Schmidt Mária szerint Németország idén még eldöntheti, hogy diktatúrává válik-e vagy sem

2024. január 26. 18:58

A főigazgató úgy látja: egyre több olyan „megdöbbentő intézkedés” történik Németországban, amelyeket korábban senki nem gondolt volna.

2024. január 26. 18:58

Az európai politika és gazdaság formálásában fontos szerepet játszó Németország válaszút előtt áll. Ebben az évben arra a kérdésre kell választ adnia, hogy kitart-e a demokrácia mellett vagy a diktatúra irányába indul el – hangsúlyozta Schmidt Mária, a XXI. Század Intézet főigazgatója az Európa az uniós választások előtt – A német ellenzék című rendezvényen pénteken Budapesten. A főigazgató úgy fogalmazott, hogy 

az utóbbi időben egyre több olyan „megdöbbentő intézkedés” történik Németországban, amelyeket korábban senki nem gondolt volna.   

Példaként elmondta, mostanában százezres tömegtüntetéseken harcolnak a nácizmus és a fasizmus ellen Németországban, méghozzá úgy, hogy ezeket a megmozdulásokat a kormány és a kormánykoalíció pártjai szervezik. Schmidt Mária hangsúlyozta: mivel a német média „nem megbízható hírforrás”, úgy döntöttek, hogy egy rendezvénysorozat keretében meghívják azokat az embereket, akiktől „első kézből hallhatunk arról, hogy mi történik Németországban.” 

Ezért kérték fel Maximilian Krah európai parlamenti képviselőt, az AfD listavezető politikusát, valamint Götz Kubitscheket, a Sezession című jobboldali lap főszerkesztőjét, hogy tartsanak előadást az intézet pénteki rendezvényén – fűzte hozzá.


Schmidt Mária felhívta a figyelmet, hogy nemsokára uniós választások lesznek Európa-szerte. Hozzátette: 

a választások talán valamiféle választ fognak adni arra a helyzetre, amiben most Európa és az egész világ van.

Maximilian Krah, az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali parlamenti párt EP-képviselője és a következő EP-választás listavezetője arról beszélt, hogy a világ változóban van, új kihívások előtt áll, egyre inkább multipo

árissá válik, s ebben az újjáalakuló világban önálló Európára van szükség.

Véleménye szerint az Európai Unió a mai formájában egy bürokratikus monstrum, túlszabályozott, nem demokratikus és nem átlátható, ezért át kell alakítani, de nem mindegy, hogy hogyan.

Európa sokszínű, ennek ellenére az unió jelenlegi vezetése egységet szeretne, 

az AfD szerint azonban több önállóságot kell adni az országoknak, szuverén nemzeti államok szövetségét kellene létrehozni, amelyben belülről szabadság van, kívülről pedig annyi egység, amennyi szükséges – mondta a politikus.

Közölte továbbá, hogy pártja ellenzi az univerzalizmust, nem támogatja a részvételt az ukrajnai háborúban, és szeretné megőrizni az emberi lét pozitív értelmezését, mert – szerintük – a szabadságot félreértelmezik, amikor úgy gondolják, hogy mindent meg lehet tenni.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a baloldal azt akarja, hogy Európának ne legyenek gyökerei, pedig Európa tradícióból és történelemből áll, kulturális közösségként írható le. A politikus úgy fogalmazott, az értelmiség hagyományosan nem a jobboldalon a honos, ezért Magyarország egy világítótorony, mivel elérte, hogy ez ne így legyen.

Maximilian Krah úgy vélekedett, hogy a világot nem a parlamentekből kiindulva lehet megváltoztatni,

a változáshoz ép családokra, kereszténységre, hazájukat szerető emberekre, és a véleményharcot támogató intézményekre van szükség.

Götz Kubitschek német publicista, könyvkiadó, politikai aktivista a nemzeti ellenzék helyzetéről beszélt Németországban (korábban vele készült interjúnkat itt olvashatják - a szerk.). Elmondása szerint a német állam évtizedek óta a „nemzeti ügy politikai ellenfelei által vezetett”, a pártok és a civil társadalom pedig az állam „zsákmányává” vált.

Szerinte Németország egyetlen komoly ellenzéki pártja az AfD, amely nem vesz részt a demokrácia szimulálásában, célja a normalitás előállítása, amely nem más, mint a népért való politika, pozitív történelempolitika, az identitás és a nemzettudat védelme és erősítése, a nemzeti külpolitikai érdekek megfogalmazása, valamint az életbiztonság garantálása minden területen.

Véleménye szerint Németországban már nincs nemzeti jobbkonzervatív civil társadalom, 

ennek felépítése a következő évek legfontosabb feladata. Elmondta azt is, hogy nagy érdeklődéssel tekint Magyarországra, ahol szerinte érvényesül a normalitás politikája, és sikerült konzervatív, nemzettudatos civil társadalmat felépíteni.

Ezt is ajánljuk a témában

Németország elidegenedik önmagától – Götz Kubitschek a Mandinernek

Konzervatív értelmiségi vagy radikális jobboldali aktivista? Götz Kubitscheknek mindegy, minek címkézik, amíg ő ki tud tartani a saját alapállása mellett. A német új jobboldal vidéki udvarházban élő, hétgyermekes hangadója egyesek szerint az AfD szellemi hátországának atyja. Magát nem tartja politikusnak, de az bizonyos, hogy követők tömege és a mainstream elitet képviselő kritikusok sora figyel oda szavaira és soraira. Götz Kubitscheket a német politikáról, a németség állapotáról és jövőbeli kilátásairól kérdeztük.

(MTI, hirado.hu)

Nyitókép: Terror Háza Facebook-oldala

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2024. január 27. 10:13
>>>Ugandai Bubu 2024. január 26. 19:46 Balkánra jó lesz az ungurescuknak.<<< Élnek Görögországban "ungurescuk"?
5m007h 0p3ra70r
2024. január 27. 10:12
>>>Tommaso 2024. január 26. 20:56 nagyon hamisan szól ez a rezsimhazugságokat visszhangzó lemez.<<< Nálad ráadásul akad is.
5m007h 0p3ra70r
2024. január 27. 10:10
>>>Lajoss 2024. január 26. 21:20 Mariska,eddig úgy tudtam,h.nincs már Németország…🤷‍♂️<<< Te ezt tényként könyvelted el magadban?
Agnieszka
2024. január 27. 07:20
Vannak közhelyek, pl. h. az élet változás és h. egyszer mindenért fizetni kell, meg h. nincs igazság a földön, mert nem is okvetlenül a tetteseknek kell fizetni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!