Szemben a biológiatagadással

2024. február 07. 23:09

2024. február 07. 23:09
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Emberi sokféleség, ezt a címet viseli Charles Murray amerikai társadalom­tudós – mondhatnánk: szociológus – magyarul megjelent vaskos kötete, mely alcíme szerint a gender, az osztály és a rassz biológiájáról szól. Botránykönyvszaga van, mégsem az: a tekintélyes munka inkább visszafogott tudományos fejtegetéseket tartalmaz, sok laikusoknak szánt magyarázattal, főleg ami a módszertant és a tudományos fogalmakat illeti.

A szerző szembemegy a nyugati társadalomtudomány baloldali attitűdjével és társadalommérnöki céljával”

Annak persze botrányos lesz a könyv, aki szerint a gendernek, az osztálynak és a rassznak eleve nem is lehet biológiája, minden társadalmi konstrukció. A kortárs társadalomtudományos elit, amely biológiatagadásban él, nem is emésztette meg Murray munkáját. A neve amúgy is anatéma alatt van az 1994-es The Bell Curve miatt, amelyben azt állította, hogy az intelligenciát veleszületett és környezeti faktorok is alakítják, és az adatok alapján úgy találta, hogy a feketék intelligenciája átlagosan alacsonyabb. A téves értelmezésekkel szemben azonban nem volt rasszista.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Kapcsolódó cikkek

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-41
2024. február 17. 19:28
🍓 ️ F­­o­­r­­r­ó­­­ l­­á­­­n­­­yok sz­­­ex­­­et ak­­­ar­­n­­­ak, ba­­­sz­­­d m­eg ők­­et itt 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­­.­­­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­.­­­𝗙­­­𝗨­𝗡
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. február 12. 01:03
Miért mindig az ilyen mandineres köcsögdudák vekengenek folyton a genderen? A magyar embereknek nincs közte az első száz problémáik között.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik