Indul az újabb ülésszak, ez lesz a parlament jövő heti menetrendje

2024. február 23. 18:48

Indul az Országgyűlés tavaszi ülésszaka, hétfőn választják meg a képviselők az új köztársasági elnököt, de döntenek Svédország NATO-csatlakozásáról is.

2024. február 23. 18:48

Hétfőn indul az Országgyűlés tavaszi ülésszaka, a február 26-ai ülésen Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalása után az elmúlt időszak két legfontosabb politikai ügyben döntenek a képviselők:

  • Novák Katalin lemondása után az új köztársasági elnök megválasztása,
  • Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációja.

A köztársasági elnök megválasztásának szabályai szerint a képviselőknek először el kell fogadniuk Novák Katalin lemondását, amelyet február 11-én nyújtott be az Országgyűlésnek. Az Alaptörvény alapján a köztársasági elnök megbízatásának megszűnése esetén az új köztársasági elnök hivatalba lépéséig a köztársasági elnök feladat- és hatásköreit az Országgyűlés elnöke gyakorolja, vagyis Kövér László. A házelnöki feladatokat erre az időszakra Lezsák Sándor veheti át.

Ezt is ajánljuk a témában

A napirend szerint hétfőn, valamivel délután öt óra előtt kerül sor az új köztársasági elnök megválasztására. A köztársasági elnök választását jelölés előzi meg. A jelölés érvényességéhez az országgyűlési képviselők legalább egyötödének írásbeli ajánlása szükséges. A jelölést az Országgyűlés elnökéhez a szavazás elrendelése előtt kell benyújtani. 

A képviselők a jelöltekről titkos szavazáson döntenek. Ha a szavazás eredményes, akkor a megválasztott köztársasági elnök a megbízatás idő előtti megszűnése esetén a választás eredményének kihirdetését követő nyolcadik napon lép hivatalba, hivatalba lépését megelőzően pedig esküt tesz az Országgyűlés előtt.

A kormánypártok Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelölték köztársasági elnöknek. Az LMP Hack Pétert, a Mi Hazánk Csath Magdolnát javasolta, ugyanakkor ezen frakciók nem rendelkeznek a jelöléshez szükséges számú képviselővel, a többi ellenzéki párt pedig nem állított jelöltet.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

A képviselők szintén a hétfői parlamenti ülésen szavaznak Svédország NATO-csatlakozásáról.

A magyar Országgyűlés döntésével Svédország is csatlakozhat a katonai szövetséghez. Orbán Viktor miniszterelnök pénteken fogadta Budapesten Ulf Kristersson svéd miniszterelnököt, a vezetők két megállapodást is aláírtak.

Ezt is ajánljuk a témában

Döntenek a képviselők Gurmai Zita MSZP-s képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről is. A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészsés csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt  előtt folyamatban lévő nyomozás eredményeként tett indítványt tett Gurmai Zita mentelmi jogának felfüggesztésére. Az ügy másik érintettjének, a momentumos Donáth Anna európai parlamenti mentelmi jogának felfüggesztését is indítványozta. Az EP-képviselő Gurmai Zitával karöltve erőszakkal akadályozta meg a NAV pénzügyőreinek munkavégzését.

Február 27-én is ülésezik az Országgyűlés, a napirend szerint a Szatmáry Kristóf és Barcza Attila fideszes képviselők előterjesztése szerepel, amelynek célja, hogy megerősítse az e-kereskedelemben a hazai fogyasztók jogait.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
chief Bromden
2024. február 24. 10:38
A DK, Jobbik, Mszp LMP, Párbeszéd, Momentum összetud gyűjteni 40 aláírást egy jelölt mögé? Nem beszélve a 7 fős mi gatyánk jelöltjére. Mert jelöltgetni azt tudnak. Tragikomédia az ellenzék.
Kovács Ubul
2024. február 24. 06:45
Shalom, türknindzsák! Ha jól értelmezem a Türknindzsa Etika, Morál és Logika alapvetéseit, akkor: ha megdugom anyátokat és nővéreteket - ezután viszont vesztek tőlem 4 biciklit = örök spanok vagyunk??
Kovács Ubul
2024. február 24. 06:41
"Orbán: „Nincs nagy gusztusuk” a képviselőknek jóváhagyni Svédország NATO-csatlakozását"
chief Bromden
2024. február 23. 19:52
Napirend előtti feladat az elítélt képviselők kivezetése a Parlamentből.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!