Bige László érdekeltsége nacionalizmusra szólít fel

2024. január 27. 15:09

Az üzleti szempontok vélhetően fontosabbak a politikai elkötelezettségnél, hiszen 2022-ben még a baloldal kampányát támogatta a különféle eljárások alatt álló nagyvállalkozó.

2024. január 27. 15:09

Nacionalizmusra buzdítja a gazdákat Bige László, a műtrágyakirálynak is nevezett baloldali nagyvállalkozó érdekeltsége egy Facebook-posztban. A nemzeti érzelmekre hivatkozó hirdetés azért meglepő, mert a 2022-es választási kampányban még a globalista baloldalt támogatta a több bűncselekmény vádja miatt is eljárások alatt álló oligarcha.

– Legyetek nacionalisták és vegyetek kiváló minőségű Pétisót! – hirdeti akciós termékét a műtrágyakirálynak is nevezett Bige László érdekeltségébe tartozó Genezis Nitrogénművek. A hirdetés azért érdekes, mert a marketing céllal hirtelen nemzeti érzésekre hivatkozó nagyvállalkozó nemrég még a globalista  baloldal választási győzelmét kívánta, és ezért mindent meg is tett a 2022-es kampányban, hiszen nyíltan beszállt Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt kampányába. De ne szaladjunk ennyire előre!

Bige László ellen évek óta hatósági eljárás zajlik, többek között vesztegetés és hűtlen kezelés miatt. A műtrágyakirályt 135 millió forintos korrupcióval vádolja a főügyészség: a vádirat szerint a milliárdos oligarcha 2009-ben üzleti kapcsolatba került az egyik cége termékének értékesítésével foglalkozó társaság vezetőjével. Ekkor felajánlotta a cégvezetőnek, hogy nagy mennyiségű, valótlanul leértékelt műtrágyát ad át részére. Az ajánlat arról is szólt, hogy a számla nélküli értékesítésből befolyt összegeket a férfi mindezért cserébe átadja Bigének.

Az ügyészség szerint a készpénzért, számla nélkül eladott termékekért 2010 januártól októberig több alkalommal befolyt, összesen 135 millió forintot a műtrágyakirály meg is kapta. A bíróság ugyanakkor áprilisban nem jogerősen, bizonyítottság hiányában felmentette Bige Lászlót. Tavaly augusztusban azonban a vármegyei főügyészség a fellebbezésében  azt indítványozta, hogy a Debreceni Ítélőtábla változtassa meg az ítéletet, és állapítsa meg a vádlott bűnösségét, továbbá szabjon ki rá letöltendő börtönbüntetést.

Hűtlen kezelés, kartell

A műtrágyakirály egy másik büntetőügy miatt is bíróság előtt áll, hiszen 2021 októberében többek között hűtlen kezelés miatt emeltek vádat ellene és öt munkatársa ellen, mert kétmilliárd forinttal károsíthatták meg a vállalkozó saját cégét. Ez az eljárás tárgyalási szakban van a Nyíregyházi Törvényszéken.

Ráadásul a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2021 őszén kartellezés miatt 11 milliárd forintos büntetést szabott ki Bige cégcsoportjára, mert a GVH szerint a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja jogsértően törekedett éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására. Ez az ügy sem zárult le, Bige azonnali jogvédelmi kérvényét ugyanis a bíróság elfogadta, ezzel időt nyert a baloldali oligarcha.

Bosszút esküdött

Mindezek után Bige László még a választási kampány kezdete előtt gyakorlatilag bosszút esküdött a kormánynak. A Partizán nevű csatornának adott interjúban, majd a Klubrádió műsorában 2021 október elején egyértelművé tette, hogy beszáll a baloldal választási kampányába, mindenképpen támogatni fogja azt a miniszterelnök-jelöltet, aki megnyeri az ellenzéki előválasztást. Úgy fogalmazott: 

minden sokkal jobb lenne, mint a jelenlegi kormány”.

Korábban már finanszírozott a baloldalnak egy több tíz millió forintos közvélemény-kutatást, amit a Závecz Research végzett. Érdekesség, hogy az adatok értelmezésében több elemző, például a Republikon Intézet vezetője, a Gyurcsány-kormány egykori SZDSZ-es államtitkára, Horn Gábor is segített. A kampányban aztán több tízmillió forinttal segítette Márki-Zay Pétert és a baloldali összefogást.

Nyitókép: MTI/Balázs Attila

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Janika50
2024. január 28. 08:40
Minden tiszteletem az emlitett vállalkozójé. A személye azomban megérdemelne egy valós kilét áttekintés. Lehet, hogy érdekes dolgok derülnének ki. Kétség kivül a 90-es évek eleje komoly lehetőséget adott bizonyos emberek anyagi felemelkedéséhez, de csak a gátlástalanság önmagában álltalában nem volt elég.
EX_Terminator
2024. január 27. 19:00
Oda nyal ahonnan a pénz jön... Mire számíthatunk ettől?
powerage
2024. január 27. 18:23
Ez a kretén miért van még szabadlábon?
Leskelődő
2024. január 27. 17:54
Hol itt a meglepetés? Eddig is tudtuk, hogy gátlástalan, komcsi alapú vadkapitalista.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!