Reakció 10 pontban Lentner Csaba állításaira

2024. január 12. 09:29

Lentner Csaba a 24.hu Della című podcastjában érdekes megállapításokat tett a magyar gazdasággal és a gazdaságpolitikával kapcsolatosan.

2024. január 12. 09:29
null
Suppan Gergely
Suppan Gergely

A szerző a Nemzetgazdasági Minisztérium vezető közgazdásza

Lentner több kérdésben is téves és politikai alapon nyugvó helyzetértékelést tett, amikor is a 2020 utáni évek gazdaságpolitikáját bírálta, aminek szemléletes példája, hogy a megszorításokról hírhedt, a családokat tönkretevő Bokros Lajossal vont párhuzamot, miközben a kormány, így Nagy Márton is a családok és vállalkozások védelméért száll harcba. Nézzük a legfontosabb állításokat és az ezzel kapcsolatos álláspontomat!

1. Lentner Csaba szerint 2010-2019 között bár sikeres volt a gazdaságpolitika, a továbblépéshez nincsennek extenzív tartalékaink, a reformok második hullámára lett volna szükség.

A 2010-2019 közötti gazdaságpolitika valóban sikeres volt, azonban az azóta bekövetkezett két válság, két külső sokk olyan gazdaságpolitikai lépéseket kívánt meg, amelyekkel meg lehetett védeni a munkahelyeket, valamint a válság időtartamát és mélységét tompítani lehetett. A koronavírus-járvány elleni intézkedések sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy hazánk a válság utáni helyreállást a leggyorsabbak között tudta elérni. A 2022-ben kitört háború ellenére tavaly a foglalkoztatás új csúcsra emelkedett, miközben továbbra is igen nagy számban vannak betöltetlen állások, a munkaerőpiac tehát nem sérült.

A háztartások nettó pénzügyi vagyona soha nem látott mértékben nőtt.

Mindezek tartalékot jelentenek, mint ahogy az is, hogy a munkaerőpiaci tartalékok lehetővé teszik az aktivitás további növelését. Azaz a gazdaság alapvető szövetei nem sérültek, a kormány megvédte a családokat és a munkaalapú társadalmat, azaz a kormány tovább folytatta a korábbi években megkezdett munkát, a versenyképesség, a szuverenitás folyamatos megerősítését. A Kormány célja, hogy 2030-ig elérje az uniós fejlettség 90 százalékát, ennek érdekében pedig folyamatos lépéseket tesz többek közt a digitális és zöld átállás irányába.

2. Lentner azt állítja, hogy a gazdaság optimalizálásához növekedésre, pénzügyi egyensúlyra, moderálható inflációra és versenyképességre van szükség. Ezzel szemben szerinte Nagy Márton a négy feltétel közül egyet emel ki, ami a gazdasági növekedés, ez pedig káros.

A felsorolt feltételek valóban egymásra épülnek, növekedés nélkül nincs pénzügyi egyensúly, és fordítva, pénzügyi egyensúly nélkül nincs moderálható infláció, a versenyképesség javítása nélkül nincs tartós, potenciális növekedés.

A külső egyensúly óriási mértékben javult, megteremtve a stabilitás hátterét, az infláció mérséklődése gyorsabb volt, mint az emelkedése, amihez a kormány intézkedései is jelentős mértékben hozzájárultak.

Az NGM és a Kormány célja, hogy idén 4 százalékos növekedési pályára álljon a gazdaság, azaz újra dinamikusan növekedjünk. Ez pedig egybeesik a magyar gazdaság potenciális növekedési lehetőségeivel. Tehát a 4 százalékos dinamikus növekedés semmiféle káros hatással nem fog járni, ugyanis a növekedés kiegyensúlyozott lesz, az az exporton, a beruházásokon, a fogyasztás növekedésén fog alapulni. A Nagy Márton és az NGM által képviselt gazdaságpolitika egyensúlyra és növekedésre törekszik, amelyet miniszter úr már több alkalommal kifejtett. Egyáltalán nincs szó arról, hogy az NGM csak a gazdaságfejlesztést, a GDP növekedését részesíti előnyben. A költségvetési egyensúly megteremtéséhez azonban a növekedés visszaállítása az egyik legfontosabb alapfeltétel, hiszen a növekvő fogyasztás és beruházások növelik a költségvetés bevételeit is.

3. A közgazdász úgy véli, lehet növekedést elérni, de ez úgynevezett technikai, azaz látszatnövekedés lesz, amit Nagy Márton el is fog érni, miközben nagy problémák lesznek az államadósság finanszírozással, a kamatkiadásokkal, és az infláció sem fog lemenni a 3 százalék alatti kezelhető szintre, ami sérülékenységet eredményez.

A látszatnövekedés teljes egészében hibás és hamis látszatot keltő diagnózis, ugyanis idén a gazdaság növekedése mellett tovább fognak erősödni a magyar vállalatok, amelyek így egyre magasabb béreket is fognak fizetni. Az infláció visszaszorításának köszönhetően ez a reálbérek emelkedését jelenti, azaz

a növekedéssel együtt a családok is erősödnek, és többet fognak fogyasztani.

Emellett az államadósság kamatterhének növekedése átmeneti, az infláció csökkenésével a kamatok is csökkenhetnek. A kamatterheken belüli egyik legnagyobb tétel az inflációkövető lakossági állampapírok után kifizetett kamat. Ez egyrészt a háztartások jövedelmét növeli, amit itthon költhetnek el, vagy fektethetnek be újra, azonban a következő években az infláció mérséklődésével az inflációkövető kamatok is meredeken fognak csökkenni, ami több százmilliárd forinttal fogja mérsékelni a kamatkiadásokat. Az államadósság finanszírozásának struktúrája kifejezetten kedvező,

a hazai háztartások által birtokolt állomány relatív nagysága az egyik legmagasabb az unióban.

Ráadásul azzal sem értünk egyet, hogy pont a beruházás és export alapú modell idei várható eredményét kérdőjelezi meg professzor úr, hiszen a korábbi évek fejlődése is ennek volt köszönhető – amely modellről Lentner úr is elismerően nyilatkozott.

4. Lentner azt is állította, ha Nagy Márton csak a gazdasági növekedésre fókuszál, el fog szállni továbbra is az infláció, nem 5 százalékos infláció lesz itt, hanem akár a duplája is.

A potenciális növekedés visszaállítása nem jelent inflációs többletet, ráadásul az előző évvel ellentétben idén a növekedés már kiegyensúlyozott szerkezetű lehet. A külső inflációs környezet dezinflációs hatású, a forint stabilizálódott, az energia-, és nyersanyagárak zuhanása a háborús szintekről tovább mérsékelheti az inflációt. Hacsak nem jön újabb külső ársokk, az infláció a tavaly decemberi szinthez képest is tovább mérséklődhet, az idei év elején már az 5 százalék alatti szintek sem zárhatók ki, az infláció 2023-as sikeres visszaszorítását követően.

A jelenlegi kilátások alapján a kétszámjegyű infláció meglehetősen irreálisnak tűnik, az ezzel kapcsolatos megállapítások megalapozatlannak látszanak.

5. Érdekes megállapítást tett Lentner, hiszen szerinte ugyan hasznos ember Nagy Márton, de jakobinus típus, szereti a felfordulásokat, pedig valójában eredmények kellenek. Márpedig ő egyelőre nem lát nagy áttörést sem a nagyipar megmentésében, sem a kkv-szektorban.

Nem lehet elvonatkoztatni attól a ténytől, hogy az energiaárak 2022-ben tapasztalt felrobbanása mintegy 10 milliárd euróval, azaz 4000 milliárd forinttal rontotta a külső egyensúlyunkat, azaz ennyi jövedelmet vont ki az országból. Ehhez a gazdaság minden szereplőjének alkalmazkodnia kellett, azonban a terhek jelentős részét az állam magára vállalta mind a háztartásoktól, mind a vállalatoktól. Enélkül valóban több 10 ezer vállalkozás kerülhetett volna csődbe, ilyen háttérrel az is jelentős eredmény, hogy a vállalkozások talpon tudtak maradni.

Pont a gazdasági tárca volt az, amely mindent megtett a vállalkozások megvédése érdekében,

így kidolgozta a Gyármentő Programot és többek közt a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot is.

Míg a tavalyi év az infláció letörésének éve volt, az idei év a növekedés helyreállításáé, amiben a hazai vállalatoknak, nagyoknak és kicsiknek is szerepük lesz a beruházások élénkülésén keresztül, amihez a kormány célzott támogatásokat ad.

6. A professzor szerint Magyarországon jelenleg a „pénzügyi egyensúlytalansággal” és a forintárfolyam hektikus rángásaival van a fő probléma.

Először is stabilizálni kell a forint árfolyamát. A forint árfolyama már stabilizálódott a külső egyensúly meredek javulásának, valamint a hazai gazdasággal kapcsolatos kockázati megítélés javulásának köszönhetően. Mivel a külső egyensúly, illetve az óriási többlet alapvető támaszt nyúlt a forint számára, nem várható jelentősebb kilengés a forint árfolyamában.

7. Lentner azt is megállapítja, hogy a jegybank addig nem tud kamatot csökkenteni, amíg magas az infláció Magyarországon, mert összeomlik az államadósság finanszírozása, vagyis az állampapírokkal történő államadósság-finanszírozás.

Meglátásunk szerint téves ez a helyzetértelmezés, az infláció ugyanis  érdemi, a vártnál jóval gyorsabb csökkentésével megnyílt a mozgástér a kamatcsökkentési ciklus előtt. A mozgásteret a hazai piacok stabilizálódása, a külső egyensúly meredek javulása, valamint a nagy jegybankok kamatciklusának fordulata is szélesítik, mivel idén már a nagy jegybankoktól is kamatcsökkentésekre számítanak a piacok. A kockázati feláraink a fentiek következtében folyamatosan szűkülnek, egyre alacsonyabb szintekre süllyednek az állampapírhozamok, amit a piacok el is fogadnak.

Az elmúlt napokban újabb történelmi csúcsra ért a külföldi befektetők által tartott állampapír-állomány, ami a külföldi befektetők javuló megítélést is tükrözi.

Megállapítható: a jegybanki alapkamat jelenleg lényegesen magasabb, mint az infláció, azaz reálkamat és egyre növekvő reálkamat alakult ki, ami visszaveti a növekedést, hiszen többek közt nem ösztönzi beruházásra a vállalkozásokat.

8. Lentner Csaba szerint kegyelmi pillanatban vagyunk, ugyanis a forint/euró árfolyam 378 forint, ami 50 forinttal alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt.

Ezek szerinte jó pillanatok, de a helyzet bármikor változhat, és úgy néz ki, Magyarország egy túlzottdeficit-eljárást nem fog megúszni 2024-ben, és ez a forint/euró árfolyamot is meg fogja rengetni, valamint Magyarország államadósságnak besorolását is; jelenleg a bóvli kategória fölött vagyunk éppen, mégpedig egyel, és ha lejjebb csúszunk, az már bóvli. Az ECOFIN friss döntése alapján egyszerre lehet elérni az egyensúlyt a gazdaságfejlesztéssel együtt. Tehát korai még a túlzottdeficit-eljárással riogatni.

Az előrejelzések alapján az EU tagállamainak nagy része nem fogja tudni teljesíteni a 3 százalékos hiánycélt,

tehát a tagállamok részéről is nyomás nehezedhet a döntéshozókra, hogy élesítsék a túlzottdeficit-eljárást. A hazai adósság leminősítése pedig a hazai gazdaság fundamentumainak – növekedés, külső egyensúly, az infláció mérséklődése, stabil állampapír-kereslet a csökkenő hozamok ellenére is –  javulása miatt alaptalan lenne.

Ráadásul az sem igaz, hogy veszély fenyegetné az adósságbesorolást, hiszen a nagy hitelminősítők folyamatosan megerősítik, hogy befektetésre ajánlják Magyarországot, miközben folyamatosak és sikeresek a nemzetközi kötvénykibocsátások is.

9. Lentner azt állítja, hogy a 2024-es év, bár mindenki a gazdasági növekedés évének mondja, rövid időn belül át fog változni a pénzügyi egyensúly helyreállításának az évévé. Vagyis nagy nehézségek elé nézünk.

Az mindenki előtt világos, hogy a növekedés helyreállításárért tenni kell, azonban ez nem fogja veszélyeztetni az egyensúlyt. Ehhez legelőször három lépést kell tenni: az óvatossági motívum oldásával és a bizalom megerősítésével növelni kell a lakossági fogyasztást, 25 százalék felett kell tartani a beruházásokat és tovább kell növelni a munkaerőpiaci aktivitást. A fentiek alapján újra megállapíthatjuk, hogy gazdasági növekedés nélkül nehezen érhető el a költségvetési egyensúly javulása, a kettő együtt jár. Emellett a külkereskedelmünk soha nem látott többletet érhet el, azaz az ikerdeficit probléma megszűnt, az alapszövetek nem sérültek, a beruházások folyamatosak, azaz minden adott a kiegyensúlyozott növekedéshez.

10. Lentner a 3-4 százalékos növekedési adatban sem hisz, 2024-ben legfeljebb 2 százalékos növekedést tud elképzelni.

A gazdaságpolitikában a realitások, a lehetőségek mértéktartó adaptálásával kell előbbre lépni. Továbbá nem látja értelmét, hogy „nagyot akarjunk”, és 5 vagy 10 százalékos növekedési terveket valósítsunk meg, mint a szocializmus idején.

Idén kiegyensúlyozottá válhat a növekedés, amit az export mellett a fogyasztás és a beruházások élénkülése is támogathat.

A fogyasztás élénkülését a reálbérek pozitívba fordulása és a háztartások óvatossági motívumának oldódása eredményezhetik. A fogyasztói bizalom máris mutatja a helyreállás jeleit. A beruházások élénkülése mind lakossági, mind vállalati oldalról várható. A kamatplafonok bevezetése, valamint a piaci kamatok csökkenése a tavalyi év utolsó hónapjaiban máris élénkítette mind a lakás-, mind a vállalati hitelezést. Az előbbit a lakásépítési engedélyek növekedése és a lakáspiaci tranzakciók élénkülése is alátámasztja. A folyamat a kamatplafon idei év eleji további csökkenése, valamint a kamatok várható további csökkenése miatt az idei évben gyorsulhat. A vállalati beruházásokat ezek mellett számos célzott támogatás, a Széchenyi Kártya Program, a Baross Gábor Újraiparosítási Terv, valamint a közeljövőben várhatóan kiírandó GINOP pályázatok is támogatják. Mindezek mellett a közeljövőben számos, elmúlt években elkezdett, óriás működőtőke-beruházások üzembe helyezése fogja támogatni a növekedést.

A kormány tehát nem a levegőbe beszél, hanem amit vállal, azt meg is valósítja,

mint például az egymillió új munkahelyet vagy az infláció visszaszorítását is.

Nem lesz ez másképp a növekedés helyreállítását, a 4 százalékos gazdasági növekedés elérését tekintve sem.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2024. január 13. 10:16
"Lentner Csaba szerint 2010-2019 között bár sikeres volt a gazdaságpolitika, a továbblépéshez nincsennek extenzív tartalékaink, a reformok második hullámára lett volna szükség." Csakhogy Lentner Csaba nem veszi figyelembe, hogy a körülmények hatalma a vágyaknak határt szab! A voluntarizmus az akarat elsődlegességének elve, ami szerint a tudattól független törvényszerűségek, szükségszerűségek nem léteznek, vagy azokkal nem kell számolni, mert az erős emberi akarat ezek felett győzedelmeskedhet. Lentner Csaba úgy képzeli, hogy ez az erős emberi akarat "reformokban" manifesztálódhat és ez feltétlenül biztosítja a teljes sikert. Kelet-Németországban is az történt, hogy noha Németország gazdagabbik fele nagy erőforrásokkal és hatalmas tudással segítette a szovjet béklyóból kiszabadult országrészt, a felzárkózás még mostanra sem valósult meg. Német lapban olvastam: ”Kelet és Nyugat-Németország között még mindig jelentős különbségek vannak rápillantva az illetményelszámolás cédulára."
Zokni
2024. január 13. 07:13
Mi van ebben az országban? A “professzor” mit “taníthat” (a riport elején hosszan méltatta saját magát általában is, és a Fidesz 2010-es gazdaságpolitikájának összeállítójaként is), aki szerint az általa fémjelzett időszakot (19-ig) az “extenzív” fejlődés jellemezte.. (Vagyis az EU nyomatta a pénzt és betonoztak, köveztek rendesen extenzíven - amíg volt viacolorozni vmit is.) Aztán azzal indult, hogy brüsszeli hibák, szankciók és az ukrán háború!? A gúnyos kérdésre, h azért csak felmondja a leckét, azt válaszolta, h hát mert a miniszterelnök úr által mondottakkal teljes mértékben egyetért. Ezek után milyen gazdaságpolitikát bír előadni a tanítványainak? A “választ” elkezdtem, amiben az ellenzéki “szakmabelit” a gazdasági csomagja révén a családok tönkretevőjeként beállítva emelték ki, és hogy a Nagy úr pont az ellenkezője… Mindezt diplomás emberek. Mi folyik itt?
Agricola
2024. január 12. 16:10
Suppan Gergely érvei erősek. Apokaliptikus képet festett az előttünk álló évről a a 24.hu Della című podcastjában Lentner Csaba. Nem tudni miért lett íly fekete Lentner Csaba gondolatainak menete? A 24,hu dörzsölt riportere olyan irányokba vitte el a beszélgetést, ahol Lentner Csaba nem vette észre a csapdákat. Megkérdezték tőle, hogy matolcsystának vagy orbánistának tartja-e magát. A válaszból kiderült, hogy inkább matolcsysta és elég erősen leértékeli a Nemzetgazdasági Minisztérium munkáját, meg a Költségvetési Tanácsot is. Suppan Gergely érvei rámutatnak arra hogy a beszélgetés hevében hol vetette el a sulykot Lentner Csaba.
Ez D-dúr és e-moll
2024. január 12. 12:34
"Horst_Tappert ---> Ez D-dúr és e-moll 2024. január 12. 12:25 'Tudod ki ez a Lenthner' A nevét sem tudod leírni helyesen.... Amúgy azzal mi is a baj, hogy fideszesként más a véleménye? Nekem speciel Suppan ezerszer hitelesebb és profibb, 25 éve van vele szakmai kapcsolatom. Amit itt leír, az megalapozott, Lentner viszont vagdalkozik bele a nagyvilágba." Oké. Lehet, hogy én nem tudok írni, de te még olvasni sem tudsz. Még idéztem is a kommentemben, hogy mire reagálok, nem kellett volna még visszakeresni sem és mégsem voltál képes felfogni. :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!