyzetet az MSZP-s politikus.

 

Nyitóképünk archív: Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester beszél a Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő által meghirdetett tüntetésen az MTVA óbudai székháza előtt 2022. november 4-én. MTI/Koszticsák Szilárd

 

Mandiner éves előfizetés féléves áron!

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-70
2024. április 13. 04:02
🍓 ️ F­o­­r­r­­­ó­­­ l­á­­n­yok sz­­­ex­­­et ak­ar­n­­­ak, ba­­­sz­­­d m­­­eg ők­­et 👉 𝗪­𝗪­𝗪­­.­­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­𝗙­­­𝗨­­𝗡
Same
2024. március 10. 23:28
Esélytelenek nyugalmával indul majd a választásokon! Tudja, mindegy ki, ő szopni fog! Moslék!
mai nap
2024. március 01. 22:15
Végre egy üdítő hír 😀😀😀😀😀
2024. március 01. 20:06 Szerkesztve
Ez a hazug, arrogáns, buta, zsíroshajú, klepa gazasszony pusztuljon már mielőbb a politikából!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!