Jogerősen felmentették Bige Lászlót a vesztegetés elfogadásának vádja alól

2024. február 14. 13:24

A táblabíróság helybenhagyta az első fokon eljáró Nyíregyházi Törvényszék ítéletét.

2024. február 14. 13:24

Jogerősen felmentette Bige László nagyvállalkozót a vesztegetés elfogadásának vádja alól szerdán a Debreceni Ítélőtábla.

Fórizs Ildikó, a Debreceni Ítélőtábla szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a táblabíróság helybenhagyta az első fokon eljáró Nyíregyházi Törvényszék ítéletét, és jogerősen felmentette B.L.T vádlottat a vesztegetés elfogadása miatt emelt vád alól.

Az ügy azért került a táblabíróság elé, mert az elsőfokú ítélet ellen az ügyész a vádlott bűnösségének megállapításáért és büntetés kiszabásáért fellebbezett, míg a vádlott és védője tudomásul vette a döntést.

A vádirat szerint a vádlott 2009 végén üzleti kapcsolatba került egy, a cége termékének értékesítésével foglalkozó társaság vezetőjével. Találkozójukon a vádlott felajánlotta neki: elintézi, hogy a cégétől nagy mennyiségű, 50 százalékkal valótlanul leértékelt műtrágyát kapjon, amelyet saját vevőkörének így haszonnal értékesíthet tovább, részben számla nélkül.

Az ajánlat arról is szólt, hogy a számla nélküli értékesítésből befolyt összegeket a férfi mindezért cserébe átadja a vádlottnak. A fenti megállapodás alapján több ezer tonnányi, valótlanul leértékelt műtrágya került a vállalkozóhoz, aki a vevőinek azt haszonnal értékesítette.

A készpénzért, számla nélkül eladott termékekért 2010 januárjától októberig több alkalommal befolyt, összesen 135 millió 400 ezer forintot a vállalkozó átadta a vádlottnak, a valótlan leértékelés ellentételezéseként.

A váddal szemben – attól eltérő tényállást megállapítva –, az elsőfokú bíróság nem találta bizonyítottnak, hogy a vállalkozó jogtalan előnyt fogadott el a vádlottól, így a vesztegetés nem volt igazolható.

A Debreceni Ítélőtábla Háger Tamás vezette tanácsa az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta. Az ítélőtábla a másodfokú eljárásban megállapította, hogy az elsőfokú bíróság a perrendi szabályok betartásával folytatta le az eljárást. A bizonyítékokat egyenként, és azokat egymással összevetve értékelte.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat törvényesen mentette fel és ennek részletes indoklását is kifejtette. Az ítélőtábla sem találta bizonyítottnak az eljárás során, hogy a vádlott elkövette volna a vádban szereplő bűncselekményt. Az ítélet jogerős – írta a szóvivő.

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2024. február 15. 13:00
Bige: „Ceaușescut is kivártam, ő sem végezte valami jól”..
atti64
2024. február 14. 19:49
A PATKÁNY ÉN 10 ÉVRE ITÉLTEM VOLNA FELMENTÉS ÉS FELLEBEZÉS NÉLKÜL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Burdisgarage
2024. február 14. 18:03
Még nem mondott le az összes bíró?
akkor ki
2024. február 14. 17:36
Ezt is megúszta ez a Mount Everest fejű.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!