Támogatjuk az orosz energiafüggés csökkentését, de lehetetlent hiába kérnek Magyarországtól! – Steiner Attila a Mandinernek

2024. február 12. 05:31

Leválhatunk az orosz gázról? Mire költjük az érkező uniós forrásokat? Mikor lesz több szélerőmű hazánkban? Ezekről is beszélgettünk az Energiaügyi Minisztérium államtitkárával.

2024. február 12. 05:31
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Az uniós forrásokból az előző hónapokban ki­fizetett 520 milliárd forint hogyan érinti az Energia­ügyi Minisztériumot?
Brüsszeli módra nem egyszerű a támogatási struktúra sem. A Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz, vagyis az RRF teljes egészében vissza nem térítendő részére benyújtott magyar tervet már 2022 végén jóváhagyta az Európai Bizottság. Ebben szerepeltek energetikai beruházások is, és összességében a 2300 milliárd forintnyi keret fele hasznosulhat zöldátállást szolgáló intézkedésekben. Ezenkívül magába foglalt a demográfiai és a foglalkoztatási célok elérését segítő vagy köznevelési, egészségügyi fejlesztéseket is.

Mivel ebből a keretből máig nem kaptunk meg egyetlen eurócentet sem,

egyes programokat az előrehaladásuk érdekében a hazai költségvetés terhére előfinanszírozott a kormány. Idetartozik az áramhálózat korszerűsítése és rugalmasságának növelése, amivel nem várhattunk a napelemes termelés rendkívül gyors felfutása miatt. Időközben a nemzeti fejlesztési terveket ki kellett egészíteni a kizárólag energetikai célú RePowerEU kezdeményezéshez kapcsolódó részletes elképzelésekkel. Ezeket az energiaügyi tárca dolgozta ki, tavaly nyáron nyújtottuk be, december elejére minden uniós fórum elfogadta. A két részletben átutalt 350 milliárdos összeg a helyreállítási terv előlegrészét takarja, részben hitel, részben vissza nem térítendő támogatás. Aztán ott vannak még a hagyományos kohéziós programok, amelyekből az egyik, a KEHOP plusz szintén érinti az energetikai fejlesztéseket. A kohéziós programokban további 170 milliárd forintnyi forrás érkezett be januárban.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lajajakab11
2024. február 12. 19:45
moszkovitáknak INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! csak a félkegyelműek válaszoljanak!!
Süsüke
2024. február 12. 18:42
Európa és köztük mi is tökön lőjjük magunkat és a gazdaságunkkat ezzel az erőltetett zöldizmussal! hatalamas pénzek mennek feleslegesen a kukába miközben másra is költhetnénk a pénzt! A szélerőművek nem valók Magyarországra, rendkívül drága a telepítésük, fenntartásuk, lebontásuk és nincs megoldva a hulladék hasznosítása! Elképesztő mennyiségű beton (a cement rengeteg CO2 kibocsátással ját) ami persze semmi köze a globális éghajlat vátozáshoz de klímahisztiseink még mindig ezt nyomják!
B_kanya
2024. február 12. 10:48
"polárüveg 2024. február 12. 09:27 2 szuperforró geotermikus ponttal rendelkezik, ahol a porózus kőzet lehetőséget ad paksi méretű áramtermelésre egyenként" Mutatnál valahol a Földön ilyen geotermikus erőművet?
B_kanya
2024. február 12. 10:45
vaevictis-2 "2024. február 12. 09:57 Szia Kitty, műltkor azzal deicsekedtél, hogy leegyeztetted a randit B_kanya-val. Hogy zárult? " Ha már nem engedem, hogy leszopj, álmodozhatsz Kánya bácsi pöcséről - de csak csendben.... De a seggemtől is takarodhatsz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!