Pánikba esett a baloldal: összerúgta a port Gyurcsány és Karácsony

2024. február 05. 08:10

Elmérgesedhetett a viszony a baloldalon: Karácsony Gergely főpolgármester az elmúlt időszakban több hibát is elkövetett – értesült a Magyar Nemzet. Ezért egyesekben felmerült egy alternatív baloldali főpolgármester-jelölt keresésének ötlete is.

2024. február 05. 08:10

Összerúgta a port a baloldal a Városházán, drámai folyamatok indultak el a fővárosban.  – értesült baloldali forrásoktól a Magyar Nemzet. A baloldal nem bocsátotta meg Karácsony Gergelynek az utóbbi idők hibáit. A Magyar Nemzet úgy tudja,

  • Karácsony Gergely pánikba esett azért, mert Vitézy Dávid – aki még be sem jelentette indulását a főpolgármesteri székért – a vártnál népszerűbb, és van esély arra, hogy adott esetben legyőzze Karácsonyt.
  • Karácsony az elmúlt egy hónapban kapkodni kezdett, nem tudja kimagyarázni újabb és újabb botrányait. Ilyen az adománygyűjtő ládikák ügye, a Lánchíd felújítása körüli botrány és a pulykaügy.
  • Karácsony megítélése nagyot zuhant a baloldali pártok körében. Az utolsó csepp a pohárban éppen a pulykaügy volt, vagyis az, amikor a BKK vezetője levágásra váró pulykához hasonlította az utasokat, Karácsony mégsem fogadta el a lemondását.
  • Gyurcsány Ferenc kiadta az ukázt a DK-soknak: Karácsonyt nem kell támadni, de megvédeni sem.
  • A baloldalon amiatt aggódnak, hogy a párhuzamosan futó botrányos ügyek leépíthetik Karácsony népszerűségét, aki hasonló helyzetben visszalépett az előválasztási küzdelmektől 2021-ben. Egyesekben a sok hiba miatt felmerült a B terv, vagyis Karácsony lecserélése egy másik főpolgármester-jelöltre.

A baloldali politikusok szerint az elmúlt egy hónapban elpárolgott Karácsony Gergely korábbi magabiztossága, hibát hibára halmoz, 

kezd eluralkodni a főpolgármesteren a pánik. Mindez szorosan összefügg azzal, hogy színre lépett a főpolgármester egyik lehetséges kihívójaként Vitézy Dávid. 

A Városháza belső ügyeire rálátó források úgy vélik, emiatt mutatkoznak Karácsony Gergelyen a pánik jelei, veszélyben érzi az eddig tükörsimának hitt választási győzelmét, és ez az ideges hangulat vezetett az elmúlt hetek sorozatos főpolgármesteri ballépéseihez.

Vannak, akik úgy vélik a baloldalon, hogy Karácsony több nagy horderejű ügyben is súlyos hibát követett el: a tömegközlekedésben bevezetett járatritkítások borzalmas kommunikációja, valamint a teljesen hiteltelen magyarázkodások az adománygyűjtő ládákról, illetve a hídpénzbotrány, azaz a Lánchíd felújítása kapcsán felvetődő korrupciógyanú egyre inkább „ráégnek” Karácsony Gergelyre.

A Magyar Nemzet úgy tudja, a főpolgármestert a kabinetfőnöke, Balogh Samu győzte meg arról, hogy ne fogadja el az utasokat vágásra érett pulykákhoz hasonlító BKK-vezér, Walter Katalin lemondását. Walterről egyébként közismert, hogy Bajnai Gordon bizalmasa, 2013-tól másfél évig az egykori baloldali miniszterelnök kabinetfőnöke volt. Több ok miatt is döntő hibát követett el Karácsony. 

  • Egyrészt a baloldali pártok Walter távozása mellett voltak, ezért feszültté vált a hangulat Karácsony és szövetségesei között. 
  • Másrészt a Városházán attól tartanak, hogy Walter pozícióban tartásával Karácsony gyakorlatilag a „nevére vette” a pulykás hasonlatot, ez pedig nagyon sokba kerülhet a választási kampányban.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Horváth K. József

Magyar Hírlap

Idézőjel

A lemondás el nem fogadása azt is jelenti, hogy Karácsony éppúgy vágásérett pulykáknak tartja a budapestieket, mint Walter Katalin.

A beszámolók szerint Gyurcsány Ferenc egyenesen azt az ukázt adta ki pártjában, hogy nem szabad támadni Karácsonyt, de megvédeni sem kell. Ezt a hangulatot Karácsony Gergely stábjában is megérezték.

A Magyar Nemzet arról is tudomást szerzett, hogy a főpolgármester összeveszett Tordai Csabával, aki egyfajta mindenes, kulcsember a Városházán, hiszen minden szerződést, előterjesztést ő láttamoz. A kettejük megromlott viszonya problémákat okozhat a fővárosi önkormányzat mindennapi működésében is. Ráadásul Tordainak fontos szerepe lehetett a Karácsony által alapított 99 Mozgalom kampányfinanszírozási botrányában.

Ezt is ajánljuk a témában

Volt, aki azt mondta, Karácsony és Tordai – akik korábban kifejezetten jó személyes viszonyban voltak – mostanában nem is állnak szóba egymással. Ez pedig elbizonytalanítja az eddig elsősorban jogi főtanácsadójára támaszkodó főpolgármestert a mindennapokban.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. február 06. 09:17
Ha pedig a Fidesz jó ütemmel beáll Vitézy mint az emberek jelöltje mögé, akkor akár vissza is lehet venni Budapestet és rá lehet bízni azokra, akik tényleg tenni is akarnak a városért és még csak értenek is hozzá.
makapaka2
2024. február 05. 23:20
Mindketten szélhàmos gazemberek.
Fed74
2024. február 05. 18:51
Vonyítsatok fideszes kutyák van miért!!! O.V : el a kezekkel a Gyermekeinktől !!! O.V : mi megvédjük a Gyermekeinket!!! Tényleg!!!!! Éppen most adtak kegyelmet, egy erdélyi pedofil Román kutyának!! Ugye tudjuk, ez a Bicskei sztori! Nagy Nemzeti keresztény fidesz!!!!
Intar
2024. február 05. 17:18
A fő Mekk mesternél még egy vak macska is jobb polgármester lenne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!