Ügyvédet kérdeztünk, hány év börtönt kaphatnak a szkíta puccsisták

2024. január 26. 21:37

Kormányzói esküt is tett a szekta egyik tagja, valamint királyt is tettek volna az ország élére.

2024. január 26. 21:37
null
Bokor Gábor

„A hatalom átvétele helyett” – ezzel a címmel indította az azóta nagy ívet bejárt közleményét a rendőrség. Mint kiderült, a hatóságok egy összehangolt akció során, 150 rendőr bevetésével tíz helyszínen nyolc elfogást hajtottak végre. Egy olyan csoportot kapcsoltak le, amelynek egy célja nem kevesebb volt, mint: átvenni az irányítást Magyarország felett, megbuktatni a kormányt, lefegyverezni a rendőrséget és a katonaságot. 

A hatóságok tájékoztatása szerint tavaly novemberben került elő egy olyan videó, melyen egy társaság tagjai bejelentették: megalakítják a Szkíta Magyarországot, és megindították a nemzeti szabad katonai csapatok felfegyverzését.

Terveik között szerepelt a jelenlegi kormánytagok letartóztatása is. Mivel nem volt kizárható, hogy a leleplezett csoport tagjai lőfegyverrel rendelkeznek, a rajtaütések végrehajtására az NNI a Terrorelhárítási Központot kérte fel. Összesen 11 emberrel szemben intézkedtek, közülük nyolcat – hét férfit és egy nőt – gyanúsítottként hallgattak ki a nyomozók, majd egy 53 éves murakeresztúri, egy 68 éves veszprémi és egy 88 éves váci férfit őrizetbe vettek.

Hogy mennyire komolyan gondolták a hatalomátvételt a szkíták, jól mutatja, hogy találtak náluk lőszereket, feltehetően éles maroklőfegyvert, de még AK gépkarabélyt is. 

Ezt is ajánljuk a témában

De mit kap az, aki erre készül? 

A Zala Vármegyei Főügyészség közleménye szerint állam elleni bűncselekmény gyanúja miatt őrizetbe vett három személy letartóztatását indítványozza az ügyészség. Egy 53 éves zalai és egy 68 éves veszprémi és egy 88 éves váci férfi letartóztatását kezdeményezik, akik olyan szervezett csoport megalakításában vettek rész, amely a hatalom erőszakos átvételét tűzte ki célul.

Balsai István ügyvéd a Mandiner megkeresésére elmondta, a Büntető Törvénykönyv szerint az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatását valósítja meg el, aki olyan cselekményt követ el, amely közvetlenül arra irányul, hogy Magyarország alkotmányos rendjét erőszakkal vagy ezzel fenyegetve megváltoztassa. Tájékoztatása szerint ez öt évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő. 

Az elkövetési magatartás közelebbről nincs meghatározva, de három lényeges eleme van: a cselekménynek – az alkotmányos rend, tehát az állami főhatalom jogszerűtlen megragadása ellen,

– közvetlenül, azaz időben rögtönösen, és céljában kifejezetten, egyértelműen kell irányulnia, továbbá – erőszakosnak vagy azzal fenyegetőnek, azaz komoly félelem keltésére alkalmasnak kell lennie”

– sorolta.

Balsai István lapunknak úgy folytatta, vagyis a köznyelvben puccsnak nevezett cselekmény büntetőjogi definíciójáról van szó: szavai szerint, aki a bűncselekmény elkövetésére irányuló előkészületet követ el, egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. 

A hírek szerint a letartóztatott gyanúsítottak terhére ezt az előkészületi magatartást róják. A sajtóhírek alapján nem kizárt, hogy a gyanúsítottakat lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés miatt is felelősségre vonhatják”

– közölte a Mandinerrel az ügyvéd, aki szerint a Büntető Törvénykönyv szerint, aki működőképes lőfegyvert engedély nélkül szerez meg vagy tart, két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Mindez a fenti előkészületi cselekménnyel együtt halmazatban legfeljebb tizenkét év szabadságvesztéssel büntetendő.

Nyitókép: Police.hu

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bolgar-tehen
2024. január 27. 14:23
Ilyen amikor egy aggastyánokból álló gittegylet ellen példát statuál a kormány! Hatalmas veszélyt hárítottak el derék kommandósaink, hiszen alig százötven kommandós kellet néhány öregember letartóztatásához! Nagy tragédiát előztek meg azzal is, hogy éles fegyvernek látszó tárgyat találtak a helyszínen. Ezzel most megoldották az utóbbi évtizedek legnagyobb problémáját, hiszen naponta tapasztalhatjuk, főleg vidéken, hogy nincs cigánybűnözés, és hatalmas a közbiztonság. Biztosra vehető, hogy gyorsított eljárással fogják őket életfogytig tartó fegyházra ítélni, az ügyész meg sopánkodni fog a halálbüntetés eltörlése miatt...
bagoly-29
2024. január 27. 12:50
A probléma ott van, hogy ezek ártalmatlan fantaszták, ugyanakkor van egy csomó igazoltan hazaárulónk! Ha Tuskék megtehetik azt amit, akkor mi miért nem?
iimre
2024. január 27. 10:46
"A hatóságok tájékoztatása szerint tavaly novemberben került elő egy olyan videó, melyen egy társaság tagjai bejelentették: megalakítják a Szkíta Magyarországot, és megindították a nemzeti szabad katonai csapatok felfegyverzését." Lehet röhögni rajtuk: https://web.archive.org/web/20230926213332/http://szaszko.hu/
zsolti123
2024. január 27. 10:04
Ez a TEK-es szerencsétlenkedés egy provokáció. Szkíták utódai: A szkíták a Kárpát-medencétől keletre elterjedő hatalmas füves területen váltak önálló kultúrával jellemezhető néppé, és a rézkorban kezdtek visszatérni a Kárpát-medencébe. (Akkoriban jelentek meg itt az első halomsírok, amiket már egyértelműen nekik tulajdoníthatunk.) A későbbi korokban is folytatódott ez a visszaáramlás, melynek során a szkíták fokozatosan vezető szerephez jutottak, de mint már tudjuk, ez soha nem járt az itt élők kiirtásával vagy elüldözésével, így még a "honfoglaláskor" sem. Árpád népe - ahogy a krónikáink is írják - szintén szkíta volt, Szkítiából származott, szkítaságukat csak a finnugrista magyarellenes történelemhamisítók tagadják, de még Szent Istvánt is a szkíták nagy királyának nevezte a római pápa. Érthető tehát, ha vannak, akik magukat ezek utódainak hiszik és vallják. Adalék a szkíták igaz történetéhez: http://leventevezer.extra.hu/Idezetek.doc
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!