Antall József és Vaclav Havel is tárgyalt a szombaton kigyulladt Silvanusban

2024. március 09. 17:15

A szállodából jelentkezett be a népszerű Zenebutik, és a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésének is helyet adott a hotel.

2024. március 09. 17:15

Nyitókép: Antall József is tárgyalt 1991-ben a Silvanusban. Fotó: MTI-archív/Kovács Attila

***

Egyelőre nem tudni, mikor nyithatja meg újra kapuit a csodás fekvésű Silvanus Hotel, az a szálloda, amely sokak kedvence. Jellemző módon a hotel Facebook-oldalát elözönlötték a korábbi vendégek sajnálkozó hozzászólásai azok után, hogy híre ment, tűz ütött ki az épületben. A Silvanus több jelentős eseménynek is helyet adott az utóbbi évtizedekben. 

1991-ben például itt tartottak sajtótájékoztatót a magyar-cseh-lengyel csúcstalálkozó után. 

A szálloda vendége volt Lech Walesa, lengyel államfő és Vaclav Havel, Csehország köztársasági elnöke is. Magyar részről pedig az Antall József miniszterelnök vezette küldöttség is a hotel vendége volt.

A visegrádi négyek megbeszélésein rendszeresen szerepet kapott a szálloda, 2014-ben a honvédelmi miniszterek tartottak itt tanácskozást, de 2018-ban a Fidesz-KDNP is itt rendezte a kétnapos, kihelyezett frakcióülését. 


 

Ezt is ajánljuk a témában

2008-ban is kigyulladt a népszerű szálloda. 
Fotó:  MTI-archív/Krivácsi László


A Silvanusban rendeztek tekebajnokságot is korábban, nem mellékesen pedig még a nyolcvanas években megesett, hogy a népszerű Zenebutik adását is innen közvetítette a Magyar Televízió. 

Juhász Előd, az egykor oly népszerű műsor házigazdája is hallott róla, mi történt a szállodával. A Mandiner érdeklődésére elmondta, nagyon sajnálja a történteket, hiszen neki is kedves emlék a Silvanus a Zenebutik miatt. 

„Szomorú vagyok, remélem, hamar rendbe tudják hozni a szállodát. 

Még arra is emlékszem, hogy a Silvanusból közvetített Zenebutikban Koncz Zsuzsa volt a vendég” – mondta a Mandinernek Juhász Előd. A Silvanus egyszer már túlélt egy nagyobb tüzet, 2008-ban a szálloda földszintjén keletkeztek lángok az elektromos elosztó helyiségben és a tűz átterjedt más helyiségekre.

Akkor 150 vendégnek kellett pillanatok alatt elhagynia a szállodát és szerencsére senki nem sérült meg. Az már sajnos most látszik, a mostani tűzvész nagyobb pusztítást végzett, mint a 2008-as... 

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Patika
2024. március 24. 06:16
Micsoda emlékhely! Meg kell mentenünk múzeumnak! Hogy megemlékezhessünk valahol az EU-NATO kapitalizmus gazdasági rabszolgatartók mélyszegénységi modelljét nyakunkba hozókra. Újságtiprókám, mi mást szeretnél még betűpiedesztálrta emelni a NER-bulihely milliárdokat elsíboló reneszánsza érdekében?
akkor ki
2024. március 09. 21:07
Én láttam a Duna másik oldaláról. Akkor híres vagyok? Vagy a szálloda az?
bodrigyuri
2024. március 09. 19:52
Nagyszerű! És minden szobában telefingották az ágyat.
Zolotarjov
2024. március 09. 19:19
Na ugye..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!