A kegyelem lényege, hogy nem érdem alapján történik

2024. február 05. 22:39

Az, hogy kegyelmet gyakoroltak Göncz Árpádtól a mai elnökig sokan (bár nem sokszor), nem jelenti azt, hogy akár egyetlen esetben is azonosultak azzal, akinek kegyelmet adtak.

2024. február 05. 22:39
Novák Katalin
Petri Lukács Ádám
Petri Lukács Ádám
Vendégszerző

Érdemes tisztázni: kegyelmet általában bűnelkövetők (vagy legalábbis azzal alapos okkal gyanúsítottak) kapnak, s hát a bűnösök sokszor ellenszenvesek. Nem is kell, hogy bárkinek szimpatikusak legyenek, sőt, a pedofil bűncselekményekkel kapcsolatos minden megvetés elemi ösztönünk.

Na de a kegyelem lényege, hogy nem érdem alapján történik, arra jogos igénye nem is lehet senkinek, hanem szubjektív döntés alapján.

Ezért is értelmetlen a javaslat, miszerint egy ilyen döntést indokolni kéne.

Ez egy jogállami intézmény, elég speciális, de velünk élő, s jó intézmény; rendkívül abszurd, hogy azok, akik egyik nap a joguralom hiányát vetik a kormányzó hatalom szemére, a másik nap amiatt háborodnak fel, hogy a köztársasági elnök él törvény adta jogkörével.

Az, hogy kegyelmet gyakoroltak Göncz Árpádtól a mai elnökig sokan (bár nem sokszor),

nem jelenti azt, hogy akár egyetlen esetben is azonosultak azzal, akinek kegyelmet adtak.

Csupán annyit, hogy elolvasták a kegyelmi kérvényben írottakat és egyetértettek azzal (az igazságügyi tárcától jött) kezdeményezéssel, hogy az illető mentesüljön a büntetés alól. Nem azért, mert nem érdemelné meg, hanem azért, mert valamilyen – a kérvényben leírt szempont miatt – így látta jónak, akinek ebben döntési szabadsága van.

Ezt a döntési szabadságot amúgy a képviselők biztosítottak számára azzal, hogy megválasztották elnöknek, a képviselőket pedig a választópolgárok választották meg, másképpen mondva: közösen bíztuk a kegyelem dolgát az elnökre.

Sok évvel ezelőtt jogász barátom ügyvédként képviselt egy közismerten gazfickó pénzembert. Egy hetilapban, amely rendszeresen aggódik a jogállamért, a főszerkesztő írt akkor egy publicisztikát arról, hogy jogász barátom is egy gazember, hiszen efféle megbízást magára adó úr nem fogad el.

Holott ugye minden csecsemő tudja, hogy jogvédelem mindenkinek jár.

Olyan kellemetlenek ezek a blőd felháborodások, akár tudatlanságból, akár népszerűségi haszonlesésből születnek.

Kegyelmet a tiszta észnek, s egyébiránt mindenki mindenütt gyakoroljon a maga életében több empátiát, ha tetszik, napi kis kegyelmi gyakorlatokat. Nem lehet elég sokat.

Fotó: Mandiner/Földházi Árpád

 

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. február 09. 22:37
Ez a mocsok védhetetlen! 🤮🤮🤮
wing
2024. február 09. 22:26
Le lehet venni a cikket, a főnöknek más a véleménye.
Stego
2024. február 07. 13:30
Ne mentegessük a rossz döntést. Ez kevesebbet hoz, mint visz.
zsolti123
2024. február 06. 20:10
A bizonyos nem pedofil K.Endre már kb másfél évet letöltött börtönben, már reintegrációs őrizetben volt, amikor a köztársasági elnök kegyelemben részesítette. Ennyi a "bűne". https://mandiner.hu/belfold/2024/02/azert-az-nem-semmi-hogy-oldottan-pedofilizalo-lapok-es-veluk-simizo-viszonyban-allo-partok-szalltak-ra-novak-katalinra
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!