Szijjártó Péter: Magyarország a BYD-beruházással diktálni fogja a technológiai világforradalom tempóját (VIDEÓ)

2024. február 23. 16:57

A külgazdasági és külügyminiszter szerint hazánk időben ismerte fel a globális változásokat.

2024. február 23. 16:57

A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD magyarországi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy hazánk hosszú idő óta először nem kullogni fog az események után, hanem diktálni fogja egy nagy globális technológiai forradalom tempóját – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

A tárcavezető a vállalat autóátadó ünnepségén nagy sikertörténet kezdetének nevezte a több milliárd eurós, több ezer új munkahelyet létrehozó szegedi gyárépítését, amelynek nyomán már véglegessé válik, hogy

Magyarország évszázadnyi idő után először egy nagy globális technológiai megújulásban diktálja a tempót, és nem fut vagy kullog az események után”.

Beszédében hangsúlyozta, hogy a következő évtizedekben az európai gazdaságot nagymértékben fogja meghatározni az elektromos autóipar, ekként a BYD beruházása hosszú távú garanciát jelent a magyar gazdaság növekedési pályájának fenntartására. Ráadásul – mint közölte – a projekt bizonyíték a keleti nyitás stratégiájának sikerére is. „Idejében, vagy mondhatnám azt is, hogy idejekorán felismertük azt, hogy a keleti gazdaság nem csak felzárkózik rövid időn belül a nyugati gazdasághoz, hanem bizonyos területeken meg is haladja azt” – fogalmazott.

Szijjártó Péter kiemelte: „ezért van az, hogy bárki bármit mond, ma Európában hatalmas verseny zajlik a legmagasabb technológiai színvonalat képviselő, ultramodern, s ezerszámra munkahelyeket teremtő kínai beruházások iránt”. „Mi ebbe a versenybe időben, mondhatnám, elsőként neveztünk be, így fordulhatott elő az, hogy mára Magyarország lett a kínai beruházások első számú közép-európai célpontja” – jelentette ki, érintve azt is, hogy 2020 után 2023-ban is a kelet-ázsiai országból érkezett hazánkba a legtöbb beruházás.

A BYD Magyarország ötödik autógyára lesz.

Ez, azt hiszem, megint csak alátámasztja, hogy nem túlzás azt állítani, hogy Magyarország európai autógyártó nagyhatalom” – mondta. Illetve arra is kitért, hogy a kínai autóipari vállalat nagyon gyorsan elnyerte a magyar emberek bizalmát, hiszen az értékesítés még alig kezdődött meg, és máris sokan vásárolják a BYD autóit. „Úgyhogy elmondhatjuk azt, hogy a BYD, Magyarország kormánya és Szeged önkormányzata mellett a magyar autósok is bekapcsolódtak ennek a közös sikertörténetnek a megírásába, amely sikertörténet folytatása mellett Magyarország kormánya továbbra is elkötelezett” – fűzte hozzá.

A miniszter rámutatott, hogy a világ ma őrült időket él, nagy a kiszámíthatatlanság, az elmúlt öt évben három globális vészhelyzet rengette meg a gazdaságot, amelyek nyomán új világrend van kialakulóban. Szavai szerint viszont mindezen bizonytalanságok közepette is van egy megállíthatatlan világgazdasági folyamat, amely töretlenül halad előre, mégpedig az autóipar elektromos forradalma. „Itt új iparág születik, született a szemünk előtt, és ennek az új iparágnak olyan mértékű a hatása, hogy egy teljesen új világgazdasági realitásról kell beszélnünk. Ebben az új világgazdasági realitásban bizony a lapokat újraosztják, teljesen új vállalati stratégiákra és teljesen új kormányzati, gazdasági stratégiákra van szükség a siker érdekében” – tudatta.

 „És van két szereplő, amelyek egész biztosan sikeres stratégiát választottak, hiszen itt van a BYD, amely mára a világ legnagyobb és legtöbb elektromos autót eladó vállalatává vált. És itt van Magyarország, amely pedig nem a legnagyobb és legnépesebb országok közé tartozván mégis az elektromos autóipari átállás globális éllovasává vált” – tette hozzá.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Mandiner éves előfizetés féléves áron!

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. március 03. 15:08
Degenerált.
oberennsinnen49
2024. február 23. 18:55
Izisz Ventrotty (Ventrotty, ez nem a legjobb nicknév) csak pár szó: Action for Democracy, G. Soros - és máris megvan "mindenszaros", "rárepülő legyek" rejtélye... Ezek a balos felhasználó magyar gyűlölő fizetett qrvák szimplán csak G. Soros szarát nyelik le és böfögik vissza az arcunkba. Ezzel önmagukat lökik a pokolba.
Zsolt75
2024. február 23. 18:53
"Deszarittélni" Ez olyan, mint mikor a ceu genderszakának elüldözésén siránkoznak, de a fudan ellen tüntetnek, mert az "kémegyetem".
oberennsinnen49
2024. február 23. 18:51
Egy kicsit túlboldogos lett Szíjjártó, de van igazság a kijelentésében. Ám van kockázat is, a protekcionizmus - hej, ebben is ott, benne van a -cionizmus - akár megálljt is mondhat a kínaiak európai terjeszkedésének. Ami. ha bekövetkezik, az már az epilógusa lenne az emberi történelemnek? Mélyállam-FED számára semmi nem drága, ha az uralma csak világterrorral tartható, ma így látszik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!