Jól vizsgázik az új ügyeleti rendszer, mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat

2024. február 19. 16:11

Budapest kivételével már országszerte az új ügyeleti rendszerben fordulhatnak sürgős orvosi segítségért a betegek. Vége a bizonytalanságnak, az új rendszerben egységes, világos szabályok alapján kapnak ellátást a betegek az ország egész területén. Mutatjuk a részleteket.

2024. február 19. 16:11
null

Februártól már Budapest kivételével az ország összes vármegyéjében a megújult alapellátási ügyeleti rendszerben kérhetnek segítséget a betegek. A főváros sem marad ki az alapvető átalakításból, az idén Budapestre is megérkezik az új ügyeleti rendszer – emelte ki Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára az Inforádió műsorában.

Az államtitkár kiemelte: eddig kimondottan jól vizsgázott a megújult rendszer, átlagosan

  • 20 százalékkal csökkent az indokolatlan kiszállások száma,
  • 10-12 százalékkal esett vissza a sürgősségi osztályokon indokolatlanul várakozók száma,
  • 3000 esetből egy esetben kellett életmentő beavatkozásra átadni a beteget.

A számok tehát azt mutatják, hogy a korábbi, magánszolgáltatók által ellátott, kiszámíthatatlan, sok esetben hiányos ügyeleti rendszer helyett egy egyszerűbb, hatékonyabb, a legkisebb településeket is lefedő ügyeleti ellátási rendszert sikerült kialakítani. Ez jó a betegeknek, mert a központi ügyeleti telefonszámon minden esetben szakember dönti el, hogy milyen ellátásra van szükség, és a kórházaknak is jó, mert jelentősen visszaesett azoknak a száma, akik a sürgősségi osztályokra mennek, miközben nem indokolt a sürgősségi ellátás. Esetükben akár 5-6 órát is várakozniuk kell, mivel az súlyos, életveszélyes állapotban lévők elsőbbséget élveznek a sürgősségi ellátásban – részletezte az államtitkár.

Mutatjuk, hogy működik az új ügyeleti rendszer

Míg korábban az ügyeleti ellátást különböző cégek, egészségügyi szolgáltatók végezték, addig az új rendszerben az Országos Mentőszolgálat szakemberei látják el azokat a felnőtteket és gyermekeket, akiknek akkor van szükségük orvosra, amikor a háziorvos nem rendel. 

Ha valaki úgy érezi, hogy ügyeleti időben segítségre van szüksége, akkor egyetlen, országos, központi telefonszámon, a 1830-as számon tud kapcsolatba lépni az OMSZ ügyeleti központjával, felnőtt és gyermekorvosi ellátás esetén is. Ha a beteg állapota súlyos, akár életveszélyes, továbbra is a 112-es általános segélyhívót kell tárcsázni.

Takács Péter a tapasztalatokat összegezve kiemelte: a 1830-as telefonszám mindig elérhető, ugyanis ha egy perc után sem tudja fogadni az ügyeletes diszpécser a hívást, akkor az egy másik központba fut be, ám ebből a betegnek semmilyen hátránya sem származik az egységes rendszernek köszönhetően. A rémhírekkel ellentétben nem csökken, hanem érdemben nő az ellátás színvonala. 

Ezt is ajánljuk a témában

A diszpécserek egy részletes protokoll alapján felmérik, milyen súlyosak a panaszok, ezt követően mérlegelnek. A panaszok alapján az OMSZ szakemberei kevésbé súlyos esetben arra kérik a beteget, hogy a háziorvost keresse fel rendelési időben, ha súlyosbodnak a panaszai, akkor később ismét telefonáljon, vagy keresse fel a legközelebbi ügyeleti pontot, amely lehet erre a célra nyitva tartó rendelő, mentőállomás, vagy kórházi ügyeleti pont. A legközelebbi ügyeletről részletes tájékoztatást kap a beteg.

Ha a beteg nincs olyan állapotban, hogy ezt megtegye, vagy mozgásában korlátozott, esetleg nagyobb távolságot kellene megtennie, de nem tud mivel elmenni a legközelebbi ügyeletig, akkor a diszpécser kiküldi az ügyeletes személyzetet, akik mentőorvosok, egészségügyi szakdolgozók. Ebben az esetben – mivel nem súlyos, életveszélyes a páciens állapota – nem érkezik olyan gyorsan a segítség, mintha mentőt hívna a beteg.

A diszpécser egyszerű kérdések segítségével méri fel a beteg állapotát. Abban az esetben, ha kórházi ellátást tart indokoltnak, egyből értesíti a mentőket.

Egyszerű a rendszer, egy fő szabályt kell betartani

Az államtitkár az új ügyeleti rendszer ökölszabályának nevezte annak eldöntését, hogy a páciens a 1830-as ügyeleti telefonszámot hívja, vagy a 112-n értesítse a mentőket. Ezt a korábbi gyakorlatnak megfelelően kell alkalmazni, vagyis mentőt csak indokolt esetben szabad hívni.

Az új ügyeleti rendszer kimondottan előnyös abból a szempontból, hogy a panaszok alapján egy mindig elérhető szám tárcsázásával azonnal tisztában lesz vele a páciens, hogy mi a teendő. Ezzel az államtitkár szerint már azonnal, 

látványosan csökkent azoknak a betegeknek a száma, akik indokolatlanul keresik fel a kórházi sürgősségi osztályokat, vagy azért, mert korábban nem működött orvosi ügyelet az adott településen, vagy csak bizonyos időszakokban volt elérhető az ellátás.

Ezzel a betegek megkímélik magukat, az akár 6-7 óra felesleges várakozástól, és a sürgősségi osztályok is tehermentesítése szempontjából is fontos, ha a páciens tisztában van vele, magas láza, nagy fájdalmai ellenére nincs olyan állapotban, ami sürgősségi ellátást igényelne.

Az új rendszer rugalmas, az ügyeleti ellátásban részt vevő munkavállalók pedig szakmailag felkészültek, mindenhol van orvos és szakdolgozó, vagyis nem fordulhat elő, hogy a beteg ne kapjon megfelelő segítséget, ha felhívja a központi ügyeleti telefonszámot, vagy személyesen keresi fel – a korábbi rendszerrel ellentétben – bármelyik ügyeleti pontot. 

Újabb béremelésekkel kezelné a kormány a szakdolgozó-hiányt

Takács Péter visszautasította azokat a vádakat, hogy az új rendszerben nem lesz elegendő orvos és szakdolgozó a működés fenntartásához. Emlékeztetett, egy orvosnak havonta két alkalommal kell ügyeletet vállalnia, óránként 9-11 ezer forintos díjazás mellett. Az államtitkár megjegyezte, hogy az orvosok fizetése átlagosan már havi kétmillió forint felett van. Ez a bérszint megállította az elvándorlást: míg évekkel ezelőtt az orvosok nagy számban hagyták el az országot és vállaltak külföldön munkát, ma már a külföldön is gyógyító orvosok a hazai praxisuk, főfoglalkozásuk mellett vállalnak pluszt. A bérszint alapját a GDP adta, a magyar GDP a német 59 százaléka. Ezért az orvosok fizetését is úgy határozta meg a kormány, hogy a német orvosok keresetének legalább 60 százalékát megkapják idehaza.

Ez az arányosítás az egészségügyi szakdolgozókra is kiterjed, akik márciustól újabb béremelésre számíthatnak, ezzel havi fizetésük átlagosan már átlépi a bruttó 600 ezer forintot. Az államtitkár elismerte, további lépésekre van szükség ahhoz, hogy ne legyen hiány a szakdolgozókból. 

Folytatódik az egészségügy átalakítása

A kormány folytatja az egészségügyben azokat az átalakításokat, amelyekkel fenntarthatóbbá és költséghatékonyabbá tehető az alapellátás, amelynek ezekkel az intézkedésekkel a minősége is folyamatosan javul. Ezek közé sorolta az államtitkár a magán- és állami ellátás közötti elszámolás átalakítását, a bérek további emelését és a kórházak működésének racionalizálását.

Nyitókép: Pixabay

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antal-2
2024. február 19. 18:53
Ügyelet: teljesen felesleges dolog. Ami nem bír várni az kórház amúgy háziorvos. Ja! A háziorvosok 8 órában vannak fizetve aztán 1 azaz egy órát dolgoznak. Igen. Mi a helyettesítés? Napi 8 órában egy másik háziorvosnak kellene helyettesítenie. Mi van helyette! 1 órában rendel egy másik orvos úgy, hogy közben a saját körzetére is dolgozik. Azaz nem is ismeri a betegeket és egy órát hajlandó foglalkozni velük. Az állam közben a háziorvosnak kifizeti a 8 órát!!!! Aztán beülnek ügyelni 11.000 ft-os órabérért!!!! Az állam fizet mindent: helységet, felszerelést, asszisztenst de még a felelősség biztosítást is!!! Egy 24 órában megkeres 264.000 ft-ot...aztán a mentőtiszt dolgozik helyette. Meg kell szüntetni az ügyeleteket. A háziorvosokat állanosítani kell. Kötelező haziorovosi szolgálatokat kell elrendelni kórházi orvosoknak. Minden rendelőben ketten dolgoznak: egyik 8-16-ig., másik 16-22-ig. Meg lehet szüntetni a felelsleges ügyeleteket. Mindenki eléri a haziorovost 8-22-ig.
antal-2
2024. február 19. 18:43
Minden fasza!!! Kár, hogy az ápolóknak tövény szerint kézhez kellett volna kapniuk a fizetésmódosításról a hivatalos értesítést ugyanis 15 napjuk van eldönteni, hogy aláírják vagy nem. Ha nem minden jár nekik mert egyoldalúan a munkáltató mond fel. Ezt sokan nem tudják. Így tudnak úgy lelépni, hogy mindent ki kell nekik fizetni. A Jubileumi pénzeket sem fizetik. Fasza, minden!
Ez D-dúr és e-moll
2024. február 19. 18:13
Én emlékszem még, amikor Jeszenszky három-négy éve azon szórakozott itt a Mandineren, azzal fikázta az angolokat, hogy ott nincs orvosi ügyelet, csak telefonon lehet ügyeleti segítséget kérni --- hát tessék, lehet szórakozni!
blackorion93
2024. február 19. 17:49
Minden csodásan szuperál... Gyerekorvosi ügyelet 3 helyen lesz Pest megyében. Bárki aki megteheti menekül közegészségügytől, csupán azért mert kedves az egészsége/élete. Az egész ügyeleti rendszer átszervezésének nevezett lerohasztása teljesen egyértelműen kapacitás hiány és költség csökkentés miatt zajlik. Forr a vérem minden áldott alkalommal, amikor meglátom mennyit adózok ezért az értékelhetetlen szarért, amire büszke a magyar kormány.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!