Tordai Csaba mindenhol feltűnik: Demszky, Gyurcsány, Karácsony és az ellenzéki pártok, mint például a Kutyapárt mögött

2024. február 02. 05:23

A baloldal aduja, Tordai Csaba a Városházán kívül is aktív: minden jel szerint a teljes baloldal jogi képviseletét ellátta már, pártalapítványaik működésével kapcsolatos jogi eljárásokba is belelátott. Nem egyszer a Kutyapárt meghatalmazottjaként járt el.

2024. február 02. 05:23
Tordai Csaba; Bárándy Péter
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Odavannak Tordai Csaba munkájáért a Városházán. Maga a baloldali főpolgármester, Karácsony Gergely az egyik „legkiválóbb” kollégájának tartja Gyurcsány Ferenc egykori államtitkárát, Bajnai Gordon bizalmasát; általános helyettese, Kiss Ambrus állította, a jogi tanácsadóként ténykedő ügyvéd kiváló munkatársuk, „kiváló munkát végez a Városháza működtetésével, a döntések előkészítésével kapcsolatban”. Az újpesti polgármester, Déri Tibor ennél is tovább ment,

Tordai Csaba kiváló szakember, nagyon jó munkát végez, köszönjük szépen a munkáját.

Tordai Csaba
Budapest, 2008. május 13. Tordai Csaba, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság ülésén, amelynek napirendjén a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény módosítása; a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács közjogi jogállása, jogköre, összetétele és feladatai, valamint működési keretei; és a büntető törvénykönyv szerepel. MTI Fotó: Illyés Tibor
Forrás:  MTI

Ezt is ajánljuk a témában

Nyomozók szálltak ki Tordai Csabához a Karácsony-féle 99 Mozgalom gyanús pénzügyei miatt

Annak ellenére szavaznak bizalmat Tordainak, hogy tavaly év végén kiderült: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói kiszálltak a jogi főtanácsadóhoz, miután nyomozás zajlik a Karácsony által alapított Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület (99 Mozgalom) gyanús pénzügyei miatt. (Előbb költségvetési csalás gyanújával rendelt el büntetőeljárást a NAV. Majd az adóhatóság pénzmosás miatt is vizsgálódni kezdett, ezt követően hamis magánokirat felhasználása gyanújával tett feljelentést az OTP.) A Magyar Nemzet akkor azt írta, Tordai Csaba belvárosi ügyvédi irodájában írhatták alá azt a tíz jegyzőkönyvet, amelyeket a hatóságok lefoglalhattak. (A nyomozók Perjés Gábornál, a városvezető párttársánál szintén tartottak házkutatást.)

Ugyan Karácsony igyekszik eltolni magától az ügyet, mondván, ő bizony egy fillér közpénzt sem használt fel a legutóbbi miniszterelnök-jelölti kampányában, a Nemzeti Információs Központ (NIK) által nyilvánosságra hozott, a baloldal kampányfinanszírozásának vizsgálatáról szóló jelentésben olyan tényadatok szerepelnek, amiket nem lehet sem ezzel megmagyarázni, sem a „mikroadomány-gyűjtő nagy ládikákkal”, sem pedig azzal, hogy jogszerű, de anonim módon gyűjtöttek adományt, mert „ebben az országban azok az emberek, akik pénzzel támogatnak egy posszibilis miniszterelnök-jelöltet Orbán Viktorral szemben, azoknak nagyon komoly félnivalójuk van”.

Vagyis továbbra sincs arra magyarázat, hogyan és kiktől érkezett 506 millió forint a 99 Mozgalom számlájára,

döntően euróban és angol fontban. A NIK jelentése kitér rá: „összesen 917 695 euró és 3900 angol font készpénzbefizetés valósult meg a számlán a vizsgált időszakban”. Ezt az összeget készpénzben fizették be 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között a mozgalom számlájára, több részletben. A befizetések bőven az előválasztási- és az országgyűlési kampány után folytatódtak, így kérdés az is, hogy valójában kikhez kerültek a beérkezett százmilliók.

Ezt is ajánljuk a témában

Tordai Csabának az áttörést a 2002-es szocialista-liberális kormányváltás hozta meg igazán

Tordai Csaba viszont régi motoros a baloldalon. Karácsony jelenlegi jogi főtanácsadója korábban is dolgozott a főpolgármesterrel, részt vettek a rendszerváltáskor zajlott kerekasztal-tárgyalások történetét feldolgozó kutatási projektben, együtt dolgoztak a Medián nevű közvélemény-kutató cégnek. Az ügyvéd Demszky Gábor mellett szintén feltűnt,

de az áttörést a 2002-es kormányváltás hozta meg számára.

Először az Igazságügyi Minisztériumban dolgozott, 2007. július 1-jétől 2008 februárjáig Miniszterelnöki Hivatal jogi és koordinációs szakállamtitkára, 2008 februárjától pedig a MeH államtitkára lett. 2010 és 2019 között nem tűnt el, aktív maradt a közéletben – ügyvédkarrierje építése mellett több sikeres alkotmányjogi panaszt készített elő a magyar állam elleni strasbourgi pereskedések nyomán; valamint visszatérő vendége a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványok és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) rendezvényeinek, amelyeken a 2010 után felálló kabineteket jogi alapon támadták.

Tordai további tevékenysége: szavazatszámlálók megszervezése, ellenzéki pártok képviselete

2019-ben Tordai Csaba bekerült a Városházára, s a mai napig ott dolgozik – mint írtuk, ott rendkívül elégedettek vele.

Csakhogy nem pusztán a fővárosban (volt) aktív Karácsony embere, Gyurcsány és Bajnai bizalmasa,

a 2022-es országgyűlési választásokon is kulcsszerep jutott számára. (Mások mellett erre utal a Mandiner birtokába jutott megkeresés is, erről lentebb olvashatnak.) Tordai Csaba kuratóriumi elnöke annak a Tiszta Választásokért Alapítványnak, amely már jóval a parlamenti voksolások előtt fontos feladatot kapott. Vállalta a „20K – Húszezer ember az ország tízezer pontján egy teljes napon át” projekt megszervezését, amelynek célja az volt, hogy legalább 20 ezer önkéntest toborozzanak, akik a szavazókörökben ellenőrzik a választások tisztaságát. A kezdeményezés mögött a nyilvánosan elérhető beszámolók szerint 2022-ben kizárólag támogatásokból gyűlt össze 16 millió forint, amit ismeretterjesztő anyagok elkészítésére, és egy informatikai rendszer kiépítésére használt fel Tordai alapítványa. Az ügyvéd alapítványa a 20k22 projekt forrásainak biztosítása érdekében mikroadományozási kampányt szervezett. S a szervezet állítása szerint sem külföldi támogatást, sem gazdasági társaságtól vagy más alapítványtól származó támogatást nem fogadtak el.

A Tiszta Választásokért Alapítvány honlapján ennek ellenére feltüntették a nagyobb ellenzéki tömörülések pártalapítványait támogatóként,

mint a Megújuló Magyarországért Alapítvány (Párbeszéd-Zöldek), az Új Köztársaságért Alapítvány (DK), az Indítsuk be Magyarországot (Momentum Mozgalom), az Ökopolisz Alapítvány (LMP – Magyarország Zöld Pártja), illetve a Magyar Kétfarkú Kutya Párt által alapított Savköpő Menyét Alapítvány. Érdekesség, a Tordaiék alapítványának nyújtott donációk nem szerepelnek az említett alapítványok 2022. évre vonatkozó pénzügyi beszámolóiban.

Tiszta Választásokért Alapítvány honlapja – támogatók között az ellenzéki tömörülések alapítványai. Független? Aligha!
Forrás: Képkivágás

Megszereztük Tordai Csaba saját magát leleplező leveleit!

Ehhez kapcsolódó,

lapunk birtokába jutott több olyan levél is, amiben Tordai maga jár el az ellenzéki pártok nevében az úgynevezett választási bizottsági tagok megbízása kapcsán.

Mégpedig így: „Tisztelt Választási Iroda! A Demokratikus Koalíció, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, az LMP–Magyarország Zöld Pártja, a Magyar Szocialista Párt, a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd Magyarországért Párt, mint az országgyűlési képviselők 2022. évi általános választásán közös országos listát állító jelölő szervezetek, a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. Törvény (a továbbiakban: Ve.) 28. § (4) bekezdése, illetve 29. § (1) bekezdése alapján a csatolt, minősített elektronikus aláírással ellátott okiratban bízza meg a szavazatszámláló bizottság – egy szavazókörös településen helyi választási bizottság – tagjait. (…) A szavazatszámláló bizottsági tagok megbízását a közös listát állító hat jelölő szervezet központilag, elektronikusan intézi, ezért az esetleges problémákkal kérjük, a [email protected] címre írt emailben forduljon hozzánk. Kérjük, hogy szíveskedjen erre az e-mailre válaszul visszaigazolni az email kézhezvételét, továbbá tájékoztatásul megküldeni az eskütétel időpontját. Tisztelettel, dr. Tordai Csaba”.

Egy másik megkeresésben pedig az MKKP meghatalmazottjaként lépett fel.

Tordai jelenléte magyarázatot adhat arra: miért nem indít főpolgármester-jelöltet a kutyapárt

És mint azt portálunk elsőként megírta, a pártalapítványokkal kapcsolatos hivatalos ügyekben is kulcsszerepe van Tordainak.  Ezt támasztja alá, hogy a Kutyapárt alapítványának képviseletében, valamint a párthoz köthető ügyekben is feltűnik Tordai neve, mint ellenjegyző ügyvéd, és mint a párt jogi képviselője. Kapcsolódó lehet,

de például épp az MKKP volt az a párt, amely leszögezte: nem indítanak főpolgármester-jelöltet Budapesten; hallgatólagosan Karácsonyt támogatják.

Karácsony jogi főtanácsadója, Gyurcsány korábbi államtitkára tehát minden jel szerint a teljes baloldal jogi képviseletét ellátta, pártalapítványaik működésével kapcsolatos jogi eljárásokba is belelátott.

Nyitókép forrása: Máthé Zoltán (MTI)

Ezt is ajánljuk a témában


 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kissb56
2024. február 02. 10:00
Miért nincs még tordai előzetesben? Kedves nyomozó hatóság.
nanemane-0
2024. február 02. 07:41
Ez Bencének valami rokona?
karakán
2024. február 02. 06:23
Ez a mocsok a tordaimajombence apja?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!