Tavasz van, de lesz-e még tél? Németh Lajos meteorológust kérdeztük

2024. február 28. 09:16

A szakember a Mandinernek azt mondta, nem lehet kizárni, hogy március második felében, a következő hónapban a mostani, mediterrán jellegű nagyon enyhe levegő helyébe hideg levegő áraszt el bennünket.

2024. február 28. 09:16
null

Sorra dőlnek a melegrekordok, legyen szó a napi legmagasabb hőmérsékletekről vagy a legalacsonyabbakról. S biztos, hogy egy ideig még marad a februári tavasz, a szakemberek szerint számítani lehet a következő napokban is új csúcsokra – számol be a Köpönyeg. 

Forrás: Köpönyeg

Szombaton, február 24-én mind a fővárosi, mind pedig az országos rekord megdőlt. Budapesten Pestszentlőrincen mérték a főváros legmelegebb éjszakáját, pontosabban a legmagasabb minimum hőmérsékletet. Egy 2017-es adat került a süllyesztőbe, akkor 8,1°C volt a leghidegebb, most 9,7°C. Az országos rekordot Kecskeméten, a K-puszta állomáson regisztrálták a műszerek, 10,8°C volt. Itt is egy hét évvel ezelőtti adatot utasított maga mögé a szombati mérés, így a második helyre csúszott a szintén 2017-es 9,2°C.

Ennél talán izgalmasabb kérdés, hogy erre az évre 

már végleg magunk mögött hagytuk-e a telet, vagy elképzelhető, hogy lesz még hideg, fagy, hó. 

Németh Lajos a Mandinernek megerősítette, áprilisi időjárással búcsúzik a február és így kezdődik a március is. Ennek ellenére nem lehet kizárni, hogy március második felében vagy a következő hónapban a mostani, mediterrán jellegű nagyon enyhe levegő helyébe észak, északkelet felől hideg levegő áraszt el bennünket, így tavaszi fagyok elképzelhetők.

A sokéves tapasztalat azt mutatja, amennyiben ilyen rendkívül enyhe a tél és a vegetáció tavaszt érez – lassan már virágoznak a gyümölcsfák –, akkor egy-két hidegbetörés elő szokott fordulni a következő hónapokban itt, a Kárpát-medencében – jelentette ki az ismert meteorológus.

Az idei tél annyival enyhébb a sokévi átlagnál, minthogyha a havi középhőmérséklet nem februári, hanem áprilisi lenne, 

de ez szinte az egész 2023/24-es téli időszakra jellemző volt – mondta Németh Lajos. Arra a kérdésre, hogy a következő esztendőkben még jobban elfajulhat-e a helyzet, a meteorológus közölte, mindig változott az éghajlat, s egyértelmű, hogy most felmelegedő szakaszban vagyunk, emiatt egyre szélsőségesebb időjárási helyzetek generálódnak, de nem lehet tudni, ennek a folyamatnak mi lesz a vége.

A meteorológus azonban nem optimista. Szerinte nem jó irányban haladunk, de leginkább a gyorsaság elgondolkodtató. Az eddigi négy évszakos időjárást Magyarországon is kezdi leváltani a mediterrán térségre jellemző két évszak, az egyik a forró, aszályokkal terhelt nyári, a másik a borongós, esős, enyhe téli félév. 

Ez a változás pedig minden élőlénynek komoly megpróbáltatást jelent. 

Ugyan a mediterrán térségekben is élnek emberek, állatok, növények, de ezek az évezredek, évszázadok során jól alkalmazkodtak az ottani viszonyokhoz, viszont itt, a Kárpát-medencében mi nem szoktunk hozzá, ezért visel meg mindenkit ez az időjárás. Ezért nagyon jó lenne, ha meg lehetne állítani a felmelegedést – fogalmazta meg az óhaját Németh Lajos.

Nyitóképünk illusztráció: Nyíló hóvirág (Galanthus) a Zala vármegyei Nagybakónak közelében 2024. február 4-én. MTI/Varga György

 

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:15
🍓 ️ ­­A­ ­­­d­­­ö­g­ö­s­­­ ­­l­­­á­­­n­y­­o­­­k­ ­­v­­­á­­­r­­n­­a­­k­­­ ­­­r­­á­­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­­­.­­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­.­­­𝗙­­­𝗨­𝗡
Reszelő Aladár
2024. február 28. 13:38
Tudom hogy nem jó a természetnek, de én személyesen meg tudnám szokni az ilyen meleg Februárokat. Bár igazából az egész télre sincs szükségem. Legyen hó a hegyekben, ahol síelni lehet, de itt a városban sok szükség nincs a hidegere. Különben is, ha kevesebbet fűtünk a rósz Putylernek és jó Ukrajnának.
bakafant-28
2024. február 28. 12:30
Lajos legnagyobb teljesítményét egy kb. 20 évvel ezelőtti szilveszteri műsorban nyújtotta. Jól be volt állva,és mindenáron rá akart mászni Szandira.Nagyon hiteles volt,mondhatni őszinte....
Ugandai Bubu
2024. február 28. 11:04
Ja, nem lehet kizárni, ez elég diplomatikus megfogalmazás. Németh Lala felejtős, már hetek óta ígérgeti a hideget a mandiner hasábjain, aztán semmi. Teljesen irreleváns, a hivatalos előrejelzést kell nézni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!