12 éve hunyt el Csurka István

2024. február 04. 08:50

Egy sor dolgot kimondott, amik mára a magyar jobboldali fősodor alapjait jelentik.

2024. február 04. 08:50
null
Trombitás Kristóf
Trombitás Kristóf
Facebook

„Csurka remek író volt, akivel iskolai tankönyvekben és színpadokon kéne találkozzunk. Csurka István – ahogy Donald Trump is – azzal lett pária korábbi, kiváltságos helyzetéből, hogy azt, amit korábban szakmailag jelenített meg, átvitte a közéletbe is. Tehát aki kicsit is odafigyelt Trump korábbi interjúira, megnyilatkozásaira, tudhatta, hogy azok közül jó párat a republikánusok mainstream ága sem szívesen vállalna fel, annyira feloldódtak a baloldali kulturális izében. Aztán Trump nem csak fel merte vállalni, de még sikeressé is vált ezzel, a legsikeresebbé.

Csurka írásaiból ugyanúgy kiviláglik a nemzet, a magyarság és tágabb értelemben az emberek féltése, mint későbbi közéleti állásfoglalásaiból. És azt látták pályatársai – köztük az MDF prominensei is –, hogy ezeket teljesen komolyan gondolja, ebből fakadóan nem is kíván engedni az elveiből. S mivel az évtizedes baloldali diktatúra hatására a többség domesztikálódott, fokozatosan elfogyott körülötte a levegő.

A rendszerváltoztatás előtt sokan rajonganak érte, később is kevésen múlt, hogy az MDF elnöke legyen, ám aztán rövid úton eltávolítják a pártból, miután a demokratikus Magyarországon addig példátlan boszorkányüldözést hajtanak végre ellene. A baloldali nyilvánosság őt tekintette állatorvosi lovának, mondván, Csurkán most megnézzük, mennyire sikeres, ha valakire az összes létező politikai szitokszót rászórjuk.

A siker elég hangos lett, egészen 1998-ig, amikor egyedülálló módon sikerült bizonyítania egyrészt azt, hogy teljesen új pártok is be tudnak jutni a parlamentbe – ez 2010-ig újfent elképzelhetetlen volt –, másrészt azt, hogy léteznek olyan markánsan jobbos választók, akiket még az akkori, döbbenetesen nagy, baloldali médiatúlsúly sem tud elbizonytalanítani. Csurka akkoriban – és annak előtte meg utána is  – egy sor dolgot kimondott, amik mára a magyar jobboldali fősodor alapjait jelentik. Úgy volt jobboldali ellenzéke az első Orbán-kormánynak, hogy közben a nemzetpolitikai kérdéseknél nem volt kérdés, melyik gombot nyomják a frakciójában.

Aztán elkövetett egy csomó politikai hibát, hiszen elsősorban nem jó politikus volt, hanem kiváló művész és nemzetét féltő vátesz, aki a politikai machinációk terepén kevésbé volt képes eligazodni – meglepő módon ebben nagy hasonlóságot mutatott Antallal.”

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DFK
2024. február 05. 16:41
Csurka mindent megjósolt előre. Érdemes visszaolvasni amiket írt.
csuti-torpe
2024. február 05. 14:39 Szerkesztve
es milyen jo, hogy megdoglott az a naci fereg
2024. február 05. 09:43 Szerkesztve
2. rész Olvassunk innen: https://www.wikiwand.com/hu/Csurka_Istv%C3%A1n "Erre pillanatnyilag sajnos Magyarország a legalkalmasabb, mert kasztja – kormányai régen elárulták. A trianoni határok között Magyarországon húszmillió ember is elfér, de belátható időn belül ebből csak hétmillió lesz a magyar és négymillió cigány, a többi kilenc pedig mindenféle vegyes, akkor Magyarország nemzetközi néplerakat lesz itt a Kárpát-medence közepén, nagyjából ugyanannak a nemzetközi kozmopolita rétegnek a vezetése alatt, mint ma."
2024. február 05. 09:41 Szerkesztve
Olvassunk innen: https://www.wikiwand.com/hu/Csurka_Istv%C3%A1n "A végső cél a magyarság kipusztítása. Nem fegyverrel, nem mérges gázzal, hanem pénzügyi politikával, életlehetőségeink elvonásával, mert kell a hely a másoknak. Ez a kor, amelyben élünk különösen az, ami ránk következik a jövendő században a Népvándorlás kora. A színes bőrű, mérhetetlen szegénységben élő, de viharosan szaporodó népek keletről nyugatra, délről északra vándorolnak. A nemzetközi nagytőke és a bankok elősegítik ezt a népvándorlást, mert ez az érdekük. Az USA a NATO-n keresztül már beérkezett Európa közepébe, és most a saját igényeinek megfelelően néplerakatot akarnak csinálni Európa és Oroszország között. Erre pillanatnyilag sajnos Magyarország a legalkalmasabb, mert kasztja – kormányai régen elárulták." (folyt köv.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!