Elemzőt kérdeztünk a brüsszeli megállapodásról: Magyarország komoly előrelépést ért el ezen az uniós csúcson

2024. február 01. 17:33

Szikra Levente, az Alapjogokért Központ vezető elemzője a Mandinernek elmondta, a mostani csúcs eredménye, hogy a támogatás módja – még ha továbbra sem tökéletes, de – már jóval kevésbé hátrányos az unió és benne hazánk számára.

2024. február 01. 17:33
null
Bokor Gábor

Orbán Viktor csütörtökön a brüsszeli EU-csúcson jóváhagyta az Európai Unió azon tervét, hogy tovább támogatja a nemzetközösség Ukrajnát az Oroszországgal szembeni védekezés során. A mostani megegyezés értelmében Ukrajnának el kell számolnia a támogatással. 

A miniszterelnök közösségi oldalán a megállapodás után azt írta, „ma reggel kaptunk egy ajánlatot, és végül kitárgyaltunk egy ellenőrző mechanizmust, amely garantálja a pénzek ésszerű felhasználást. És garanciát kaptunk arra, hogy Magyarország pénze nem kerülhet Ukrajnába. Hosszú tárgyalás után ezt az ajánlatot elfogadtuk”.

Az ügyben megkerestük Szikra Leventét, az Alapjogokért Központ munkatársát, aki lapunknak úgy értékelt: Magyarország komoly előrelépést ért el ezen az uniós csúcson, hiszen sikerült biztosítani, hogy ne feneketlen zsákba öntse az ukránoknak szánt pénzt az EU.

Az évenkénti jelentés, melyet a pénzek felhasználásáról kell benyújtani, biztosítja, hogy az európai adófizetők pénze hasznos célokat szolgáljon, félidőben pedig az egész csomagot felülvizsgálja majd a Tanács”

– jegyezte meg.

A szakértő szerint a magyar álláspont a kezdetektől az volt, hogy nem Ukrajna támogatása, hanem annak módja problémás. Kiemelte: a mostani csúcs eredménye, hogy a támogatás módja – még ha továbbra sem tökéletes, de – már jóval kevésbé hátrányos az unió és benne hazánk számára. Arra a kérdésünkre, hogy a mostani megállapodás miben más a mostani megállapodás a tavaly év végitől, Szikra Levente kifejtette, a fő eltérés, hogy nem feltétel nélküli és ellenőrizhetetlen a támogatás Ukrajna számára.

„A Tanács emlékeztette az unió többi szervét a jogállamisági feltételességi eljárásról 2020-ban kimondott következtetéseire, melyek az elmúlt években látottakhoz képest jóval objektívebb és politikai elfogultságtól mentesebb eljárást irányoztak elő. 

Ez nyílt utalás arra, hogy a tagállami vezetők nem elégedettek azzal, hogy Magyarországgal szemben elfogultan és önkényesen alkalmazza a Bizottság a papíron a jogállamiságot biztosítani hivatott szabályokat”

– jegyezte meg.

Szikra Levente arra a kérdésünkre, miszerint hamarabb juthatunk-e az uniós pénzekhez a mostani magyar támogatás miatt, kifejtette, önmagában ez a döntés nem visz közelebb az uniós pénzek egészének kifizetéséhez, de közvetett módon mégis elősegítheti azt. 

Az ugyanis, hogy az unió legfőbb stratégiai döntéshozó szerve felhívta a figyelmet a 2020-ban elfogadott, kapcsolódó következtetésekre, azt mondta ki, hogy az Európai Bizottság és az Európai Parlament köteles betartani az ott meghatározott korlátokat”

– szögezte le.

Az Alapjogokért Központ vezető elemzője szerint a tagállami vezetők mindegyike aggályosnak találja az uniós szervek Magyarországgal szembeni elfogultságát, és felszólították e szerveket a méltányos és jogszerű eljárásra. 

Ha a Bizottság betartja a Tanács mostani felszólítását, akkor kénytelen lesz belátni, hogy Magyarország teljesítette a feltételeket, és végül a zárolt pénzek feloldásáról szóló javaslatot kell tennie”

– fogalmazott.

Szikra Levente szerint persze ez még mindig feltételes mód, hiszen sem a Bizottság, sem a Parlament nem érezte minden esetben kötelezőnek magára az uniós jogot eddig sem.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csapláros
2024. február 02. 13:51
alexandrosz-2 2024. február 01. 20:13 ..."Brüsszel fütyült, a vétótlan köpcös geci pedig táncolt. "... Akaszd föl magad bazdmeg a Kreml béli elvtársaiddal együtt, amiért Orbán NEM vétózott és így kiderült, hogy Orbán nem hogy Putyin csicska lenne, de éppenséggel TI TÁMOGATJÁTOK Putyint teljes mellszélességgel !!!
csapláros
2024. február 02. 13:48
bodrigyuri 2024. február 01. 21:15 ..."Szinte üvölt a malac pofájáról, hogy mekkora kibaszott nagy átütő sikereket ért el.".. TI vádoltátok Orbánt, hogy Putyin csicska, és közben mégis TI DRUKKOLTOK Putyinnak! Nem kímélték az orosz kommentelők a csütörtöki EU-döntésről szóló hír után a magyar miniszterelnököt. A legtöbb orosz hozzászóló, csalódott abban, hogy Orbán Viktor ezúttal zöld utat engedett az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurónak.
ariane5
2024. február 02. 08:07
Azért azt érdekes látni, hogy az ideterelt egybites balliberális szellemi tömegkatasztrófák mennyire örömködnek annak, hogy innnentől ők fizetik zongorszkij mutatványait. Bravó, hát ez megint átlépte a kreténség egyik lényeges, piros szalaggal átkötött szintjét. De azért egyet hadd jegyezzek meg: lehet, hogy Orbánék nem érték el száz százalékban azt, amit akartak, de a háború nem egy csatából áll. Majd meglátjuk, hogy a ballib elvtársak ezek után hogy fognak szerepelni az EP választáson. Utána tessék majd röhögni.
Gyurcsany-embere
2024. február 02. 03:45
"Alapjogokért Központ vezető elemzője" Na jönnek is a független, objektív szakértők, mint a lomniczi. A fizetett propagandisták, akik a műsor előtt tanulják be hogy mit is kell mondaniuk, mint a századvég alkalmazottai. A hívek pedig mindent benyelnek bőnyállal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!