Donáth Annáék mentelmi jogának felfüggesztetését kérte a Legfőbb Ügyészség

2023. december 19. 16:28

Az EP-képviselő Gurmai Zitával karöltve erőszakkal akadályozta meg a NAV pénzügyőreinek munkavégzését.

2023. december 19. 16:28
DONÁTH Anna

Csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség előtt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél dr. Gurmai Zita országgyűlési képviselő, illetve az Európai Parlament elnökénél Donáth Anna európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére – írta a vádhatóság.

A NAV 30 nyomozója még 2022. február 21-én szállt ki az Iványi Gábor által vezetett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség Dankó utcai központjába, ahol a szervezet első embere a sajtó képviselőivel és az ott megjelent más személyekkel együtt kívánt bemenni a kutatás helyszínére.

Donáth Anna európai parlamenti képviselő és dr. Gurmai Zita országgyűlési képviselő a helyszínt biztosító pénzügyőröket jogszerű eljárásukban erőszakkal akadályozták, az erőszakos cselekményüket csak akkor hagyták abba, amikor a helyszínre az eljárási cselekmény akadályozása miatt kihívott rendőrök megérkeztek.

A két képviselőnő mentelmi jogának felfüggesztését a csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűntettére hivatkozva kéri a Legfőbb Ügyészség.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

 

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bastyaelvtars
2023. december 20. 18:22
Megint raszallt az ügyészség egy ellenzéki politikusra. Persze ebből ugyanúgy nem lesz vademeles bűncselekmény hiányában mint cseh katka ügyében. De addig is meg lehet hurcolni. Így működik a tetves orbani autoriter rezsim
altercat1
2023. december 20. 07:57
Pedig amúgy bolsi módra ki is lőhették volna a szemüket... No, majd a böszme... Ráuszítja a sunyi, patkányképú görényt a rendetlenkedőkre.
tapir32
2023. december 20. 02:47
A két képviselőnő mentelmi jogának felfüggesztését a csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűntettére hivatkozva kéri a Legfőbb Ügyészség. Ez parlamenti képviselőktől nagyon otromba dolog! Arra esküsznek, hogy betartják és betartatják a törvényeket! Hiába próbálja magát szabadságharcosnak előadni Donáth mert Ő nem a "hatalom" hanem a hatályos törvényekkel szemben lépett fel.
2023. december 19. 22:07 Szerkesztve
"guriga-47 dec. 19. 19:13 Tettenérés esetén nincs mentelmi jog!" Hát nincs, a kényszerintézkedés ellen nem hivatkozhat arra, de itt az utolsó mondatban említett "egyéb esetről", a büntető- vagy szabálysértési ELJÁRÁSRÓL van szó: "Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény (Ogytv.) 74. § (1)-(2) bekezdése szerint a képviselőt csak bűncselekmény elkövetésének tettenérésekor lehet őrizetbe venni vagy vele szemben más büntetőeljárás-jogi kényszerintézkedést alkalmazni, valamint szabálysértés elkövetésének tettenérésekor lehet – ha a szabálysértési őrizet elrendelésének törvényben meghatározott feltételei fennállnak – szabálysértési őrizetbe venni vagy vele szemben más szabálysértési kényszerintézkedést alkalmazni. Egyéb esetben a mentelmi jog felfüggesztését követően indítható büntető- vagy szabálysértési eljárás a képviselővel szemben." Bővebben: https://www.jogiforum.hu/hir/2023/09/04/mentelmi-jog-avagy-a-zavartalan-orszaggyulesi-kepviseloi-munka-biztositeka/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!