Szakértő: A Lánchíd felújításának időszakára eshet az Amnesty-vezér testvérének százmilliós bűnügye

2024. január 13. 05:39

Az adóhatóság a Vig Mór elleni nyomozásban foglalt le bizonyítékokat a beruházást végző cégnél.

2024. január 13. 05:39
null

Munkatársunktól

A Karácsony Gergely vezette budapesti városvezetés túlárazott Lánchíd-beruházásának időszakáig érhetnek a több száz milliós számlagyár irányításával gyanúsított ex-ügyvéd, Vig Mór bűnügyének szálai – ezt erősíti egy lapunk által megkérdezett adóhatósági szakember álláspontja is. A két ügy közötti összefonódást az is igazolhatja, hogy a jogász elleni eljárás keretében tartott házkutatást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a hídfelújítást végző A-Híd Zrt.-nél.

*

A több száz milliós számlagyárba belebukó, tavaly november óta letartóztatásban lévő egykori ügyvéd, Vig Mór ellen indult bűnügy nyomozása a baloldali városvezetés botrányos Lánchíd-projektjének időszakához nyúlhat vissza – ez olvasható ki egy lapunknak nyilatkozó, az adóhatóság nyomozati eljárásrendjét jól ismerő szakértő véleményéből.

Azért voltunk kíváncsiak egy adóhatósági szakember meglátásaira, mert a számlagyáras jogász elleni eljárás egyre szövevényesebbnek tűnik.

„Egy esetleges bűncselekményre utaló információ több úton juthat az adónyomozók tudomására: a NAV adóigazgatási ágától érkező jelzés vagy kockázatelemzés, adóigazgatási eljárás során felmerült információk, feljelentés, vagy titkos információgyűjtő tevékenység alapján” – nyilatkozta az adóhivatal nyomozati eljárásrendjét jól ismerő szakember.

Kifejtette azt is: a bűnügyi szakterület ilyenkor első lépésként a beérkező információk alapján megvizsgálja, hogy azok valóban megerősítik-e a bűncselekmény alapos gyanúját. Ha igen, nyomozást rendelnek el, amely általában felderítési, majd vizsgálati szakaszból áll, és igen hosszadalmas, akár több éves folyamat is lehet – tette hozzá.

Lehallgathatták a jogászt

A felderítési szakaszban még nem nyílt a nyomozók tevékenysége, ilyenkor a hatóság gyakran – a törvényi kitételeknek megfelelően – úgynevezett leplezett eszközöket alkalmazhat,

amelyeket az érintett és környezete tudta nélkül, a bűncselekmény alapos gyanújának megállapítása vagy a bűnösség alátámasztása és bizonyítása érdekében használnak” – fejtette ki a szakember, majd hozzátette, ilyen eszközök például a köznyelvben lehallgatásként emlegetett eljárás, vagy éppen az úgynevezett leplezett figyelés. A nyomozás során általában ezután kerülhet sor elfogásra, házkutatásra.

Több mint egy éve nyomozhatnak

A szakértő szerint olyan összetett gazdasági ügyekben, mint a Vig Mórhoz köthető költségvetési csalássorozat – amelynek feltárása érdekében több mint 30 helyen tartottak házkutatást –, a nyomozó hatóság nagy számú információt, számlákat, banki adatokat kérhet be. Az így megszerzett információk elemzése, kiértékelése pedig bonyolult bűncselekmények esetén igen hosszú ideig tart. Vig Mór és társai ügyében akár több mint egy évig is folyhatott a nyomozás a szakember szerint, aki ugyanakkor hozzátette, a hatóság természetesen csak az elévülési időn belül indít büntetőeljárást, így feltehetően a szóban forgó bűncselekményt Vig Mór néhány évvel ezelőtt követhette el.

A szakértő véleménye tehát azt a feltételezést erősíti, hogy Vig Mór bűncselekménygyanús ügylete egybeeshetett a Lánchíd felújításával.

Házkutatás az A-Hídnál

Emlékezetes, a napokban írtuk meg, hogy a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-nél tavaly év végén házkutatást tartott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a hatósági intézkedés pedig a számlagyáras jogász elleni eljárás keretében történt. A költségvetési csalással gyanúsított férfi egyébként az Amnesty International igazgatójának, Vig Dávidnak a testvére.

Ezt is ajánljuk a témában

Az A-Híd lapunknak megerősítette, valóban járt náluk az adóhatóság, a kért dokumentumokat pedig hiánytalanul a pénzügyi nyomozók rendelkezésére bocsátották.

Milliárdokkal megdrágult a beruházás

A cég Tarlós István főpolgármestersége idején, 2019 szeptemberében nyerte el a tendert, ám Karácsonyék a hatalomváltás után új közbeszerzési eljárást írtak ki. A győztes ismét az A-Híd lett, ugyanakkor

ötmilliárd forinttal drágább ajánlattal nyertek, mint amennyiért a Tarlós-érában végezték volna el a munkát.

A sokmilliárdos drágulás (bruttó 21,8 milliárd helyett 26,8 milliárd) mellett a Tarlós alatt zajló tenderhez képest majdnem hatvanszorosára (!), 4,2 milliárd forintra emelték a vállalkozónak járó előleget, miközben megfelezték a Tüttő Kata MSZP-s főpolgármester-helyettest év végi bulin vendégül látó céget terhelő kötbért.

Ezt is ajánljuk a témában

Karácsony Gergely később egy interjúban megpróbálta megfejteni, hogyan lehetett olcsóbb a beruházás az ötmilliárdos drágulással, de jobban járt volna, ha bele sem kezd a kínos magyarázkodásba.

Külföldi pénzek a Vig-ügyben?

A házkutatással és az ahhoz kapcsolódó Vig-üggyel összefüggésben napokkal ezelőtt megkerestük a budapesti városvezetést, de választ még nem kaptunk tőlük. Arra lennénk kíváncsiak, milyen információik vannak az Amnesty-vezér testvéréhez köthető botrányról. Az ügynek akár politikai szála is lehet, hiszen a DK-s Szaniszló Sándor korábban a baloldal külföldi kampányfinanszírozásával kötötte össze a számlagyáras eljárást.

Kerestük Szaniszló Sándort is, a XVIII. kerületi polgármester továbbra sem válaszol lapunknak.

nyitóképünkön Karácsony Gergely és Szaniszló Sándor, forrás: Karácsony Gergely Facebook-oldala

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2024. január 13. 12:27
A "Nesze semmi" rovat aktuális noname cikke, kedves olvasóinknak.
sagirdilsiz-2
2024. január 13. 09:59
Transz/Anci mit szól, mint monitor?
Zsolt75
2024. január 13. 09:58
Ezek így nyomják. Én is láttam családi ház fűtésszerelését a négyes metró vízellátására számlázni...
mondeos
2024. január 13. 09:57
Libsibirkák visítása a régen volt telek falusi hajnalin hol innen, hol onnan felhangzó malacvisításaira emlékeztet disznóvágások idején. Azoknak is szegényeknek már nyakukon volt a kés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!