Megbukott Karácsony terve, de most sem jött zavarba

2024. február 09. 19:29

A Népszavának korábban nyilatkozó politológusok szerint már nincs olyan, hogy „ellenzék”. Ellenzéki pártok vannak, amelyek egymással rivalizálnak.

2024. február 09. 19:29

„Lehet, hogy nem közös listán, de egy politikai közösségként indulnak a júniusi önkormányzati választáson az ellenzéki pártok” – árulta el Karácsony Gergely a Népszavának.

Saját bevallása szerint az ő eredeti javaslata arról szólt, hogy a pártok közös fővárosi listát állítsanak,

de azt gondolja, hogy az is egy lehetséges út, „ha a Momentum egy önálló listával, de a politikai szövetségünk részeként indul”.

Karácsony legújabb ötlete

A lap közölte, hogy Karácsony Gergely politikai ajánlatot is tett a pártoknak, amelynek főbb pontjai: a közös lista, amelynek vezetését elvállalta volna, másrészt a közös polgármester-jelölt minden kerületben.

A jelöltek személyében az akkor szabott határidő szerint legkésőbb február közepéig kellene megállapodniuk.

Ahol ez valamilyen okból nem sikerül, ott a 2019-es önkormányzati választáshoz hasonló előválasztást kell tartani legkésőbb a március 15-ét követő napokban.

A baloldal esélyei

A Népszavának korábban nyilatkozó politológusok szerint a kerületek vélhetőleg lokálpatrióta, személyes kampányt fognak folytatni, megkülönböztetve magukat a pártközpontoktól.

Ez a hivatalban lévő ellenzékieknek segíthet is, új pozíciók megszerzésére viszont az ellenzéki összefogás felhajtóereje nélkül kevesebb esély van.

A Fidesz kezére játszik az is, hogy az ellenzéki oldal most nem zár úgy össze, mint 2019-ben, miközben erősebb lett a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, és a Mi Hazánk számára sem lehetetlen az öt százalék megszerzése. Ahogy a lapnak fogalmaztak:

már nincs olyan, hogy „ellenzék”. Ellenzéki pártok vannak, amelyek egymással rivalizálnak.

Az új listás választási rendszer is arra bátorítja az összes pártot, hogy önálló listán induljon. Ezzel azonban az ötszázalékos küszöb alatt teljesítő pártra adott szavazatok kárba vesznek, másrészt előállhat az a helyzet, hogy a kutyapárt vagy éppen a Mi Hazánk szavazataira is szükség lesz a város működtetéséhez.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Facebook

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ProletarFC
2024. február 10. 15:55
Tisztelt Karácsony Gergely főpolgármester úr! Arra kérem önt ebben a nyílt kommentben, hogy amennyiben rendkívül durva sarkvidéki időjárás lesz várható a magyar társadalom legsokabbat szenvedett és emberileg is legtöbbet érő társadalmi rétege, a hajléktalanoké életveszélybe kerülthet, nyissák meg most azonnal Budapest metroit, ne állják el a BKK biztonsági őrei a,metróba melegedni és nem utazni induló torzonborz hajléktalan embereket! Önök azt igérték, szociális lesz Budapest és nem olyan antiszociáls szar mint most Önök így Orbán és párt és korménytcsicskáinak a parncsát hajtják végre, ha feltartoztatják a koldusokat, hajléktalanokat. Minden tartós munkanélkülinek biztosítsanak ingyenes vármegye és országbérletet!
Abiondi
2024. február 09. 23:33
"másrészt előállhat az a helyzet, hogy a kutyapárt vagy éppen a Mi Hazánk szavazataira is szükség lesz a város működtetéséhez" Na itt van elásva a kétfarkú! A kutyák még csak-csak, de a migatyánk biztosan nem áll be GeLgő mögé, ha ne adj isten, megint megválasztják főpolginak a magas óvodást! Ugrik a támogatói háttér. Irányíthatatlan lesz a kesztyűbáb! Mi lesz így veled belpesti buborék???
figyelő4322
2024. február 09. 22:05
Nincsen ellenzék, csak ellenzéki pártok - jelentette ki a Geri polgármester. Lehet, hogy talán még büszke is erre? Na ja, most még csak kiabálnak egymásra, még talán ökölre is mennek... De a MOSLÉK megint összeáll hamarosan. Sőt, soha nem is vált igazán szét, csak az alkotó részei fortyognak egymás ellen... De összeáll, ami összetartozik! 😎
macskusz-4
2024. február 09. 20:19
Karácsony esetében a szó, a fogalmak, a lézezés értelmetlenségét hordozzák. Itt valóban a semmi semmizik. A metakommunikációja a 3 éves , anyacsöcs - fixált állapot és a felnőtt pszichopata szintézise. Egy müvészfilmben hitelesen tudna alakítani madarak által leszart hírdetőoszlopot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!