Tényleg irracionális a kereszténység?

2024. január 03. 23:21

2024. január 03. 23:21
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

A kereszténységgel és általában a vallási meggyőződésekkel kapcsolatban elterjedt nézet, hogy – akárcsak az ízlés – szubjektív, igazolhatatlan hit dolga. Ezt olykor jóindulatúan, de le ereszkedően jelentik ki, máskor ellenségesen. Vallásról, hitről nem érvelünk, mivel nem lehet érvelni mellette – tartja a korszellem. Az ezt hangoztató utolsó intellektuális divat Richard Dawkins, Sam Harris, Christopher Hitchens és Daniel Dennett „új ateizmusa” volt. Ez militánsan támadta a kereszténységet, viszont népszerű és hangzatos megállapításait teológus- és filozófus­körökben sosem vették komolyan, mivel nem voltak komolyan vehetők – szalma­bábérvelés, a természettudomány határ­átlépése (abszolutizálása), teológiai és filozófiai járatlanság jellemezte.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ProletarFC
2024. január 11. 08:47
A vallásos élmény infantilizmus /Sigmund Freud/
Theorba
2024. január 04. 13:56
Á nem!
gyzoltan-2
2024. január 04. 08:23
"Tényleg irracionális a kereszténység?" Egyre inkább! -még a múltját is elfejtetik! 2000 éven keresztül a zsidóság és a kereszténység élesen szemben állt egymással, mára, néhány évtized alatt, a zsidóság szekciójává, alvállalkozójává vált... Erdő Péter, kit egyre inkább a pápaságra esélyesként emlegetnek, nos róla keringenek olyan híradások, hogy nagyapja Nagyváradon még neves rabbi volt... -valaki tudja megerősíteni. avagy cáfolni..? -nyilván jobb tisztázni...
letsgobrandon-2
2024. január 04. 08:07
végülis a kereszténység a nyugati civilizáció alapja.... a retkes kommunista buzikat nem véletlenünl irritálja
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!